İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

TÜRKİYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ’NİN 29’UNCU TOPLANTISI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 29’uncu Toplantısı 15-16 Eylül 2011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye tarafı Eş-Başkanı Mustafa Kumlu ve AB tarafı Eş-Başkanı Arno Metzler’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya; AB Bakanı Egemen Bağış, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komite Başkanı Stefan Nilsson, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye KAMU-SEN Başkanı İsmail Koncuk ile Türkiye ve AB kanadından Karma İstişare Komitesi Üyeleri katıldı. Toplantıda, Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan güncel gelişmeler başta olmak üzere, düşük karbon ekonomileri, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulaması ve Türkiye’nin AB üyeliğinin AB’ye sağlayacağı faydalar konuları ele alındı.
TÜRKİYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ’NİN 29’UNCU TOPLANTISI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 29’uncu Toplantısı 15-16 Eylül 2011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Türkiye tarafı Eş-Başkanı Mustafa Kumlu ve AB tarafı Eş-Başkanı Arno Metzler’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya; AB Bakanı Egemen Bağış, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komite Başkanı Stefan Nilsson, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye KAMU-SEN Başkanı İsmail Koncuk ile Türkiye ve AB kanadından Karma İstişare Komitesi Üyeleri katıldı. Toplantıda, Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan güncel gelişmeler başta olmak üzere,  düşük karbon ekonomileri, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulaması ve Türkiye’nin AB üyeliğinin AB’ye sağlayacağı faydalar konuları ele alındı.

29’uncu Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Toplantısı'nın açış konuşmasını yapan AB Bakanı Egemen Bağış, “Sosyal Politika ve İstihdam” başlığının siyasi engellemeyle karşılaşmayan başlıklardan biri olduğunu ifade etti ve diğer başlıkların önündeki engellerin de kaldırılması gerekliliğini dile getirdi. Yakın dönemde açılması muhtemel görülen 3 başlıktan biri olan “Sosyal Politika ve İstihdam” başlığı için belirlenen açılış kriterlerine değinen Bağış, konu hakkındaki iyimserliğini dile getirdi. Sendikal hakların AB standartları ve ilgili ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Sözleşmeleri ile uyumlu olmasının sağlanması hususunda taraflar arasındaki ortak iradeyi vurgulayan Bağış, çözüme yakın ve başlığın açılması konusunda çok ümitli olunduğunu ifade etti. AB Bakanı Egemen Bağış, engellenen başlıklar konusunda ise, Türkiye'nin kendi kaderini tayin edebilecek güçlü bir ülke olduğu ve bu bağlamda mevcut AB sürecinin başlık sayısına endekslenmesinin doğru olmadığını söyledi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise 29’uncu Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin açış konuşmasında, “Türkiye'nin dönüşüm sürecinde dayanışma beklediklerini belirterek, Türkiye'nin başarısının, AB'nin de başarısı olacağını” söyledi. Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme rakamlarını hatırlatan TOBB Başkanı, Türkiye ekonomisinin bu dönemde yüzde 8,8 oranında büyüdüğüne ve Türkiye'nin 2009 yılında yaşanan kriz sonrası, 7 çeyrekten beri büyüme gösterdiğine dikkat çekti. Türkiye'nin küresel krizden çabuk kurtulduğunu ve 2010 yılında yüzde 8,9'luk büyüme ile krizin etkisini atlattığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, büyüme performansının 2011 yılında da devam ettiğini kaydetti.

Türkiye-AB üyelik müzakereleri sürecinin durma noktasına geldiğine dikkat çeken TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, sadece 13 fasılda müzakerelerin açılmış olduğunu, geri kalan fasıllarda ise siyasi nedenlerle adım atılamaz duruma gelindiğini sözlerine ekledi. Türkiye ile müzakerelere aynı anda başlayan Hırvatistan'ın, AB'ye katılımı için artık geri sayım yapılırken, Türkiye'nin AB'ye üyelik perspektifinin belirsizliğe bırakılmış olmasını eleştiren TOBB Başkanı, Türkiye’nin AB üyesi olmak için kararlılığını koruduğunu hatırlattı.

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise, ekonomik kriz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeler ile AB'nin önde gelen ülkelerinde yaklaşan seçimlerin, Türkiye AB ilişkilerini gündemden düşürdüğünü ve bu durumun kendilerinde büyük rahatsızlık yarattığını söyledi. Yaşanan ekonomik kriz ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan gelişmeler dikkate alındığında, AB-Türkiye ilişkilerine ve işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Kumlu, Türkiye-AB ilişkilerinin en kısa zamanda yeniden ivme kazanmasını ümit ettiklerini ifade etti.

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Başkanı Staffan Nilsson ise konuşmasında,  krizlerden ülkelerin daha güçlü olarak çıktıklarını ifada ederek, ülke liderlerinden doğru kararlar vermesini, doğru sorumluluk almasını beklediğini kaydetti. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan gelişmelere de değinen Nilsson, Türkiye’nin bu ülkeler için önemli bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi toplantısının ikinci gününde ise Komite’nin Türkiye tarafı Eş-Başkanı Mustafa Kumlu ve AB tarafı Eş-Başkanı Arno Metzler’in başkanlığında, Türk vatandaşlarına yönelik uygulanan vize uygulamalarına yönelik bir oturum düzenlendi. İKV Yönetim Kurulu Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibmor Varadi’nin birer konuşma gerçekleştirdiği oturumda, Türk vatandaşlarına uygulanan vize ve bunun yarattığı sıkıntılar ele alındı. İKV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, vize uygulamasının Ortaklık hukukuna aykırı olduğunu ve vize uygulamasının Türkiye ve AB ilişkilerinde ciddi sorunlara neden olduğunu söyledi.

Bilindiği üzere Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi, 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması’nın; taraflar arasındaki işbirliği ve temasların kolaylaştırılmasını, AB ile geliştirilecek diyalogun Türkiye’deki muhataplarının kurumsallaştırılmasını ve bu çerçevede bir yapılanmaya gidilmesini öngören 27. maddesine istinaden, 16 Kasım 1995 tarihinde oluşturulmuştu. Karma bir yapıya sahip olan KİK, Türkiye ve AB kanadından işçi, işveren ve diğer menfaat gruplarını temsil eden 18’er üyeden oluşuyor. Biri Türkiye, ve diğeri de AB Kanadından seçilen iki Eş-Başkanı olan Komite, Brüksel ve Türkiye’de olmak üzere, yılda iki olağan toplantı gerçekleştiriyor. Olağan toplantılarında çeşitli konularda Komite üyelerince hazırlanmış olan raporların tartışılarak onaylandığı Komite, toplantı sonunda, çeşitli konularda Komite’nin görüş ve taleplerini içeren bir Ortak Açıklama yayımlıyor.

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin 29’uncu Toplantısı ile ilgili detaylı bilgiye http://www.tobb.org.tr/Sayfalar/Detay.aspx?rid=877&lst=MansetListesi# adresinden ulaşabilir.

Diğer Yazılar