Geçtiğimiz hafta Yunanistan’da incelemelerde bulunan IMF yetkililerinden Paul Thomsen, Yunanistan’ın ekonomik krizden çıkması için planlanan ve uygulamaya sokulan kalkınma programının şimdiye kadar başarısız olduğunu açıkladı.
Konuya ilişkin hazırlanan raporda, ülkede vergi konusunda sınıra gelindiği, daha fazla vergilendirme yapılamayacağı belirtiliyor. Thomsen ayrıca, “Yunanistan’a fazla iyimser yaklaştıklarını, devletin özellikle vergi kaçakçılığı ve gelir artırma konularındaki kapasitesini abarttıklarını” itiraf ederek “bürokratik ve diğer engelleri pek de hesaba katmadıklarını” belirtti. Bundan sonraki programlarında ülkedeki emekli maaşlarında, primlerde ve savunma harcamalarında kısıtlamalara ve kesintilere gideceğini açıkladı. Thomsen açıklamasını şu şekilde sonlandırdı; “Yunanistan ekonomisindeki olumsuz atmosfer, 2010 yılından beri bankalardaki yatırımların yüzde 16,5’inin çekilmesinden ve krizin patlak vermesinden bu yana ekonomi yüzde 15 oranında küçüldü. Yunanistan, borçlanabilmek için uluslararası para piyasalarına ancak 10 yıl sonra çıkabilir. 2011 yılında yüzde 6 olan durgunluk, 2012’de ise en az yüzde 3 olacak. İşsizlik de 2012 ve 2013’de yüzde 19-19,5 arasında seyredecek. 2011 yılında bütçe açığının yüzde 9 civarında olacağını tahmin ediyoruz”.
Ayrıca geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan, Yunanistan’da kurulan geçici hükümetin Başbakanı Lukas Papadimos, “üç partinin desteği ile kurulan geçici hükümetin bir ayda büyük ve önemli işler becerdiğini, 110 Milyar Avro’luk mali yardımın altıncı diliminin kendilerine verildiğini, 2012 bütçesinin parlamentoda onaylandığını belirterek hükümetin başarılı olduğunu” ifade etti.