12 Haziran 2011 Pazar günü Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki 24‘üncü dönem milletvekili genel seçimleri gerçekleştirildi. Seçimlerde yaklaşık 52 milyon seçmenin yüzde 87’si sandığa gitti. 199 bin 533 sandıkta oy kullanılan, toplam 15 partinin ve 203 bağımsız adayın katıldığı seçimlerin ardından 4 renkli bir meclis ortaya çıktı. 2011 Türkiye Genel Seçimlerinin resmi olmayan kesin sonuçları şu şekildedir:
Geçerli oyların yüzde 49,9’unu alan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi 3’üncü dönemde de iktidara gelerek Türk siyasi tarihinde 3 dönem üst üste iktidara gelen Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti’ye ve 1965’te yüzde 52 oy alan Süleyman Demirel liderliğindeki Adalet Partisi’ne yetişti. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi, Menderes’in Demokrat Partisi’nden farklı olarak ilk defa 3 dönemde de aldığı oy oranını yükselterek birinci parti çıkmayı başardı. Bu orana rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili sayısını bir önceki seçimlere göre 341’den 326’ya düşürdü. Böylelikle, Anayasa değişikliğini referanduma götürmek için gerekli olan 330 milletvekili sayısına ulaşamamış oldu.
22 Temmuz 2007 tarihindeki bir önceki genel seçimlerde yüzde 20,8 oy oranı ile ana muhalefette bulunan Cumhuriyet Halk Partisi, seçimlerden kısa bir süre önce Deniz Baykal yerine gelen Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde toplam geçerli oyların yüzde 25,9’unu alarak, oy ve milletvekili sayısını da artırarak ana muhalefetteki yerini korudu. Bu oranla, Cumhuriyet Halk Partisi meclisteki milletvekili sayısını 112’den 135’e çıkarmış oldu. Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi’nin daha fazla oy bekliyor olması parti içinde çeşitli hayal kırıklıkları ve tartışmalara önümüzdeki dönemde yol açacağa benziyor.
Seçimden üçüncü parti olarak aldığı yüzde 12,9’luk oy oranı ile Milliyetçi Hareket Partisi çıktı. Seçimlerden önce Milliyetçi Hareket Partisi’nin yüzde 10’luk seçim barajının altında kalma ihtimalleri hayli dile getirilirken, bu durumun meclisteki partilerin sandalye sayılarını ve dengeleri büyük ölçüde etkileyeceği tartışılıyordu. Bu oy oranı ile Milliyetçi Hareket Partisi 2007 seçimlerinde 71 olan milletvekili sayısını 53’e düşürmüş oldu.
Seçimlerde bağımsız adaylar toplam oyların yüzde 6,65’ini aldı ve meclise 36 bağımsız aday girmiş oldu. Seçime katılmayan Barış ve Demokrasi Partisi’nin desteklediği bağımsız adaylar “Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu” adı altında seçim çalışmalarını eşgüdümlü sürdürmüşlerdi. Seçim sonuçlarına göre bu blok, Diyarbakır’dan 6, Van’dan 4, Mardin, Şırnak, İstanbul ve Hakkari’den 3’er, Muş, Şanlıurfa ve Batman’dan 2’şer, Adana, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Mersin, Kars, Siirt ve Iğdır illerinden de birer bağımsız milletvekili çıkarmış bulunuyor.