Avusturya eski Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik’in AGİT Genel Sekreterliği yolunun Türk vetosu nedeniyle kapanması Türkiye’nin genel seçimlere yoğunlaştığı bu dönemde Avusturya siyaset ve medyasının önemli tartışma konularından biri haline geldi. Avustuya’nın önde gelen siyasetçilerinin neredeyse tamamı Plassnik’e destek verip Türkiye’nin vetosunu haksız ve kabul edilemez görerek Türkiye’yi katı, anlaşılmaz ve intikamcı bir tutum takınmakla suçladı. Avusturya basınının önemli bir bölümü ise ülke siyasetçilerine muhalif bir tutum takınarak Avustuya’nın Türk karşıtı siyaseti nedeniyle bu vetonun gayet anlaşılabilir ve öngörülebilir olduğu görüşünde birleşti.
Avusturya Dışişleri Bakanı ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Başkanı Michael Spindelegger, AGİT Genel Sekreterliği ile Türkiye’nin AB üyeliği arasında bir bağlantı olmadığını, dolayısıyla Türkiye’nin Plassnik’i veto etmesinin sağduyu ve mantıkla bağdaşmadığını savundu. Spindelegger, Türkiye’nin bu vetosu ile AB üyeliği konusunda daha çok sempati kazanamayacağını, tam tersine Avusturya ve diğer AB ülkeleri nezdinde Türkiye karşıtı hisleri daha da güçlendireceğini iddia etti.
Avusturya Şansölyesi ve Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) Başkanı Werner Faymann ise, Türkiye’nin vetosunu talihsiz ve anlamsız olarak nitelendirerek Ursula Plassnik’in AGİT Genel Sekreterliği için akla gelebilecek en ideal aday olduğunu öne sürdü. Kendisinin ve hükümetinin Plassnik’i sonuna kadar destekleyeceğini belirten Faymann, bu tutumuyla Avustuya Hükümeti’ni oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) Türkiye vetosu konusunda fikir birliği içinde olduğunu vurguladı.
Avusturya basını ise Avusturyalı siyasetçilerin aksine Plassnik krizine daha objektif ve soğukkanlı yaklaştı. Ursula Plassnik’in Avusturya Dışişleri Bakanı olduğu 2004-2008 yılları arasında Türkiye’nin AB üyelik perspektifine sürekli ve yoğun bir biçimde karşı çıktığını hatırlatan Die Presse gazetesi, Türkiye’nin Avrupalı kimliğini temelden reddeden bir kişiyi AGİT Genel Sekreteri olarak görmek istememesinin çok doğal ve anlaşılabilir olduğunu savundu.
Die Wiener Zeitung ise Dışişleri Bakanı Spindelegger’in Türkiye’nin Plassnik’i veto ederek AB üyeliğine olan desteği arttıramayacağı yolundaki beyanatına atıfta bulunarak Türkiye’nin AB üyeliği yolunda Avusturya’nın tutumu yüzünden zaten kaybedecek fazla bir şeyi olmadığını belirtti. Avustuya’nın Avrupa Birliği’ne tam üye olduğu 1995 yılından beri Türkiye’nin AB üyeliğine en fazla karşı çıkan ülke olduğunun altını çizen Die Wiener Zeitung, Türkiye’nin Avusturya’ya karşı yapabileceği iyi niyet jestlerinin tükendiğini ifade etti.