Jo Leinen Başkanlığındaki Avrupa Parlamentosu Çevre Komisyonu, fosfatın çamaşır tozlarının yanı sıra Avrupa Komisyonu’nun 2013’ten itibaren öngördüğü şekilde, otomatik bulaşık makinelerinde kullanılan deterjanlardan da Ocak 2015’ten itibaren yasaklanmasını talep etti.
14 Haziran’da Brüksel’de Avrupa Parlamenteri Bill Newton Dunn tarafından sunulan fosfatın çamaşır tozlarında yasaklanmasına dair Avrupa yasasının iyileştirilmesi hakkındaki öneriyi içeren rapor, Avrupa Parlamentosu üyeleri tarafından kabul edildi. Raporun amacının Avrupa atık sularındaki fosfat miktarının azaltılması olduğu açıklandı. Raportör, çevrenin, iç pazarın ve yenilenmenin yararına bu yasağın genişletilmesini onayladı.
Parlamento’daki Yeşiller/EFA grubu da kararı hayli destekledi. Yeşiller’den raportör Carl Schlyte (İşveç), ”fosfatın evde kullanılan tüm deterjanlardan yasaklanmasının bunların su kaynakları ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerinden kurtulmak adına önemli bir adım” olduğunu belirtti.
Yine Yeşiller’den Bas Eickhout (Hollanda) ise çamaşır tozlarında ve bulaşık deterjanlarında fosfat olmadan alternatif çözümler üretilebileceğini söyledi. Eickhout, fosfata olan bağımlılığın azaltılmasının aynı zamanda saf suyun maliyetinin düşmesine yardımcı olabileceğini belirtti.