İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

FRONTEX 2011 YILI RİSK ANALİZ RAPORUNU YAYIMLADI

Avrupa Birliği’nde sınır güvenliğinin sağlanmasından sorumlu Avrupa ajansı Frontex, göç akışları hakkında 2011 yılı risk analizi raporunu 11 Mayıs 2011 tarihinde yayımladı.
FRONTEX 2011 YILI RİSK ANALİZ RAPORUNU YAYIMLADI

Avrupa Birliği’nde sınır güvenliğinin sağlanmasından sorumlu Avrupa ajansı Frontex, göç akışları hakkında 2011 yılı risk analizi raporunu 11 Mayıs 2011 tarihinde yayımladı. 2010 yılı verilerinin değerlendirildiği ve 2011 yılı için öngörülen eğilimlere yer verilen raporda, 2009 yılına kıyasla 2010 yılında yasadışı göç akışında belirgin bir artış ya da düşüş yaşanmadığı, istikrarın sürdüğü belirtiliyor. Söz konusu raporda, 2010 yılında yaklaşık 104,000 yasadışı geçişin tespit edildiği ve bu rakamın bir önceki yıl ile aynı olduğunun altı çiziliyor. Diğer taraftan, raporda, Yunanistan-Türkiye sınırındaki yasadışı geçişlerin %45 oranında arttığı ve Frontex tarafından Kasım 2010 yılında başlatılan Rabit operasyonu öncesinde günde yaklaşık 350 göçmenin sınırı yasadışı yollardan geçmeye çalıştığı vurgulanıyor. Yunanistan tarafından Frontex’e bildirilen rakam ise 47, 706. 

Raporda, Batı Afrika, Batı ve Orta Akdeniz rotasını kullanarak Birliğe girmeye çalışan Batı Afrika kökenli göçmenler tarafından gerçekleştirilen yasadışı geçişlerde azalma eğiliminin sürdüğü belirtilirken, giriş ret oranları bakımından, Ukrayna vatandaşlarının en fazla reddedilen kategoride yer aldığının, özellikle Ukrayna ile Polonya sınırının AB dış sınırlarındaki en yoğun noktalardan birini oluşturduğunun altı çiziliyor. Ukrayna vatandaşlarını, Batı Balkanlardaki vize serbestisi sürecinin takiben Sırbistan vatandaşları izliyor.

Frontex raporunda, vize serbestisinin 2011 yılında yasadışı göçte artışa yol açacağı tespitine yer verilirken; 2012 yılında Londra’nın evsahipliğini üstleneceği Olimpiyat Oyunları ile Polonya ve Ukrayna’da gerçekleştirilecek Euro 2010 etkinliklerinin yanı sıra Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen Alanı’na muhtemel katılımları ve Hırvatistan’ın AB’ye üye olmasının AB dış sınırları üzerinde belirgin etki yaratacağını belirtti. Diğer taraftan, Frontex tarafından,  Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da olduğu gibi, dünya üzerindeki siyasi ayaklanmaların yasadışı göç üzerindeki etkilerinin göz önünde bulundurulması gerektiği not edildi.

Diğer taraftan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamada Libya’dan kaçan 14,000 kişinin Malta ve İtalya’ya vardığı, 25 Mart tarihinden itibaren ise Akdeniz’i geçmeye çalışırken kaybolan yaklaşık 1,200 kişinin olduğu belirtiliyor. Mısır ve Tunus sınırında mahsur kalan yaklaşık 6,000 kişinin yanı sıra Kahire’de bulunan 2,000 kişiye gelecek aylarda uluslararası toplumun sahip çıkması çağrısında bulunuldu. Tunus ve Mısır’dan kaçarak Libya’ya gelen ve oradan Avrupa’ya girişin yollarını arayan kişiler arasında Somali, Eritre ve Etiyopya vatandaşları başta olmak üzere çok sayıda sığınmacı da yer alıyor.  

Diğer Yazılar