28 Haziran 2011 tarihinde Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığına Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde’ın seçildiği açıklandı. 1945 yılında kurulan IMF’nin tarihinde ilk kez bir kadın başkan seçildi. Geçtiğimiz Mayıs ayında ABD’de cinsel taciz ile suçlanan ve görevinden istifa etmek zoruna kalan Dominique Strauss Kahn’dan boşalan IMF başkanlığına getirilen Lagarde, IMF’nin 5’inci Fransız başkanı oldu.
ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Almanya gibi önde gelen ülkelerin desteğini alan Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın karşısındaki en güçlü rakip, Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens olarak görülüyordu. Dünya Bankası’nın bir Amerikalı, IMF’nin ise bir Avrupalı tarafından yönetilmesi iki kurumun tarihinde bir gelenek haline gelmişti. Ancak gelişmekte olan ülkeler bu sefer göreve Meksikalı Carstens’in getirilmesini istiyorlardı. BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkelerinin yayımladığı ortak açıklamada, yeni IMF başkanının seçilmesinde milliyet faktörünün rol oynamasının, IMF'nin meşruiyetine gölge düşüreceği belirtildi. Diğer yandan Yunanistan’da başlayan ve Avro Alanı’nı etkisi altına alan borç krizi, dengeleri değiştirdi. Krizin tüm boyutuna hâkim olan Lagarde, Avrupa ülkelerinin tam desteğini aldı. Sonunda Christine Lagarde, 24 ülkenin bulunduğu IMF İcra Direktörleri Kurulu'ndaki oylamada salt çoğunluğu alarak seçildi. Gelişmiş ülkelerin IMF'de oy hakkı yüzde 57 iken, gelişmekte olan ülkelerin oy hakkı ise yüzde 43 seviyesinde bulunuyor.
Christine Lagarde’ın iyi bir kariyeri ve parlak bir geçmişi bulunuyor. Ekonomi kökenli olmamasına rağmen birkaç kez, Avrupa’nın en iyi Maliye Bakanı seçilen Christine Lagarde, liseyi ABD’de okuduktan sonra Paris’te hukuk, Marsilya’da politika yüksek lisans eğitimi aldı. ABD Kongresi’nde eski Savunma Bakanlarından William Cohen’in yanında stajyer olarak bir süre çalıştıktan sonra uluslararası hukuk firması Baker& McKenzie’nin Paris bürosunda işe girdi. 2000’li yıllarda siyasete giren Lagarde 2005’te Ticaret Bakanı oldu. 2007’de birkaç aylığına Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı’nı yürüttükten sonra François Fillon Hükümeti’nde halen sürdürdüğü Maliye Bakanlığı’na geçti.
Lagarde 2009’da Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü 17. kadını seçildi. Aynı yıl Financial Times tarafından da Avro Alanı’nda en başarılı Maliye Bakanı seçildi. Lagarde’ı görevi sırasında özellikle Yunanistan olmak üzere Avro Alanı borç krizi, gelişmekte olan ülkelerin IMF’de daha fazla temsil hakkı ve IMF eski Başkanı Dominique Strauss Kahn’ın adının karıştığı suçlamayla IMF’nin kaybettiği itibarı kazanmak gibi sorunlar bekliyor. Christine Lagarde seçilmesinden sonra yaptığı konuşmada büyün üye ülkeleri kapsayan güçlü ve sürdürülebilir büyüme ile makroekonomik istikrar sağlanması için çalışacaklarını bildirdi.