23 Mayıs 2011 tarihinde, Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn yaptığı açıklamada Yunan Hükümeti’nin önümüzdeki günlerde özelleştirme programına başlaması ve 2011 bütçe planlamalarını yapması gerektiğini belirtti. Rehn, ayrıca, söz konusu işlemlerin gerçekleştirilmesinin ardından, Yunan Hükümeti’nin nasıl bir yardıma ihtiyacı olduğu konusunda daha kesin bilgilere ulaşılabileceğini söyledi.
Buna ek olarak, geçtiğimiz hafta, Fitch Ratings Yunanistan’ın kredi notunu BB+’dan B+’ya düşürdü. Her ne kadar hükümet 2010 senesinde yüzde 10,5 olan kamu açığını GSYİH seviyesinin yüzde 7,5’ine azaltacağını duyurmuş olsa da, Avrupa Birliği (AB) Konseyi yüzde 9,5 olmasını talep ediyor.
Yunanistan’ın bütçe açıklarını kapatabilmesi için yapılan çalışmaların istenilen sonuca ulaşıp ulaşmadığı hakkındaki rapor, bu hafta içerisinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB yetkilileri tarafından açıklanacak. Avro Alanı’nın Mali İşlerden Sorumlu Üyesi ve Başkanı Jean-Claude Juncker yaptığı açıklamalarda, Yunanistan’ın IMF’den alması öngörülen 110 Milyar Avro değerindeki kredinin son dilimini alamayabileceğini dile getirdi. Bu doğrultuda, Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan’ın bu kredinin beşinci dilimini alamaması halinde, devlet tarafından halka Temmuz ayından sonra hiçbir ödemenin yapılamayacağı belirtildi.
Ayrıca, Avrupa Komisyonu’nun Balıkçılıktan Sorumlu Üyesi Maria Damanaki, Yunanistan’ın kemer sıkma politikasının başarısız olması durumunda drahmiye geçilmesi gerektiğini vurguladı. Yunan Hükümeti her ne kadar her koşulda Avro’dan ayrılma gibi bir fikirlerinin kesinlikle olmadığını belirtse de; halkın, alınan önlemlere olan tepkisi yetkilileri tekrar düşünmeye zorluyor. Damanaki, bugüne kadar drahmiye geçiş hakkında bu kadar açık ve net konuşan ilk Yunanlı AB yetkilisi oldu. Drahmiye geçilmesi durumunda yüzde 50’lik bir değer kaybı yaşanması beklendiğinden bu haber duyulur duyulmaz Yunan vatandaşları, bankalardan toplam 1,5 Milyar Avro değerinde para çektiler. Halkın kemer sıkma politikalarına karşı göstermiş olduğu tek tepki bu olmadı. Başkent Atina’da her yaştan on binlerce vatandaş 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde sokakları doldurarak ekonomik duruma ve yapılan planlara karşı gösteriler düzenledi.