Geçtiğimiz haftaya, Avrupa Birliği’nde 9 Aralık 2011 tarihinde gerçekleşen AB Konseyi Zirve toplantısının kararları ve İngiltere’nin bu kararlara katılmak istemediği, muaf tutulmayı tercih ettiği damgasını vurmaya devam etti. AB, ekonomik krizle mücadele için çeşitli yeni kurumsal ve yasal düzenlemelere Mali Disiplin Antlaşması ile giderken İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi finansal sistemini ve vergilendirme sistemini değiştirmek istemeyen bazı üye ülkeler, bu değişiklikleri istemiyor. Bu bağlamda, çift-vitesli AB tartışmaları tekrar alevlenirken, AB’nin geleceği tartışmaları da bu minvalde sürmeye devam ediyor. Ancak, geçtiğimiz hafta, İstikrar ve Büyüme Paktı’nın güçlendirilmesi için Kasım ayında kabul edilen Mevzuat Paketi yürürlüğe girdi. Böylelikle, birçok yeni önlem ve uygulamadan tüm AB üye ülkeleri sorumlu hale geldi.
Türkiye-AB ilişkilerinin gündemine bakacak olursak, Reform İzleme Grubu’nun (RİG) 24’üncü toplantısı, 18 Aralık 2011 tarihinde Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde Konya’da gerçekleştirildi. Detaylarını bültenimizde bulacağınız RİG toplantısında, yargı reformundan Avrupa Komisyonu’nun 2011 Genişleme Stratejisi’ndeki “Pozitif Gündem”e kadar pek çok konu ele alındı. Bunun yanında, geçtiğimiz hafta Büyükelçi Selim Yenel Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği görevine resmen başladı.
Geçtiğimiz hafta ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Sekizinci Bakanlar Konferans toplantısı 15 ve 17 Aralık 2011 tarihleri arasında Cenevre’de gerçekleştirildi. DTÖ Bakanlar Konferansında, Rusya, Karadağ ve Samoa’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne üyelikleri kabul edildi.
Geçtiğimiz hafta AB’de yaşanan diğer gelişmelere bakacak olursak, 24 Kasım 2011 tarihinde AB Bakanlar Konseyi tarafından onaylanan, Birlik genelinde üçüncü ülke vatandaşlarının aynı usul çerçevesinde ikamet ve çalışma izni almasına imkan tanıyacak izin uygulaması olan “Tek İzin Yönergesi”, Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylandı. Bu doğrultuda, AB vatandaşı olmayan üçüncü ülke vatandaşları tek elden ikamet ve çalışma izni için başvuru yapabilecek. Üye ülkeler, başvuruları dört ay içerisinde sonuçlandırmak ile yükümlü olacak.
Geçtiğimiz haftaki Türkiye gündemine de bakacak olursak; Türkiye, ikinci kere, aynı şekilde TBMM’den geçen şike yasasının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bu kez onaylanması ve Temmuz ayından beri hazırlanan şike iddanamesinin açıklanması ile meşgul bir haftayı geride bıraktı. Bunun yanında, bedelli askerlik yasası da Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.