Geçtiğimiz hafta, Türkiye – AB ilişkilerinde günümüzdeki en önemli gündem maddelerinden biri olan AB ülkelerine seyahat eden Türk vatandaşlarının vize muafiyeti konusunda AB’de önemli bir gelişme yaşandı. Strazburg’da toplanan Avrupa Parlamentosu’nda, ilk defa AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da katıldığı, Türk vatandaşlarının vize sorununa ilişkin özel bir oturum gerçekleştirildi. Türkiye – AB ilişkilerine dair bir diğer önemli gelişme ise geçen hafta Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Avrupa Komisyonu`nun Kurumlararası İlişkiler ve İdari İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maroš Šefcovic tarafından imzalanan, Türkiye’de bürokrat olarak çalışan AB Uzmanlarının Avrupa Komisyonu’nda çalışabilmesine imkan veren mutabakat zaptı oldu.
AP`DE TÜRKİYE’YE YÖNELİK VİZE KONUSU ELE ALINDI
28 Eylül 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda (Strazburg) Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katılımıyla ilk defa “vize” konulu özel bir oturum gerçekleştirildi. Avrupa Parlamentosu ile Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinden oluşan ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin siyasi organı olan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun Strazburg’da düzenlediği toplantıda, ilişkilerin en önemli ve sorunlu konularından biri haline gelen vize meselesinin tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi amaçlandı.
EFSF İÇİN ÖNGÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER BAŞTA ALMANYA OLMAK ÜZERE BİRÇOK ÜLKEDE ONAYLANDI
Almanya Parlamentosu, 29 Eylül 2011 tarihinde, Avro Alanı`ndaki borç krizi için oluşturulan 440 milyar Avro tutarındaki Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun (EFSF) yetkilerinin artırılması ve güçlendirilmesine ilişkin değişiklikleri oy çokluğuyla onayladı.
AB DOĞU ORTAKLIĞI ZİRVESİ VARŞOVA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Doğu Ortaklığı Zirvesi AB’ye üye ülkeler ve ortak üyelerin temsilcilerinin katılımıyla 29-30 Eylül 2011 tarihlerinde AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleştirildi. Zirveye 27 AB üyesiyle birlikte Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna temsilcileri katıldı. Belarus ise Doğu Ortaklığı Zirvesi’ne katılmamaya karar vermişti.
KIBRIS MÜZAKERELERİNDE BİR ÜST AŞAMAYA GEÇİLİYOR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas arasında, Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler çerçevesinde kapsamlı çözüm bulunması amacıyla gerçekleştirilen yoğunlaştırılmış müzakereler devam ediyor.
AVRUPA PARLAMENTOSU’NDAN FİLİSTİN’E DESTEK
Avrupa Parlamentosu 29 Eylül 2011 tarihinde oy çokluğuyla kabul ettiği kararla Filistin’in Birleşmiş Milletler’e yaptığı üyelik başvurusunu haklı olarak nitelendirdi. Avrupa Parlamentosu kararında, Üye Devletlerden Filistin’in tanınma başvurusu ile ilgili ortak bir tavır almaları istenerek ancak bu şekilde Avrupa Birliği’nin inandırıcılığının korunabileceği vurgulandı.
FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI TOBB VE ICC TARAFINDAN GÜNDEME TAŞINDI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde 29 Eylül tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen “Türkiye’de Fikri Hak Değerlerinin En Üst Düzeye Çıkarılması” başlıklı konferans kapsamında TEPAV, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ve Korsanlığın Durdurulması için İş Dünyası Eylemi’nin (BASCAP) katılımıyla fikri mülkiyet hakları gündeme taşındı.
AB FONLARI’NIN KULLANIMI VE KOBİ TANIMI AB’DE TARTIŞILIYOR
Avrupa Komisyonu`nun Bölgesel Politika’dan Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, AB’nin Bölgesel Kalkınma Fonları’nın nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili Komisyon’un önerilerini önümüzdeki hafta içinde açıklayacaklarını belirtti. Daha önce konuya ilişkin AB’deki KOBİ’lerle (Küçük ve Orta Boy İşletmeler) ilgili bir tanım sorunu ortaya çıkmıştı. Bu doğrultuda, hangi sayıda çalışanı olan işletmenin KOBİ olarak ifade edilmesi ve buna göre hangi yapısal fondan faydalanma imkanına sahip olabileceği tartışılıyordu.
BULGARİSTAN ETNİK GERGİNLİKLE MÜCADELE EDİYOR
Bulgaristan’da 23 Eylül 2011 tarihinde bir Bulgar gencin trafik kazasında hayatını yitirmesi sonucunda başlayan olaylar devam ediyor. “Çar Kiro” lakabıyla tanınan Kiril Raşkov adındaki Roman liderin bu gencin ölümüne karıştığı iddiaları Bulgarlarla bölgedeki Romanlar arasında bir çatışmaya yol açtı. Olayın bir kaza sonucu değil kasten olduğuna inanan Bulgar bir grup Roman liderinin evine bir baskın düzenledi. İki grup arasındaki çatışmalar sürdü; 200 kadar kişinin gözaltına alındığı olaylar sonrasında ölü ve yaralıların da olduğu belirtildi.
AVRUPA KOMİSYONU VOLKSWAGEN-MAN BİRLEŞMESİNİ ONAYLADI
Avrupa Komisyonu 26 Eylül tarihinde her ikisi de Alman şirketi olan MAN SE’nin Volkswagen AG tarafından satın alınmasına onay verdi.
ÇİFT KULLANIMLI ÜRÜNLERİN İHRACATI KARARI DEĞİŞTİRİLDİ
Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’nin Milletvekili ve Avrupa Parlamentosu Üyesi Jörg Leichtfried tarafından hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu’na sunulan “çift kullanımlı” kimyasal, telekomünikasyon ve yazılım ürünleri hakkındaki teklif 89’a karşı 567 oyla kabul edildi.
AVRUPA KOMİSYONU’NDA TÜRK UZMANLARIN GÖREVLENDİRİLMESİNE DAİR MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI
Avrupa Komisyonu’nda Türk uzmanların görevlendirilmesine dair mutabakat zaptı, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Avrupa Komisyonu`nun Kurumlararası İlişkiler ve İdari İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maroš Šefcovic tarafından, 28 Eylül 2011 tarihinde, Strasburg`da imzalandı.