Geçtiğimiz haftaya kadar Yunanistan’ın ve Avro’nun geleceği dünya çapında birçok spekülasyona açıkken Avrupa Birliği Konseyi, Yunanistan’ın ve Avro’nun geleceğini tartışmak için Brüksel’de bir araya geldi. Bu zirve toplantısında sadece Yunanistan için değil, tüm Avro Alanı ülkelerini, özellikle Yunanistan’dan sonra tehlike çanlarının çalmaya başladığı ülkeleri, etkileyecek, detaylarını e-bültenimizde bulacağınız dört önemli karar alındı. Bu önemli gelişmelere rağmen, Avro üzerindeki tedirginlik tam olarak atılmış değil ve dünyanın yeni bir ekonomik krize doğru yaklaştığı piyasalarda tartışılıyor.
Ekonomik kriz ve etkilerinin yanı sıra bu hafta AB’yi ve tüm dünyayı sarsan bir diğer gelişme 22 Temmuz’da Norveç’te 92 kişinin ölümüne yol açan, 32 yaşındaki bir Norveç vatandaşı tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırılar oldu. Bu saldırılardan sonra AB’de ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve aşırı sağın yükselişi tekrar gündeme oturdu. AB ülkelerinin en önemli sorunlarından biri olan kültürel toleranssızlık, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı mücadelede AB ülkeleri ve kurumları nasıl bir yol izleyeceklerini tekrar acil gündemlerine aldılar.
Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin gündemine bakacak olursak, Kıbrıs meselesi, Türkiye-AB ilişkilerinde yine en önemli gündem maddesi ve siyasi sorun olarak durmaya devam ediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı çerçevesinde KKTC’ye yaptığı ziyaret hem Türkiye’de hem de AB’de yankı uyandırdı. Erdoğan’ın tutum ve tavrının çok sert ve milliyetçi olduğu bazı AB ve GKRY yetkilileri tarafından eleştirilirken Türkiye, adada ortak bir çözüm olmadan GKRY’nin tek taraflı AB Dönem Başkanlığı’nı kabul etmeyeceğini net bir şekilde ifade etti. Bunun yanında, elektrik sıkıntısı çeken GKRY’nin KKTC’den elektriğini temin etmesi GKRY’de tepkilere yol açarken aynı sorunun su için de geçerli olması kaygısı şu sıralarda GKRY’de gündemi meşgul eden önemli konulardan biri oldu.
Geçtiğimiz hafta, yeni TBMM Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu’nun (KPK) Türk kanadı üyeleri de belli oldu. Böylelikle, KPK Türk Kanadı Başkanı Adalet ve Kalkınma Partisi Siirt Milletvekili Afif Demirkıran olurken, yardımcılık görevlerini yine aynı partiden Afyon Milletvekili Sait Açba ile Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Umut Oran üstlendi. KPK’nın Türk kanadına şu anda toplam 24 milletvekili seçildi.
Türkiye-AB KPK Türk Kanadı üyeleri;
1.Afif DEMİRKIRAN Başkan Adalet ve Kalkınma Partisi-Siirt
2.Sait AÇBA Başkan Yrd. Adalet ve Kalkınma Partisi -Afyon
3.Nazmi Haluk ÖZDALGA Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -Ankara
4.Cahit BAĞCI Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -Çorum
5. Halide İNCEKARA Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -İstanbul
6.M.S. TEKELİOĞLU Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -İzmir
7.Y.M. RAMAZANOĞLU Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -Kahramanmaraş
8.Cem ZORLU Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -Konya
9. Yüksel ÖZDEN Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -Muğla
10.Faruk IŞIK Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -Muş
11.E.B. GİZLİGİDER Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -Nevşehir
12.Şaban DİŞLİ Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -Sakarya
13.M.N. MEMECAN Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -Sivas
14.A.E. ÖNEN Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -Urfa
15.E. CANDAN Üye Adalet ve Kalkınma Partisi -Zonguldak
16.Aylin NAZLIAKA Üye Cumhuriyet Halk Partisi -Ankara
17.Aykan ERDEMİR Üye Cumhuriyet Halk Partisi -Bursa
18.Ayşe Eser DANIŞOĞLU Üye Cumhuriyet Halk Partisi -İstanbul
19.Şafak PAVEY Üye Cumhuriyet Halk Partisi -İstanbul
20.Umut ORAN Üye Cumhuriyet Halk Partisi -İstanbul
21.Oğuz OYAN Üye Cumhuriyet Halk Partisi -İzmir
22.Zuhal TOPÇU Üye Milliyetçi Hareket Partisi -Ankara
23.Yusuf Ziya İRBEÇ Üye Milliyetçi Hareket Partisi -Antalya
24.Lütfü TÜRKKAN Üye Milliyetçi Hareket Partisi -Kocaeli
Son olarak, geçtiğimiz haftanın önemli siyasi gelişmelerinden birinin de Suriye’de yaşandığını belirtmeden geçemeyeceğiz. Suriye’de çok partili hayata geçiş için ilk adımlar atıldı ve çok partili sisteme geçiş için hazırlanan yasa tasarısı onaylandı.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.