İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
19-25 EYLÜL 2011

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta, Birleşmiş Milletler’in 66’ıncı Genel Kurul Toplantısı New York’ta yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da İsrail-Filistin sorununa ve Kıbrıs meselesine değinen bir konuşma yaptığı toplantıda Filistin Lideri Mahmut Abbas, Filistin’in devlet olarak tanınması için BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a başvurusunu sundu. Başbakan Erdoğan, ziyareti sırasında ayrıca ABD Başkanı Barack Obama ile de resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Suriye’ye yaptırım kararı alındı.

Devamını Oku

BM 66’NCI GENEL KURUL GÖRÜŞMELERİ DEVLET BAŞKANI VE BAŞBAKANLARIN KATILIMIYLA NEW YORK’TA BAŞLADI

Birleşmiş Milletler (BM) 66’ncı Genel Kurulu görüşmeleri Genel Sekreter Ban Ki-moon’un açış konuşmasıyla 21 Eylül Çarşamba günü New York’ta başladı. 66’ncı Genel Kurul çalışmaları resmen 13 Eylül tarihinde başlamıştı. Genel Sekreter, açılışta yaptığı konuşmada Genel Kurul’a katılan liderlere “yarının dünyasını doğru şekillendirmeleri” çağrısında bulundu. Ban Ki-moon, özellikle 5 alanda verilecek kararların büyük önem arz ettiğini belirterek bu alanların, sürdürülebilir kalkınma, ihtilafların, insan hakları ihlallerinin, doğal felaketlerin etkilerinin önlenmesi ve kontrol altına alınması, daha güvenli bir dünya, geçiş sürecindeki ülkelerin desteklenmesi ve son olarak da kadın ve çocukların toplumdaki statüsü olduğunu vurguladı.

Devamını Oku

IMF DÜNYA BANKASI YILLIK TOPLANTISI YAPILDI

Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası yıllık toplantısı 23-25 Eylül 2011 tarihlerinde Washington’da gerçekleşti. 187 ülkenin kalkınma, ekonomi ve maliye bakanları, merkez bankası başkanları, özel sektör yöneticileri olmak üzere ekonomi çevrelerinden temsilcilerinin yer aldığı toplantının gündeminde Avro Alanı borç krizi vardı. Toplantılardan somut bir adım ya da karar çıkmazken, IMF Başkanı Christine Lagarde ve Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, krize karşı acil adımlar atılması yönündeki mesajlarını yineledi.

Devamını Oku

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL ALMANYA’YI ZİYARET ETTİ

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un davetlisi olarak 18 Eylül -21 Eylül 2011 tarihleri arasında Almanya’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şansölye Angela Merkel, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Almanya Türk Toplumu liderleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Devamını Oku

DOĞU AKDENİZ’DE PETROL ARAMA KRİZİ SÜRÜYOR

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Akdeniz’de “Münhasır Ekonomik Bölge” olarak gördüğü deniz yatağında egemenlik haklarını kullandığını iddia ederek ihale yoluyla şirketlere hidrokarbon yatağı arama ruhsatı tahsis etmesi, Türkiye ile GKRY arasında sorunlara yol açmaya devam ediyor.

Devamını Oku

AVRUPA KOMİSYONU SCHENGEN ALANI’NDA AVRUPA YAKLAŞIMI KONUSUNDA KARARLI

16 Eylül 2011 tarihinde Avrupa Komisyonu, Schengen kurallarının güçlendirilmesine yönelik bir dizi yasal düzenleme kabul etti. Söz konusu düzenlemeler, “Schengen Yönetişimi- İç Sınır Kontrolleri Olmayan Alanın Güçlendirilmesi” (Schengen Governance - strengthening the area without internal border control) konulu tebliğ ile Schengen değerlendirme mekanizmasının güçlendirilmesine ve istisnai durumlarda iç sınır kontrollerinin koordineli bir şekilde yeniden uygulanmasına ilişkin mekanizmanın oluşturulması konulu iki öneriden oluşuyor.

Devamını Oku

AVRUPA KOMİSYONU, ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN İLE VİZE KOLAYLIĞI MÜZAKERELERİNİ BAŞLATMAYI ÖNERDİ

19 Eylül 2011 tarihinde Ermenistan Başbakanı Tigran Sargisyan ile düzenlenen basın toplantısının ardından bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Štefan Füle, Ermenistan ile vize kolaylığı ve geri kabul anlaşması müzakerelerinin başlatılmasını önerdi.

Devamını Oku

FİNLANDİYA VE HOLLANDA SCHENGEN GENİŞLEMESİNİ ENGELLEDİ

22 Eylül 2011 tarihli AB Adalet ve İçişleri Konseyi toplantısında, Hollanda ve Finlandiya’nın vetosu nedeniyle Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen Alanı’na katılımı engellendi. Bilindiği gibi, Schengen Alanı’nın genişletilmesini ilgilendiren kararlar oybirliğiyle alındığından, tek bir üye ülkenin dahi ret oyu kullanması karar sürecini engelleyebiliyor. Hollanda ve Finlandiya dışındaki tüm Üye Devletler, AB Dönem Başkanı Polonya’nın, Bulgaristan ve Romanya için öngörülen “aşamalı genişleme” önerisi üzerinde uzlaşırken, Hollanda ve Finlandiya’nın çekinceleri sebebiyle süreç kesintiye uğradı.

Devamını Oku

YUNANİSTAN İFLASIN EŞİĞİNDE

AB ve İMF’nin söz verdiği ekonomik önlemleri şimdiye kadar tam olarak alamadığı için AB ve İMF’nin Yunanistan’a ültimatom vermesi üzerine, Yunanistan Hükümeti geçtiğimiz hafta yeni bir reform hazırlığına girdi.

Devamını Oku

HUMAN RIGHTS WATCH FRONTEX VE YUNANİSTAN’IN GÖÇMENLERE YÖNELİK TUTUMUNU KINADI

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch, 21 Eylül 2011 tarihinde yayımladığı raporda Yunanistan’daki göçmen kamplarında mültecilere gösterilen kötü muameleden Yunan Hükümeti kadar Avrupa Birliği Dış Sınırları Koruma Ajansı (Frontex)’in de sorumlu olduğunu bildirdi. Kasım 2010 ve Şubat 2011 tarihleri arasında Human Rights Watch temsilcileri tarafından Türk-Yunan sınırındaki göçmen kamplarına gerçekleştirilen ziyaretlerin ışığında hazırlanan raporda Frontex’in göçmenlerin ızdırabına seyirci kalmanın ötesinde söz konusu ızdırabın sorumlusu da olduğu sonucuna vardı.

Devamını Oku

AB ADALET DİVANI ROJ TV KARARINI AÇIKLADI

Avrupa Birliği Adalet Divanı, Danimarka’dan yayın yapan Roj TV’nin Alman makamları tarafından Almanya’da yayınlanmasının yasaklanamayacağını karara bağladı.

Devamını Oku

AVRUPA KOMİSYONU YENİ EĞİTİM STRATEJİSİNİN ÖNCELİKLERİNİ AÇIKLADI

Avrupa Komisyonu, 20 Eylül 2011 tarihinde eğitim sistemini geliştirmeye yönelik yeni stratejisini açıkladı. Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür, Çokdililik ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Androulla Vassiliou, uzun vadede büyüme sağlamak ve istihdam yaratmak için Avrupa’da yeterli sayıda kalifiye iş gücü olmadığına dikkat çekti.

Devamını Oku

AB’DEN GAP BÖLGESİ’NDEKİ PROJELERE DESTEK

Avrupa Birliği, GAP Bölgesi’nde kalkınmaya yönelik 7 projeye toplamda 56 Milyon Avro finansman sağlayacak.23 Eylül 2011 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve yerel paydaşların katılımıyla IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı) kapsamında bölgedeki proje sahiplerine verilecek olan 46 Milyon Avro’nun imza töreni gerçekleştirildi. AB fonlarından 46 milyon Avro’nun aktarılacağı projelere 10 milyon Avro’luk destek ise Türkiye tarafından sağlanacak.

Devamını Oku