İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AVRUPA BİRLİĞİ’NE GÖÇ AZALDI

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından 14 Temmuz 2011 tarihinde yayımlanan 2011 yılı Uluslararası Göç Raporu’nda (International Migration Outlook) ekonomik durgunluk sebebiyle, hem Avrupa Birliği içerisinde hem de Birliğe yönelik göçte belirgin azalma olduğu belirtildi. Başta Çek Cumhuriyeti, İrlanda, İtalya ve İspanya’da söz konusu düşüş gözlenirken, AB ülkeleri arasındaki göç de 2009 yılında yüzde 22 oranında azaldı.
AVRUPA BİRLİĞİ’NE GÖÇ AZALDI

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından 14 Temmuz 2011 tarihinde yayımlanan   2011 yılı  Uluslararası Göç Raporu’nda (International Migration Outlook) ekonomik durgunluk sebebiyle, hem Avrupa Birliği içerisinde hem de  Birliğe yönelik göçte belirgin azalma olduğu belirtildi.  Başta Çek Cumhuriyeti, İrlanda, İtalya ve İspanya’da  söz konusu düşüş gözlenirken, AB ülkeleri arasındaki göç de 2009 yılında yüzde 22 oranında azaldı.

OECD üyesi 24 ülke ile Rusya’ya yönelik göç hareketlerinin incelendiği OECD raporunda dikkat çekici tespitler yer alıyor.  2009 yılı verilerinin temel alındığı rapora göre, OECD ülkelerine göç edenlerin sayısı bir önceki yıla kıyasla ortalama yüzde 7 oranında azalarak,  4 Milyon 300 bine geriledi. Bu ülkelere kısa süreli yerleşen göçmenlerin sayısı da OECD genelinde yüzde 16 oranında azaldı.

OECD göç uzmanı Thomas Liebig tarafından yapılan açıklamada,  “Ekonomik kriz nedeniyle 2008 -2009 yıllarında uzun süreden beri ilk kez göç hareketlerinde gerileme oldu. Ancak, ekonominin yeniden canlanmaya başlamasıyla bu tablonun değişeceğini düşünüyoruz” değerlendirmesine yer verildi.

Türkiye’den Almanya’ya Göç Azaldı

Raporun Almanya ile ilgili bölümünde Türk vatandaşlarının Almanya’ya göçü ile ilgili çarpıcı veriler yer alıyor. Rapora göre, Türkler,  50 yıldan bu yana ilk kez Almanya’ya göç edenler arasında ilk üç sırada yer almıyor. Rapor, Almanya’ya en fazla göçmenin Polonya, Romanya ve Bulgaristan’dan geldiğine işaret ediyor. Thomas Liebig, konu ile ilgili açıklamasında,  Türkiye ekonomisinin güçlenmesinin bu gelişmede etkili olduğunun altını çiziyor. “Türkiye’nin 10-15 yıl öncesine kıyasla daha az göç verdiğini kaydeden” Liebig, “sadece Almanya’ya değil, tüm OECD ülkelerine göç eden Türk sayısının azaldığını” belirtiyor. Liebig, “Almanya’da aile birleşimiyle gelen göçmenlerin sayısının  azaldığını, buna sebep olarak, Almanya’da yaşayan Türklerin artık sadece Türklerle değil, Almanlarla da evlilik yapmaya başlamış olduğunu” ifade ediyor. Liebig, ayrıca, “Birçok Türk’ün Almanya’ya yüksek öğrenim görmek üzere geldiğini ve burada nitelikli işgücü olarak kaldığını da göz ardı etmememiz gerekiyor" diyor.

Raporda, Türk kökenli göçmenlerin birçoğunun işveren olduğu ve istihdam yarattığı ortaya koyulurken,  bunun uzun vadede Almanya’daki göç algısını değiştirmesinin beklendiği ifade ediliyor.

Almanya Göç Veriyor

Rapora göre Almanya'nın göç verdiği ülkelerin başında Avusturya ve İsviçre geliyor. 2009 yılında Almanya'dan göç edenlerin yüzde 26'sının İsviçre'ye, yüzde 19'unun da Avusturya'ya yerleştiği belirtiliyor. Diğer taraftan, OECD raporuna göre, yüksek öğrenim görmek üzere Almanya’ya gelen yabancı öğrencilerin sayısında ise artış söz konusu. Rapora göre, 2009'da Almanya’ya 60 binden fazla öğrenci geldi; bunlardan yüzde 27’si eğitimlerinden sonra Almanya’da kalmayı tercih etti.

Avrupa Komisyonu’nun Adalet ve İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ise konuya ilişkin “Avrupa nüfusunun yaşlanması nedeniyle Avrupa’nın gelecek yıllarda daha fazla göçmene ihtiyaç duyacağını belirterek, politikacıların; işgücü arzı ile işgücü açığının birbiri ile örtüşmesi için çaba göstermesi gerektiğini” ifade etti.

Raporla ilgili istatistiklere ve daha ayrıntılı bilgiye www.oecd.org/migration/imo adresinden ulaşılabilir.

Diğer Yazılar