İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
21 KASIM-4 ARALIK 2011

İKV`DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta, hem Türkiye hem de Avrupa Birliği yine yoğun bir haftaya şahit oldu. Öncelikle, hem Türkiye hem de AB, Suriye’deki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor. Bu bağlamda, Suriye’ye birçok yeni ekonomik yaptırım kararı alındı. Yine geçtiğimiz hafta gerçekleşen ve gündemini Suriye’deki gelişmeler oluşturan AB Dışişleri Bakanları toplantısına Fransa’nın talebi üzerine Türkiye’nin de davet edilmesi söz konusuyken bu teklif, GKRY’nin vetosu ile gerçekleşmedi. Bunun üzerine, yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Ortadoğu’da Türkiye’nin etkisi olmadan, Türkiye’yi göz önüne almadan yürütülecek bir politikanın başarı şansı yok…AB bu aşamada Güney Kıbrıs’ın kaprislerine boyun eğdi” dedi. Bunun yanında, detaylarını bültenimizde bulacağınız, 1 Aralık tarihindeki AB Dışişleri Bakanları toplantısında, İran ile ilgili de birçok yaptırım kararına imza atıldı. 29 Kasım’da İran’ın başkenti Tahran’daki İngiliz Büyükelçiliği’ne yapılan saldırılar da kınandı.

Bunun yanında, geçtiğimiz hafta 11 AB üye ülkesinin Dışişleri Bakanları, Türkiye ve AB’nin özellikle dış politikada ve ekonomi alanında işbirliğini geliştirmesi gerektiğine ve Türkiye’nin AB için önemine dair bir makale kaleme aldılar. Makale, EUObserver internet sitesinde yayımlandı. Makalenin İKV tarafından yapılmış Türkçe özetini bültenin sonunda bulabilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta AB’nin gündeminde ayrıca, Avro Alanı Maliye Bakanları’nın (Ecofin) bir araya geldiği toplantı ve bu toplantının sonuçları vardı. Toplantıda, Avrupa Mali İstikrar Fonu’nun (EFSF) genişletilmesi kararı ile yapılacaklar ve alınacak önlemler tartışıldı. Alınan kararlar arasında mali zorluk yaşayan ülkelerin tahvillerinin yüzde 20 ile yüzde 30’unun karşılanması ya da Avro Alanı üyesi olmayan, likidite bakımından zengin ülkelerin yatırım yapabileceği, IMF ile ortak yatırım araçları oluşturulması yer alıyor.

Geçen haftaya ilişkin AB’deki bir diğer önemli gelişme de Hırvatistan’ın 1 Temmuz 2013 tarihinde AB’ye tam üye olmasının Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması oldu. Böylelikle Hırvatistan, sorunsuz bir şekilde AB üyeliği yolunda ilerlemeye devam ediyor. Bir diğer gelişme ise Avrupa Sosyalistleri’nin (PES) yeni başkanlarını seçmesi oldu. Görevi yürüten Danimarka Başbakanı Paul Nyrup Rasmussen’in yerine Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin Lideri, 45 yaşındaki Sergey Stanişev, başkanlık görevini 29 Eylül 2012 tarihine kadar sürdürecek. Türkiye’yi de ilgilendiren bir diğer gelişme de Almanya’da yaşandı. Alman Sosyal Demokrat Parti’den, 1967 doğumlu Dilek Kolat, Almanya’nın üçüncü Türk kökenli Bakanı oldu. Kolat, Berlin Eyaleti’nin Uyum, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı görevine getirildi.

Türkiye’deki gelişmelere bakacak olursak, geçtiğimiz hafta Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Štefan Füle ile Brüksel’de bir araya geldi. İkili, Yeni Anayasa çalışmaları ve katılım müzakerelerindeki “Yargı ve Temel Haklar” başlığının açılışı ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. Geçtiğimiz hafta Brüksel’de Türkiye ile ilgili bir diğer gelişme de İstanbul’un, 2012 Avrupa Spor Başkenti ünvanına sahip olmasıydı. Bu ünvanı bir yıl boyunca taşıyacak olan İstanbul’da sporun sevdirilmesi ve yaygınlaştırılması adına birçok etkinlik düzenlenecek.

Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.