İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
21 KASIM-4 ARALIK 2011

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI`NIN İRAN VE SURİYE’YE YENİ YAPTIRIM KARARLARI

AB ülkeleri Dışişleri Bakanları 1 Aralık 2011’de gerçekleştirilen toplantıda İran’a ve Suriye’ye yönelik yaptırımları tartıştı. Bakanlar, İran’ın nükleer programı konusundaki endişelerini dile getirdikten sonra 37 özel kişinin ve 143 kuruluşun malvarlıklarının dondurulması konusundaki ortak kararlarını açıkladılar. Bu kişilerin İran’da nükleer materyalin kullanımı, İran Deniz Hatları ve İslam Devrimi Muhafızları ile ilgisi olan kişiler olduğu belirtildi.

AB Bakanları, uluslararası ortaklarla işbirliği içinde İran’a yönelik yaptırımları genişletme yönünde karar aldılar ve bir sonraki toplantının gerçekleştirileceği tarih olan 30 Ocak öncesinde yeni önlemlerin hazırlanması için çalışma gruplarına çağrıda bulundular. Toplantıdan sonra konuşma yapan Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppé,  İran’ın mali sektörünü ve petrol endüstrisini cezalandırmaya yönelik olarak daha önce benzeri görülmemiş yaptırımlar konusunda çalışmak için mutabık kalındığını belirtti. Özellikle İngiltere, Almanya ve Fransa İran’a petrol ambargosu uygulanmasını isterken, bu ülkeye büyük oranda bağlı olan ülkelerin bu konuda isteksiz olduğu biliniyor. Yunanistan’ın bu toplantıda petrol ambargosu konusunda çekince koyduğu da belirtildi.

AB Dışişleri Bakanları, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun, İran’ın nükleer programı hakkında endişelerin dile getirildiği kararını güçlü bir şekilde desteklediklerini de belirttiler. AB’nin, diyalogla kombine edilmiş yaptırımı esas alan diplomatik bir çözüme yönelik olarak çalışacağının da altı çizildi.

Bakanlar ayrıca, 29 Kasım Salı günü İran’ın başkenti Tahran’da protestocular tarafından İngiliz Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı da kınadı. Bakanlar, İran’ın, İngiltere’nin daha güçlü önlemler almasına karşılık İngiliz Büyükelçiyi sınırdışı etmesini de eleştirdi. AB Bakanları, İngiltere’ye yapılan bu saldırıyı tüm AB’ye yapılmış gibi gördüklerini de vurguladılar. Hatırlanacağı üzere 29 Kasım’da İranlı bir grup öğrenci İngiliz Büyükelçiliğini basmış ve 6 personeli rehin almıştı. Bunun üzerine İngiltere de Tahran Büyükelçiliğini kapatmıştı. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İran’ın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı’nın, Londra’daki İran Büyükelçiliğinin hemen kapatılması ve tüm İranlı diplomatların İngiltere’yi 48 saat içinde terk etmesi yönündeki isteği konusunda bilgilendirildiğini belirtti.

AB Dışişleri Bakanları Beşar Esad yönetimine karşı yaptırımları genişletme kararı aldı. Özellikle ülkenin enerji endüstrisi ve ticaretini zayıflatma yönündeki yaptırımların sertleştirilmesi hedefleniyor. Böylece rejimin halk üzerindeki baskıyı azaltması planlanıyor. Bu kararla birlikte Suriye’ye yönelik olarak 10’uncu kez yaptırım kararı alınmış oldu. Petrol ve gaz endüstrisi ekipmanlarının ticaretine ilişkin yaptırım kararları alındı. AB Dışişleri Bakanları Arap Ligi’nin çalışmalarını desteklediklerini de belirttiler. Suriye de bu gelişmelerin akabinde Akdeniz İçin Birlik (Union for Mediterranean) üyeliğini askıya aldı.