12 Haziran’daki genel seçimlerin yankısı geçtiğimiz hafta hem AB’de hem de Türkiye içinde sürmeye devam etti. Seçimler sonrasında AB reformlarının hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi AB çevrelerinin yanı sıra Türkiye’deki çok sayıdaki etkili sivil toplum kuruluşunun ve ilgililerin önceliği oldu. Bunun yanında, yeni Anayasa yapımı konusunda tüm siyasi aktörler tarafından uzlaşı ve daha demokratik, özgürlükçü bir Türkiye’ye doğru yol alma konusunda birçok görüş açıklandı. AB çevreleri bu konuda başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkese büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi.
12 HAZİRAN TÜRKİYE GENEL SEÇİMLERİ AB TARAFINDAN OLUMLU KARŞILANDI
12 Haziran 2011 genel seçimlerinde geçerli oyların yüzde 49,9’unu alarak üçüncü kez iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçim başarısı Avrupa Birliği’nin kurumları ve siyasi partileri içinde de geniş yankı uyandırdı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçim başarısını ortak bir basın açıklaması ile kutlayan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, “seçim sonuçlarını Türkiye’nin daha da modernleşmesi ve demokratikleşmesi açısından memnuniyetle karşıladıklarını” ifade ettiler.
HIRVATİSTAN TEMMUZ 2013’TE 28’İNCİ AB ÜYESİ OLUYOR
Hırvatistan, balıkçılık faslını kapatarak AB üyesi olma yolunda çok önemli bir adım daha attı ve AB’ye uyumu tamamlaması gereken 35 fasıldan 31’inde uyumu sağlamış oldu.
İZLANDA AB İLE ÜYELİK MÜZAKERELERİNE BAŞLIYOR
AB, İzlanda ile Haziran ayının sonunda katılım müzakerelerinin başlanacağını açıkladı. İzlanda’nın Avrupa’nın ortak ekonomi ve dolaşım alanlarına üye olmasından dolayı sahip olduğu avantaj nedeniyle görüşmelerin ilk aşamasının sorunsuz geçmesi bekleniyor. Ancak, bu süreçte balıkçılık politikası ile İzlanda’nın şu anda sahip olduğu borç nedeniyle çeşitli sorunların yaşanması bekleniyor.
İTALYA NÜKLEER ENERJİYE, ÖZELLEŞTİRMEYE VE DOKUNULMAZLIKLARA GEÇİT VERMEDİ
12-13 Haziran 2011 tarihlerinde, nükleer enerji başta olmak üzere suyun özelleştirilmesi ve Başbakan ile Bakanlara geçici süreli dokunulmazlık sağlanıp sağlanmaması konularında referanduma giden İtalya’da, nükleersiz hayat, oyların çoğunluğunu alırken, İtalyan halkı sular idaresinin özelleştirilmesine ve dokunulmazlığa da izin vermedi.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SURİYE HÜKÜMETİ’Nİ KINADI
Avrupa Birliği’nin Suriye’ye uygulanacak yaptırımlar konusunda uzlaşamaması nedeniyle giderek daha fazla eleştiriye maruz kaldığı bu dönemde Birleşmiş Milletler yayımladığı 15 Haziran 2011 tarihli rapor ile Suriye Hükümeti’ni kınadı. Raporda üç aydır devam eden protestolar sırasında şimdiye kadar en az bin yüz sivilin Suriye güçleri tarafından öldürüldüğü ve en az 10 bin sivilin de gözaltına alındığını belirtilerek, on binlerce sivilin de evlerini terketmek zorunda bırakıldığı ifade edildi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay’ın tüm çağrılarına rağmen Hafız Esat Yönetimi’nin insani yardım ekiplerini ülkeye almadığına da değinilen raporda bu tutumun Suriye Yönetimi’nin iyi niyetten yoksun olduğu izlenimini iyice güçlendirdiği de dile getirildi.
AVRUPA KOMİSYONU’NDAN AVRUPALI SEBZE ÜRETİCİLERİNE MALİ YARDIM KARARI ÇIKTI
Otuz altısı Almanya’da olmak üzere bugüne kadar toplam otuz yedi kişinin hayatına kaybetmesine neden olan EHEC salgınının kaynağının kesin olarak tespit edilememesi üzerine, hastalığın en yoğun olarak yaşandığı Almanya’da kriz yönetimi uygulaması olarak kamuoyu özellikle domates, lahana, salatalık, kabak ve biber yememesi konusunda uyarılmıştı. Salgının başlamasından sorumlu olarak, Almanya’nın kuzey bölgesindeki bir organik tarım çiftliğinde yetiştirilen soya filizleri yoğun çalışmalar sonucunda tespit edilmiş ve söz konusu çiftlik kapatılmıştı.
SCHENGEN ALANI İÇİN YENİ BİR AVRUPA AJANSI OLUŞTURULUYOR
16 Haziran 2011 tarihinde, Avrupa Parlamentosu’nun Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi tarafından 43 “Evet” oyuna karşılık, 3 ret ve 1 çekimser oy ile Hıristiyan Demokrat Portekizli Carlos Coelho’nun raportörlüğünü yaptığı Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Alanında geniş ölçekli bilgi teknolojileri sistemlerinin operasyonel yönetimini sağlamaya yönelik yeni bir Ajans kurulmasını öneren rapor kabul edildi.
AB ULAŞTIRMA BAKANLARI 16 HAZİRAN’DA LÜKSEMBURG’DA BİR ARAYA GELDİ
16 Haziran tarihinde toplanan Ulaştırma Konseyi’nin en büyük başarısı demiryolu paketinin yeniden biçimlendirilmesine yönelik anlaşmanın kabul edilmesi oldu. Söz konusu anlaşma daha rekabetçi, daha etkin, demiryolu altyapı pazarlarına daha iyi erişim sağlayan Avrupa demiryolu alanının yolunu açarken, demiryolu sektöründe yatırım imkânlarının artmasına da olanak tanıyacak.
AVRUPA KOMİSYONU KÜRESELLEŞME UYUM FONU’NA İLİŞKİN YENİ BİR TEKLİFİ KABUL ETTİ
Avrupa Komisyonu 13 Haziran 2011 tarihinde, Avrupa Küreselleşme Uyum Fonu’nun 2013 yılı sonuna kadar, mali ve ekonomik krizler nedeniyle işlerini kaybeden Avrupalı işçilerin yararına kullanılmasına sınırlama getiren geçici istisnayı kaldıran bir teklifi kabul etti.
AB’DEN BULAŞIK DETERJANLARINDA FOSFAT KULLANIMINA YASAK
Jo Leinen Başkanlığındaki Avrupa Parlamentosu Çevre Komisyonu, fosfatın çamaşır tozlarının yanı sıra Avrupa Komisyonu’nun 2013’ten itibaren öngördüğü şekilde, otomatik bulaşık makinelerinde kullanılan deterjanlardan da Ocak 2015’ten itibaren yasaklanmasını talep etti.
TÜİK ÜÇ AYLIK İŞGÜCÜ RAKAMLARINI AÇIKLADI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 15 Haziran 2011 tarihinde Şubat-Mart-Nisan 2011 dönemine ait işgücü istatistiklerini kamuoyuna açıkladı.