![]() |
![]() |
PORTEKİZ’DEKİ SEÇİMLERDE HALK KRİZİN FATURASINI İKTİDARDAKİ SOSYALİSTLERE ÇIKARDI
Portekiz bugün, girdiği borç krizinden kurtulmak için AB ve Uluslararası Para Fonu IMF’den Yunanistan ve İrlanda’dan sonra mali yardım alan üçüncü AB ülkesi. Ancak, Portekiz’den aldığı yardım karşılığında sıkı tasarruf önlemleri alması talep edildi. Durum böyle olunca Portekiz’deki seçimler AB tarafından da büyük dikkatle izlendi.
Merkez sağın büyük bir farkla kazandığı seçimlerde, halk krizin faturasını iktidardaki Sosyalistlere çıkardı. 5 Haziran tarihinde gerçekleşen genel seçimler neticesinde altı yıldır ülkeyi yöneten Sosyalist Parti aldığı yüzde 28 oy oranı ile seçimleri kaybetti. Seçimleri kaybeden Başbakan Jose Socrates, parti liderliğinden de istifa etti. Seçimleri yüzde 39 oy oranı ile bir merkez sağ partisi olan Sosyal Demokrat Parti kazandı. Seçimlerde Sosyal Demokratlar ve Sosyalistlerden sonra en çok oyu alan üçüncü parti, sağcı CDS oldu. Böylece, muhafazakâr partiler Meclis’te çoğunluğu elde etmiş oldu. Partisi parlamentoda 105 sandalye kazanan Sosyal Demokrat Parti Lideri Pedro Passos Coelho, konuşmasında “24 sandalye kazanan CDS ile koalisyon kurabileceklerini” ifade etti.
Diğer taraftan seçimlere katılım son derece düşüktü. Seçmenlerin yüzde 59’u oy hakkını kullanmadı. Seçimlere katılımın düşük olması beklenen bir durumdu çünkü, halkın çoğunluğu gelecekte değişen bir şey olmayacağına inanmayı sürdürüyor. Ancak, seçimler sonrası değişen siyasi tabloya bakıldığında muhafazakârların sosyalistlere karşı elde ettiği zaferle halk istikrar için siyasi değişimin şart olduğunu göstermiş oldu.
Temmuz ayından itibaren tasarruf önlemeleri paketinin uygulanması gerektiği için yeni hükümetin önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde kurulması gerekiyor. Portekiz’in Mayıs ayında AB ve IMF’den aldığı 78 milyar Avro’luk mali yardımın şartı olarak tasarruf önlemleri öngörülmüştü. Mali yardım karşılığında yapılan anlaşmanın önkoşulları arasında bütçe açığının 2013 yılına kadar yüzde 3 düşürülmesi, kamuda maaşların dondurulması ve personel sayısının gelecek iki yıl boyunca yüzde bir azaltılması gibi tedbirler yer alıyor. Ayrıca, Bir AB denetleme komisyonu, üç yıl boyunca Portekiz’in ödevlerini yerine getirip getirmediğini kontrol edecek. Bu nedenle, mali önlemlere ilişkin kurulacak yeni hükümete fazla bir hareket alanı kalmıyor.