![]() |
![]() |
BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN BERLİN ZİYARETİ SIRASINDA VERDİĞİ DEMEÇLER ALMAN BASININDA TEPKİYLE KARŞILANDI
Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 50’nci yıldönümünü anma etkinlikleri kapsamında Almanya’yı ziyaret eden Başbakan Tayyip Erdoğan’ın demeçleri Alman basını tarafından tepkiyle karşılandı. Bilindiği üzere Başbakan Erdoğan 1 Kasım 2011’de Berlin’de yaptığı konuşmada Almanya’da yaşayan Türk ve Türk kökenlilerin Alman toplumuna uyumunda yaşanan sorunlar nedeniyle Alman Hükümeti’ni suçlamıştı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Almanya ve Göç: 50’inci Yılında Almanya’daki Türkler’ başlıklı sempozyumda konuşan Erdoğan, Almanya’nın çifte vatandaşlık ve aile birleşimi politikalarını sert bir dille eleştirmişti.
Başbakan Erdoğan Berlin ziyaretinin öncesinde de Almanya’nın en yüksek tirajlı Bild gazetesi ile bir röportaj gerçekleştirmiş, Almanya’nın özellikle aile birleşimi konusundaki kısıtlamalarını ‘insan hakları ihlali’ olarak nitelendirmişti. Alman gazeteleri Başbakan Erdoğan’ın ‘’Türklerin Almanya ve Almanlar için her zaman olumlu düşünceler içerisinde olduğu, ancak Türkiye’nin özellikle AB sürecinde Almanya tarafından yarı yolda bırakıldığı’’ ifadesine geniş olarak yer verirken, bu noktada genellikle Erdoğan’ın görüşlerini destekler ifadeler kullandı. Berlin’de yayımlanan ve Türk kökenlilere yakınlığıyla bilinen Tagesspiegel gazetesi, Türk Başbakanı’nın eleştirilerinin doğru olduğunu söyleme cesareti olmayanların Erdoğan’ın sinirli üslubuna yoğunlaşmayı tercih ettikleri gözleminde bulundu. Almanya’nın çifte vatandaşlığa izin vermemesinin tek nedeninin Almanya’daki Türkleri bu haktan yararlandırmamak olduğunu belirten Tagesspiegel, bu gerçeğin Erdoğan’ın üslubundan daha vahim olduğuna dikkat çekti.
Tagesspiegel gazetesinin aksine Erdoğan’ın Almanya’nın çifte vatandaşlığa izin vermediği gerekçesiyle Alman makamlarını eleştirmesini haklı bulmayan Alman basınının büyük bir kısmı, Erdoğan’ın demeçlerini ‘Türk Başbakanı’nın Almanya’nın iç işlerine karışması’ olarak yorumladı. Merkez sağ eğilimli die Welt gazetesi, Erdoğan’ın Berlin ziyaretinde Almanya’nın uyum politikasını hakarete varan ifadelerle eleştirdiğini öne sürerek, ‘Erdoğan Almanya’nın uyum politikasını zehirliyor’ ifadesini kullandı. Haftalık olarak yayımlanan der Spiegel dergisi ise Başbakan Erdoğan’ın kendisine olan güveniyle birlikte Almanya’ya olan eleştirilerinin dozunun da giderek arttığı gözleminde bulunarak, bu durumun Türk-Alman ilişkilerinde gerginlik yaratabileceği endişesini dile getirdi.