İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
11-17 TEMMUZ 2011

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Štefan Füle, Türkiye’ye iki günlük resmi bir ziyarette bulundu. Ankara ve İstanbul’a gelen Štefan Füle, ilk olarak TOBB’un da içinde bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşları (STK’lar) ile görüştükten sonra, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Barış ve Demokrasi Partisi Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerde bulundu. Görüşmelerde öne çıkan konular, müzakere sürecinin tekrar ivme kazanması gerekliliği ile “ek protokol” oldu.

Devamını Oku

AVRUPA KOMİSYONU’NUN GENİŞLEME VE KOMŞULUK POLİTİKASI’NDAN SORUMLU ÜYESİ ŠTEFAN FÜLE TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİ

Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Štefan Füle 12–13 Temmuz 2011 tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında TOBB, TUSKON ve TÜSİAD’ı ziyaret etti. TOBB’da birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle bir araya gelen Füle, daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Barış ve Demokrasi Partisi Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile temaslarda bulundu.

Devamını Oku

AB EKONOMİ VE MALİYE BAKANLARI TOPLANTISI YAPILDI

12 Temmuz 2011 tarihinde toplanan AB Ekonomi ve Maliye Bakanları (ECOFIN), AB genelinde bankacılık sektörü stres testleri sonucu zayıf ve kırılgan bulunan bankalara yönelik bir strateji kabul etti.

Devamını Oku

TEK İZİN (SINGLE PERMIT) YAKINDA HAYATA GEÇİRİLİYOR

13 Temmuz 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi, Hıristiyan Demokrat Fransız Parlamenter Véronique Mathieu tarafından hazırlanan, uzun süreli AB’de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik “tek izin” (single permit) düzenlemesini kabul etti

Devamını Oku

AVRUPA KOMİSYONU HEYETİ SINIR KONTROLLERİNİ İNCELEMEK ÜZERE DANİMARKA’DA

14 - 15 Temmuz 2011 tarihlerinde Avrupa Komisyonu uzmanlarından oluşan bir heyet, Danimarka’nın Almanya ve İsveç sınırlarında uygulamaya koyduğu gümrük kontrollerini yerinden incelemek üzere, Danimarka’da bulunuyor.

Devamını Oku

AVRUPA KOMİSYONU, ORTAK BALIKÇILIK POLİTİKASI’NIN (OBP) REFORMU İÇİN HAZIRLADIĞI TASARIYI SUNDU

Avrupa Komisyonu’nun Balıkçılık ve Denizcilikten Sorumlu Üyesi Maria Damanaki 13 Temmuz 2011’de, Komisyon’un 2013–2022 dönemine ilişkin Ortak Balıkçılık Politikası’nın reformu için hazırladığı tasarıyı diğer Komisyon üyelerinin onayına sundu.

Devamını Oku

AVRUPA BİRLİĞİ’NE GÖÇ AZALDI

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından 14 Temmuz 2011 tarihinde yayımlanan 2011 yılı Uluslararası Göç Raporu’nda (International Migration Outlook) ekonomik durgunluk sebebiyle, hem Avrupa Birliği içerisinde hem de Birliğe yönelik göçte belirgin azalma olduğu belirtildi. Başta Çek Cumhuriyeti, İrlanda, İtalya ve İspanya’da söz konusu düşüş gözlenirken, AB ülkeleri arasındaki göç de 2009 yılında yüzde 22 oranında azaldı.

Devamını Oku

BALKAN ÜLKELERİ, TÜRKİYE VE İZLANDA’YA AB’DEN 5 BUÇUK MİLYAR AVRO

Avrupa Komisyonu’nun 12 Temmuz’da yaptığı açıklamaya göre, Genişleme Politikası dâhilinde Türkiye, İzlanda ve Balkan Ülkelerinden Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ’a AB’ye ilişkin reformlarında kullanmak üzere 5 buçuk Milyar Avro bütçe ayrıldı. Bu miktarın yaklaşık 2 buçuk Milyar Avro kadarı Türkiye’ye verilecek.

Devamını Oku

DANİMARKA VE FRANSA’YA AVRUPA KÜRESELLEŞME FONU ÇERÇEVESİNDE YARDIMDA BULUNULMASINA KARAR VERİLDİ

Avrupa Komisyonu 11 Temmuz 2011 tarihinde, Danimarka ve Fransa’dan başvuruda bulunan iki şirkete Avrupa Küreselleşme Fonu çerçevesinde toplam 28,4 Milyon Avro yardımda bulunulmasına karar verdiğini açıkladı.

Devamını Oku

AVRUPA KOMİSYONU YILLIK FİKRİ MÜLKİYET RAPORUNU AÇIKLADI

Avrupa Komisyonu tarafından gümrüklerde fikri mülkiyet haklarını ihlal eden ürünlerin denetlenmesine ilişkin olarak hazırlanan 2010 yılı raporu 14 Temmuz 2011 tarihinde yayımlandı.

Devamını Oku

İTALYA HÜKÜMETİ KEMER SIKMA PAKETİNİ KABUL ETTİ

14 - 15 Temmuz 2011 tarihlerinde İtalya Hükümeti tarafından bir kemer sıkma paketi kabul edildi. Bu paket kapsamında, kamu harcamalarında üç yıl içinde 48 Milyar Avro değerinde tasarruf yapılması öngörülüyor.

Devamını Oku

ULUSLARARASI KREDİ DERECELENEDİRME KURULUŞU MOODY’S İRLANDA’NIN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 12 Temmuz 2011 tarihinde İrlanda’nın kredi notunu Baa3’ten bir kademe düşürerek “çöp” seviyesi olarak tabir edilen yatırım yapılabilir seviyenin altı olan Ba1’e düşürürken, ülkenin bir kez daha resmi bir kurtarma sayılacak şekilde yeni bir finansmana ihtiyaç duyabileceğini açıkladı.

Devamını Oku

AVRUPA BİRLİĞİ FİLİSTİN’İN TANINMASI KONUSUNDA UZLAŞAMIYOR

Filistin Yönetimi’nin en geç 2011 yılı Eylül ayında bağımsızlığını ilan edeceğini deklare etmesinden sonra Avrupa Birliği üye ülkeleri Filistin konusundaki fikir ayrılıklarını giderebilmek için yoğun bir diplomatik çaba içerisine girdi. Avrupa Birliği içinde Filistin’in bağımsızlığını hemen tanıma yanlısı olan Fransa, İspanya ve İrlanda ile İsrail ile anlaşmadığı sürece Filistin’i tanımayacağını beyan eden Almanya ve Hollanda’yı yeniden karşı karşıya getirdi. Fransa’nın başını çektiği Filistin’i tanıma yanlısı ülkeler İsrail’in Batı Şeria’da yeni Yahudi yerleşimleri inşa ederek Filistin ile müzakere etmeye niyetli olmadığını gösterdiğini iddia ediyor. Tanıma karşıtı AB ülkeleri Filistin’in önce İsrail ile masaya oturması şartını koşarken Filistin Yönetimi’nin Batı Şeria’da devam eden Yahudi yerleşim yeri inşalarının durdurulmadığı sürece İsrail ile masaya oturmama kararı alması sorunun çözümünü daha da karmaşık bir hale getiriyor. Filistin Yönetimi ve Filistin yanlısı AB ülkeleri İsrail’in söz konusu yerleşimlerin inşasına devam ederek gelecekteki Filistin devletini sabote etmeye devam ettiğini belirtiyor. Filistin’i tanımaya karşı çıkan AB’ye Üye Devletler ise tanınma gerçekleşirse İsrail ile Filistin arasındaki müzakerelerin kesin olarak sona ereceğini ve bölgenin yeniden çatışmalara sürükleneceğini öne sürüyor. Filistin Devleti ile İsrail masaya otursa bile, Filistin’in olası bir anlaşma için 1967 öncesi sınırlarının tanınmasını şart koşması, İsrail’in de Doğu Kudüs’ü kesinlikle Filistin’e iade etmeyeceğini beyan etmesi yüzünden bir anlaşmaya varılması olanaksız gözüküyor. Avrupa Birliği içindeki görüş ayrılıkları devam ederken 11-12 Temmuz 2011 tarihleri arasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Baan Ki-moon’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü Filistin sorununu görüşmek üzere yeniden bir araya geldi. Görüşmelerin yapıcı geçtiği ve görüş birliğine yaklaşıldığı konusunda hemfikir olan Ortadoğu Dörtlüsü, buna rağmen ortak bir açıklama yayımlamaktan kaçındı. Amerikan Haber Ajansı Associated Press ise, böyle bir açıklama yayımlanmamış olmasını İsrail ile Filistin’i tekrar müzakere masasına oturtma şansının yok denecek kadar az olduğunun göstergesi olarak yorumladı.

Devamını Oku

AVRUPA’NIN DENİZE KIYISI OLAN BÖLGELER KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

8 Temmuz 2011 tarihinde Bulgaristan’ın Varna şehrinde yapılan Avrupa’nın Denize Kıyısı olan Bölgeler Konferansı’nda (CPMR), Balkan ve Karadeniz Komisyonu, AB kurumlarına çağrıda bulundu. Konferansta Balkan ve Karadeniz Komisyonu Başkanlığı’na Batı Makedonya ve Trakya Bölgesel Başkanı Pavlos Damianidis seçilirken Karadeniz için Avrupa Komşuluk Politikası ve Entegre Deniz Politikası’na öncelik tanınması gerekliliği vurgulandı.

Devamını Oku