Geçtiğimiz hafta Türkiye ve AB gündemi yine yoğun ve tartışmalı konulara sahipti. Öncelikli konu olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır, Libya ve Tunus ziyaretleri başta AB ülkelerinde olmak üzere tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Başbakan, ziyaret ettiği ülkelerde demokrasi ve barış mesajları verip Gazze’nin İsrail tarafından hukuksuz bir şekilde abluka altında bulunmasına dikkat çekti. Başbakan Erdoğan’ın ziyaretlerini ilginç kılan bir nokta ise kendisi Libya’ya gitmeden bir gün önce Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve İngiltere Başbakanı Cameron’un ani bir kararla Libya’ya gitmeleri oldu.
SOYSAL KARARI SONRASI AB’NİN TÜRKİYE’YE VİZE POLİTİKASI KONULU ÇALIŞMA YAYIMLANDI
“Visa Policy of Member States and the EU Towards Turkish Nationals After Soysal” başlıklı İKV çalışmasının güncelleştirilmiş ikinci baskısı yayımlandı. Avrupa Göç Hukuku alanındaki öncü çalışmaları ile tanınan iki değerli akademisyen, Radboud Üniversitesi Nijmegen Göç Hukuku Merkezi’nden Prof. Dr. Kees Groenendijk ve Prof. Dr. Elspeth Guild tarafından hazırlanan “Visa Policy of Member States and the EU Towards Turkish Nationals After Soysal” başlıklı kitabın ikinci baskısı İktisadi Kalkınma Vakfı Yayınları tarafından İngilizce olarak yayımlandı.
TÜRKİYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ’NİN 29’UNCU TOPLANTISI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nin (KİK) 29’uncu Toplantısı 15-16 Eylül 2011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye tarafı Eş-Başkanı Mustafa Kumlu ve AB tarafı Eş-Başkanı Arno Metzler’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya; AB Bakanı Egemen Bağış, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komite Başkanı Stefan Nilsson, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye KAMU-SEN Başkanı İsmail Koncuk ile Türkiye ve AB kanadından Karma İstişare Komitesi Üyeleri katıldı. Toplantıda, Türkiye-AB ilişkilerinde yaşanan güncel gelişmeler başta olmak üzere, düşük karbon ekonomileri, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulaması ve Türkiye’nin AB üyeliğinin AB’ye sağlayacağı faydalar konuları ele alındı.
BAŞBAKAN ERDOĞAN MISIR, TUNUS VE LİBYA’YA ZİYARETLERDE BULUNDU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta önce Mısır’da (12-13 Eylül), sonra Tunus’ta (14 Eylül) ve Libya’da (15 Eylül) resmi temaslarda bulundu.
HIRVATİSTAN 1 TEMMUZ 2013’TE AB ÜYESİ OLUYOR
Hırvatistan ve AB arasındaki müzakere sürecinde yaşanan beklenmedik gelişmelere rağmen, Hırvatistan’ın 1 Temmuz 2013 tarihinde 28’inci Üye Devlet olarak Avrupa Birliği’ne girmesi öngörülüyor. Bu karara yönelik önemli adımlar, 14 Eylül Çarşamba günü Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi’nde yapılan birleştirilmiş bir Üyelik Sözleşmesi ile atıldı. Hırvatistan üyelik müzakerelerini 20 Haziran 2011’de tamamlamıştı.
AB EKONOMİ VE MALİYE BAKANLARI GAYRİ RESMİ TOPLANTISI YAPILDI
AB Ekonomi ve Maliye Bakanları gayriresmî toplantısı 16-17 Eylül 2011 tarihlerinde gerçekleşti. Toplantıda görüşülen konular üzerinde fazla bir ilerleme kaydedilemedi. Gündemde, Yunanistan’a sağlanması planlanan yardımın gelecek diliminin serbest bırakılması ve son Konsey toplantısında Yunanistan’a sağlanması tasarlanan yeni mali yardıma karşılık Finlandiya’nın anlaşmayı imzalamadan önce talep ettiği garantiler yer aldı.
YUNANİSTAN’A AVRUPA YAPISAL FONLARI’NDAN 7,7 MİLYAR AVRO
Avrupa Komisyonu Sözcüsü Olivier Bailly’nin 12 Eylül 2011 Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre Avrupa Komisyonu, Yunanistan’ın Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzaladığı finansal yardım paketi çerçevesinde kullandığı Avrupa Yapısal Fonları’nın kullanımını artırmak ve reformların tamamlanmasını hızlandırmak için 15 yıl içinde başka ülkelere satışı olmayan ancak, ülke içinde dolaşımı sağlanabilen 7,7 Milyar Avro değerindeki tahvili Yunanistan’a sunmaya hazırlanıyor.
TRANSATLANTİK EĞİLİMLER 2011 RAPORU AÇIKLANDI
German Marshall Fund of the United States (GMF) tarafından 10 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen ve Atlantik’in iki yakasındaki siyasi eğilimleri gözlemlemeyi amaçlayan Transatlantik Eğilimler araştırmasının 2011 yılı raporu yayımlandı. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin yanı sıra 12 AB ülkesinin yer aldığı çalışma Brüksel, Ankara ve İstanbul’da yapılan üst düzey toplantılarla kamuoyuna sunuldu.
DANİMARKA’DA SOSYAL DEMOKRATLARIN VE KADINLARIN ZAFERİ
15 Eylül 2011 tarihinde Danimarka’da genel seçimler gerçekleştirildi. Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi’nin desteğiyle 10 yıldır iktidarda bulunan Başbakan Lars Lökke Rasmussen`in liderliğindeki merkez sağ koalisyonu, Sosyal Demokrat Parti, Sosyalist Halk Partisi, Birlik Listesi ve Liberal Demokrat Parti’den (Radikale) oluşan sol blok karşısında seçimi az bir farkla kaybetti.
BERLİN-BRANDENBURG EYALET SEÇİMLERİ YAPILDI
18 Eylül 2011 Pazar günü yapılan Berlin şehri ve Brandenburg Eyaleti seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) aldığı yüzde 28,3’lük oy oranı ile birinci parti konumunu sürdürmeyi başardı. Şansölye Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) yüzde 23,4’lük oy oranıyla ikinci sırada yer alırken, ülke genelinde büyük bir oy patlaması yaşayan Yeşiller Partisi de geçerli oyların yüzde 17,6’sını alarak üçüncü parti konumuna yükseldi.
KIBRIS MÜZAKERELERİNDE “EKONOMİ” BAŞLIĞINA GEÇİLDİ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas arasında, Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler çerçevesinde kapsamlı çözüm bulunması amacıyla gerçekleştirilen yoğunlaştırılmış müzakereler devam ediyor.
AVRUPA YATIRIM BANKASI’NDAN HIRVATİSTAN’A YARDIM
Avrupa Yatırım Bankası (AYB), 15 Eylül tarihinde alınan karar doğrultusunda Hırvatistan’a toplam 85 Milyon Avro tutarında yardım sağladı. İki farklı kalemden oluşan paketin içerisinde 60 Milyon Avro’nun “Vc karayolunun” uzatılmasına, 25 Milyon Avro’nun da ülkenin sahil bölgelerinde altyapının geliştirilmesine aktarılması öngörülüyor.
Fransa’nın güneydoğusunda bulunan Marcoule’deki nükleer atık işleme tesisinde 12 Eylül 2011 Pazartesi günü bir patlama meydana geldi. Patlamanın geri dönüşüm fırınlarından birindeki kimyasal reaksiyon sonucu ortaya çıktığı, ardından başlayan yangının ise kısa sürede kontrol altına alındığını bildiren Fransa Atom Enerjisi Kurumu sözcüsü; “1 kişinin öldüğü ve 4 kişinin yaralandığı patlama sonrası santralde herhangi bir sızıntıya rastlanmadığını ancak olası sızıntılara karşı önlemlerin alındığını” da sözlerine ekledi.
POLONYA MALİYE BAKANI AVRUPA’NIN GELECEĞİNDEN KAYGILI
Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını yürütmekte olan Polonya’nın Maliye Bakanı Jacek Rostrowski, Avro Alanı’ndaki borç krizinin çözülememesinin orta vadede Avrupa’yı bütünüyle tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.