AP`DE TÜRKİYE’YE YÖNELİK VİZE KONUSU ELE ALINDI
28 Eylül 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katılımıyla ilk defa “vize” konulu özel bir oturum gerçekleştirildi. Avrupa Parlamentosu ile Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinden oluşan ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin siyasi organı olan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun Strazburg’da düzenlediği toplantıda, ilişkilerin en önemli ve sorunlu konularından biri haline gelen vize meselesinin tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi amaçlandı. Bu değerlendirmelerin ışığında birçok ülkeye vize muafiyeti uygulamaya başlayan AB’nin, tam üyelik müzakerelerini sürdüren Türkiye ile vize muafiyetine yönelik süreci başlatmaktan dahi kaçınmasının yanlışlığına dikkat çekilmesi de hedeflendi.
Toplantıda, Cecilia Malmström, AB’nin vizeleri kaldırılması konusunda “yeni bir perspektif” sunduğunu, bunun alt yapısını hazırlamak için de bir “yol haritası” ortaya koyulacağını belirterek, ilk adım olarak ise vize alımını kolaylaştırmak için muhtemelen gelecek ay yeni bir uygulamaya geçileceğini söyledi. Cecilia Malmström, “Schengen vizesi için talep edilen belgelerin basitleştirilmesi, standart vize ücretinin düşürülmesi, belirli kategorilerdeki başvuranlar (iş çevreleri, öğrenci, bilim insanı, sanatçı, sporcu, araştırmacı gibi) için vize ücretlerinin azaltılması ya da muafiyet sağlanması, çok girişli ve daha uzun süreli vize almanın kolaylaştırılması ve Türkiye genelinde yeni konsoloslukların açılması gibi somut adımların en kısa sürede hayata geçirileceğini” açıkladı.
Bakan Bağış ise, bu yaklaşımı, “Tünelin ucunda görülen ışık” olarak niteledi ve Türkiye’nin AB ile üyelik müzakeresi eden ve vize muafiyetinden yararlanamayan tek ülke olduğunu kaydetti. Kapılarını kendi aile fertlerine kapatan bir AB evinde “aile sıcaklığı” hissedilemeyeceğini kaydeden Bağış, “Vize deyince Visa kartı anlaşılıyorsa da artık karşılarında kredi kartı patlamış değil, limitsiz Visa kartına sahip bir Türkiye var” dedi.
Vize konulu AP oturumuna ve bundan sonra atılacak adımlara ilişkin İKV Kıdemli Uzmanı Zeynep Özler tarafından hazırlanan “Vize Konusu AP’de Ele Alındı: Tünelin Sonunda Işık Var Mı?” başlıklı değerlendirmeye aşağıdaki adresten ulaşılabilir.
http://www.ikv.org.tr/icerik.asp?konu=basindaikv&baslik=BASINDA%20%DDKV