İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AB BALIKÇILIK VE TARIM KONSEYİ TOPLANTISINDA OBP REFORM TASARISI ELE ALINDI

AB BALIKÇILIK VE TARIM KONSEYİ TOPLANTISINDA OBP REFORM TASARISI ELE ALINDI

19 Temmuz 2011 tarihinde üye ülkelerin Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlarının katılımıyla gerçekleşen Avrupa Birliği Tarım ve Balıkçılık Konseyi Toplantısı’nda Avrupa Komisyonu tarafından 13 Temmuz tarihinde oybirliği ile kabul edilen Ortak Balıkçılık Politikası’nın (OBP) Reform tasarısı ele alındı.

Avrupa Komisyonu’nun Balıkçılık ve Denizcilikten Sorumlu Üyesi Maria Damanaki’nin hazırladığı reform tasarısı, 2015’e kadar kaynakların sürdürülebilir veriminin maksimum düzeye çıkarılması, balıkların denize geri dökülmesinin yasaklanması ve devredilebilir kotalar gibi yenilikler getiriyor.

Reform tasarısının öngördüğü 2015 yılına kadar kaynakların sürdürülebilir veriminin maksimum düzeye ulaştırılması hedefi İskandinav Ülkeleri tarafından desteklenirken; diğer ülkeler tarafından eleştirildi.  Fransa, bu hedefi ülkedeki balıkçılık bölgelerinin yüzde 50’sinin kapanması anlamına geldiği gerekçesiyle “kabul edilemez” olarak nitelendirirken; İspanya 2015 tarihinin “gerçekçi olmadığını” ve olumsuz sosyoekonomik etkileri olacağını öne sürerek, sürenin 2020’ye kadar uzatılması gerektiğini belirtti. İrlanda ise bu uygulamanın her bölgenin özellikleri göz önünde bulunurularak aşamalı olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Reform tasarısının öngördüğü balıkların denize geri dökülmesinin aşamalı olarak yasaklanması hususunda ise, İskandinavya Ülkeleri ve İngiltere daha esnek bir uygulama getirilmesini talep ederken İspanya ve Fransa bu hedef için belirlenen tarihleri gerçekçi bulmadıklarını dile getirdiler.

Reform tasarısının en çok eleştirilen maddesi avlanma kotalarının devredilebilmesi uygulaması oldu. Bu uygulama balıkçıların kotalarının bir bölümünü veya tamamını aynı Üye Devletten balıkçılara veya balıkçılık şirketlerine 10–15 yıllık bir süre için satma ve kiralama yetkisi veriyor.  Fransa ve Almanya bu uygulamaya kamuya ait bir kaynak olan balık stoklarının birkaç büyük endüstriyel balıkçının elinde toplanması ile “özelleştirilmesi” anlamına geldiğini belirterek karşı çıktılar. Fransa, bu uygulamanın küçük çaplı kıyı balıkçılığı üzerinde yol açabileceği olumsuz etkileri önlemek adına alınan önlemleri yetersiz buldu. Devredilebilir avlanma kotalarını 11 yıldır uygulayan İskandinav Ülkeleri ise uygulamada tek yetkilinin üye ülkeler olması gerektiği konusunu vurguladılar. 

Ortak Piyasa düzeni hususunda ise, ithal ve yerli ürünler için aynı kuralların uygulanması gerektiği konusunda anlaşmaya varıldı. Reform tasarısının kabul edilmesi ile uygulamaların yürürlüğe girmesi halinde, 10 yıl içerisinde AB balık stoklarının yüzde 70, avlanma miktarının da yüzde 17 oranında artması bekleniyor.

Diğer Yazılar