İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

BERLİN-BRANDENBURG EYALET SEÇİMLERİ YAPILDI

18 Eylül 2011 Pazar günü yapılan Berlin şehri ve Brandenburg Eyaleti seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) aldığı yüzde 28,3’lük oy oranı ile birinci parti konumunu sürdürmeyi başardı. Şansölye Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) yüzde 23,4’lük oy oranıyla ikinci sırada yer alırken, ülke genelinde büyük bir oy patlaması yaşayan Yeşiller Partisi de geçerli oyların yüzde 17,6’sını alarak üçüncü parti konumuna yükseldi.
BERLİN-BRANDENBURG EYALET SEÇİMLERİ YAPILDI

18 Eylül 2011 Pazar günü yapılan Berlin şehri ve Brandenburg Eyaleti seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) aldığı yüzde 28,3’lük oy oranı ile birinci parti konumunu sürdürmeyi başardı. Şansölye Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) yüzde 23,4’lük oy oranıyla ikinci sırada yer alırken, ülke genelinde büyük bir oy patlaması yaşayan Yeşiller Partisi de geçerli oyların yüzde 17,6’sını alarak üçüncü parti konumuna yükseldi. Oylarını bir önceki seçime göre önemli ölçüde yitiren Sol Parti (Die Linke), yüzde 11,7’lik oy oranıyla dördüncü parti olurken, yüzde 8,9’luk oy oranıyla Almanya’da ilk kez bir eyalet meclisine girmeyi başaran Korsanlar Partisi (Piraten) de beşinci parti oldu. Federal Alman Hükümeti’nde koalisyon ortağı olan Hür Demokrat Parti (FDP) ise ağır bir seçim darbesi alarak oyların yalnızca yüzde 1,8’ini alabildi.

Türk Kökenli Adayların Başarısı

Bu sonuçlara göre 149 sandalyeli Berlin – Brandenburg Eyalet Meclisi’ne SPD 47, CDU 39, Yeşiller 30, Sol Parti 19, ve Korsanlar Partisi 15 üye sokmayı garantiledi.  Söz konusu 149 sandalyenin 10’unun Türk kökenli adaylar tarafından kazanılmış olması da Berlin-Brandenburg Eyalet Seçimleri açısından bir dönüm noktası oldu. SPD’den Dilek Kolat, Ülker Radziwill, İlkin Özışık, ve Erol Özkaraca, Yeşiller Partisi’nden Özcan Mutlu, Bayram Canan ve Dr. Turgut Altuğ, Sol Parti’den Evrim Baba-Sommer ve Hakan Taş, CDU’dan da Emine-Demirbüken-Wagner eyalet meclisine girmeye hak kazandı.

Seçim sonuçlarının ardından SPD Berlin-Brandenburg Eyaleti Lideri ve aynı zamanda Berlin Belediye Başkanı olan Klaus Wowereit’ın Sol Parti ile olan mevcut koalisyonu sona erdirerek Yeşiller Partisi ile yeni bir eyalet koalisyonu oluşturması bekleniyor.

Diğer Yazılar