İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AVRO ALANI MALİYE BAKANLARI YUNANİSTAN’IN DURUMUNU GÖRÜŞMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİ

17 Mayıs 2011 tarihinde Avro Alanı Maliye Bakanları Brüksel’de toplandı. Toplantının gündemini Yunanistan’ın ekonomik durumu oluştururken toplantıda ülkenin kurtarma planı programına bir an önce başlaması istendi.
AVRO ALANI MALİYE BAKANLARI YUNANİSTAN’IN DURUMUNU GÖRÜŞMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİ

17 Mayıs 2011 tarihinde Avro Alanı Maliye Bakanları Brüksel’de toplandı. Toplantının gündemini Yunanistan’ın ekonomik durumu oluştururken toplantıda ülkenin kurtarma planı programına bir an önce başlaması istendi. Ayrıca Bakanlar, Yunanistan’dan 2011 bütçe hedeflerinin yakalanmasını sağlayacak tedbirlere yönelik çalışmaların hızının artırılmasını talep ettiler. Toplantıda, borçların geri ödemelerinin tekrar planlama zamanının, yeni tedbirlere karar verildiğinde ve özelleştirme programı başladığında olabileceği belirtildi. Böylelikle, yeniden planlama kararının en erken Haziran ayında alınabileceği belirtildi.

Avro Ülkeleri Ekonomik Grup (Eurogroup) Başkanı, Jean-Claude Juncker, toplantıda Yunan Hükümeti’nin daha önceden yapılmış olan 2011 bütçe kısıtlamalarına, ek tedbirlerin alınması planının memnuniyetle karşılandığını belirtti. Ayrıca Başkan Juncker, Yunanistan’ın daha fazla kamu malı satması durumunda ve daha önceden planlanan yapısal reformları garanti etmesi durumunda, kurtarma planının zor fakat yapılabilir olacağını sözlerine ekledi. Avrupa Komisyonu’nun Ekonomi ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de Yunanistan’ın kamu harcamalarında benzeri görülmemiş bir tasarrufa gitmesinden sonra şimdi de reform sürecini hızlandırması gerektiğini ve özelleştirme programının hiç erteleme olmadan hemen başlaması gerektiğini söyledi. Olli Rehn Yunanistan’daki siyasi partilere çağrı yaparak, ülkeyi resesyondan kurtarmak için partilerin farklılıklarını bir kenara koymaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yunanistan’dan borçlarını kontrol altına alabilmesi için, tamamen ya da kısmen devlete ait arazileri ve firmaları satması isteniyor. Yunanistan böylece, 2015 yılına kadar 50 Milyar Avro gelir elde etmeyi umuyor. Kamu varlıklarının toplam değeri tam olarak bilinmemekle birlikte uzmanlar 280 Milyar ile 350 Milyar Avro arasında olduğu tahmininde bulunuyor. Yunanistan’ın borç tutarı ise hâlihazırda 330 Milyar Avro civarında. Ancak, Yunanistan’ın arazileri yeterince hızlı şekilde elden çıkaramaması veya ucuza satmasından endişe ediliyor. Yunan Hükümeti, önümüzdeki haftalarda kamuoyuna bu konuda ayrıntılı bir plan sunmayı hedefliyor. Bu husus, Yunanistan’ın kurtarma paketi kapsamında 12 Milyar Avro değerindeki bir sonraki kredi dilimini alabilmesi için önkoşul.

AB’li yetkililer ise Yunanistan’ın borçlarının yeniden yapılandırılması fikrini reddediyor. Fransız Bakan Lagarde, yeniden yapılandırmanın Yunanistan’ı temerrüde sokacağını ve gündemde olmadığını söylerken, Başkan Juncker ise bu aşamada yeniden yapılandırmanın bir seçenek olmadığını ancak Yunan borç profilinin yeniden gözden geçirilebileceğini belirtti. Junker, Yunanistan’ın önce kemer sıkma önlemlerini uygulamasının gerektiğini, daha sonra borcun gözden geçirilmesinin düşünülebileceğini söyledi. Avrupa Komisyonu’nun hesaplamalarına göre Yunanistan’ın cari borcu gayri safi yurt içi hâsılasının yüzde 157’sini aşmış durumda. Milli borcun profilinin gözden geçirilmesi, cari borcun geri ödeme zamanlarının uzatılması anlamına geliyor. Eurogroup Başkanı Jean- Claude Juncker Yunanistan’a daha fazla mali yardım yapılması fikrinin Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından tartışılacağını da belirtti. 

Diğer Yazılar