Geçtiğimiz hafta Türkiye ve AB gündemi yine yoğun ve tartışmalı konulara sahipti. Öncelikli konu olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır, Libya ve Tunus ziyaretleri başta AB ülkelerinde olmak üzere tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Başbakan, ziyaret ettiği ülkelerde demokrasi ve barış mesajları verip Gazze’nin İsrail tarafından hukuksuz bir şekilde abluka altında bulunmasına dikkat çekti. Başbakan Erdoğan’ın ziyaretlerini ilginç kılan bir nokta ise kendisi Libya’ya gitmeden bir gün önce Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve İngiltere Başbakanı Cameron’un ani bir kararla Libya’ya gitmeleri oldu. Bunun yanında, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler’in 5 bağımsız uzmandan oluşturduğu heyet, bir önceki hafta açıklanan ve Gazze’ye uygulanan ablukanın yasal olduğunu belirten Palmer Raporu’nu reddetti. Gazze’ye uygulanan abluka, başka birçok küresel sivil toplum kurum ve kuruluşu tarafından da hukuksuz bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta, detaylarını bültenimizde de bulacağınız üzere, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) 29’uncu toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Türkiye tarafı Eşbaşkanı Mustafa Kumlu ve AB tarafı Eş-Başkanı Arno Metzler’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya; AB Bakanı Egemen Bağış, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komite Başkanı Stefan Nilsson, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye KAMU-SEN Başkanı İsmail Koncuk ile Türkiye ve AB kanadından Karma İstişare Komitesi Üyeleri katıldı. Toplantıda, Türkiye-AB müzakere sürecindeki engeller, küresel ekonomik kriz ve Ortadoğu’daki gelişmeler ana gündem maddelerini oluşturdu. Toplantıda, İKV Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu Türk vatandaşlarının AB ülkelerine girişte karşılaştıkları vize sorunu ve İKV’nin bu konuyla ilgili olarak TOBB ile birlikte gerçekleştirdiği vize şikayet hattı projesi hakkında bir sunum yaptı.
AB’nin gündemine bakılacak olunursa, AB bu hafta da iflasın eşiğinde olan Yunanistan’daki ekonomik durumla ilgili neler yapılabileceğini, AB Maliye ve Ekonomi Bakanları’nın gayri resmi toplantısında görüştü. Bunun yanında, Yunanistan’ın Avro Alanı’ndan çıkarılacağı söylentilerine Almanya Şansölyesi Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy “böyle bir durumun gerçekleşmeyeceğini” belirterek yanıt verdi. AB’deki bir diğer önemli gelişme de Türkiye AB aday ülkelerinden biri olan Hırvatistan ile ilgili oldu. AB ve Hırvatistan, Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi’nde yapılan birleştirilmiş bir Üyelik Sözleşmesi ile Hırvatistan’ın 1 Temmuz 2013 tarihinde tam üye olması konusunda anlaştı. Ayrıca geçtiğimiz hafta İtalya Meclisi, 54,2 Milyar Avro’luk ikinci tasarruf paketini onayladı. Böylelikle, İtalya da kemer sıkma politikalarını sürdürmeye devam ediyor.
Son olarak, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin iç gündemini meşgul eden çarpıcı gelişmelere değinecek olursak, ABD ve Türkiye arasında, Malatya’nın Kürecik ilçesinde kurulması planlanan füze savunma sistemi için mutabakat zaptı imzalandı. Bu füze savunma sisteminin İran’ın İsrail’e karşı olası bir saldırısını engellemek amaçlı kurulduğu tartışmaları ülke gündemini meşgul etmeyi sürdürüyor. Ayrıca, devlet ve PKK arasındaki görüşmeleri ortaya çıkardığı öne sürülen bir ses kaydının kamuoyuna duyurulması Türkiye’de geçtiğimiz hafta gündemi meşgul eden konular arasındaydı.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta dileriz.