İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
9-15 MAYIS 2011

YUNANİSTAN’DA KRİZ DERİNLEŞİYOR: YUNANİSTAN 2012 YILINDAN İTİBAREN TAHVİL SATAMAYACAK

AB ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) aldığı 110 Milyar Avro’luk kredi dilimlerini zamanında ödeyemeyeceği anlaşılan ve 2012 yılından itibaren tahvil satmaya başlaması mümkün görünmeyen Yunanistan’ın uluslararası piyasalardan 10 yıl süre ile dışlanacağı belirtildi.

Bilindiği üzere, Yunanistan 2009 yılından beri AB tarihindeki en ciddi mali kriz ile mücadele ediyor. Bu çerçevede, Yunanistan’ın 327 Milyar Avro kamu borcu bulunuyor.  Yunanistan’ın aldığı mali yardımları geri öderken sadece 2012 yılında piyasalardan 26,7 Milyar Avro bulması gerekiyor. Bu sebeple, AB çapında “Ülke yeniden mali yardım alacak ve Avro Alanı’ndan atılacak” tartışmaları hızla artıyor. Piyasanın tahmin ettiği mali yardımın miktarı ise 60 Milyar Avro civarında. Her ne kadar Yunanistan bu söylentileri yalanlasa da, Avro Alanı Maliye Bakanları 16 Mayıs 2011 tarihinde konuya ilişkin acil bir zirve toplantısı yapmaya karar verdiler.

Yunan tahvillerinin bugünkü durumu, ülkenin yakın zamanda piyasalara girme ihtimalini desteklemezken,  yeni bir borç yapılandırmasının yaklaştığını işaret ediyor. Bu yılın başında yüzde 14 getirisi olan 2 yıllık tahvillerin faizi şu anda yüzde 25’i geçmiş durumda. Analistlerin, Yunanistan’ın 2012 yılında doğacak finansman açığı sorununu çözmek için düşünülen çarelerin, orta vadede yatırımcıları Yunan tahvillerini almaya ikna etmeyeceği yolundaki görüşlerinin yaygınlığı da olumsuz söylentileri tetikliyor. Unicredit stratejisti Kornelius Purps, Yunanistan’ın gelecek yıl; Frankfurt’taki DZ Bank faiz stratejisti Birgit Figge ise yapılandırma olmadıkça, Yunanistan’ın gelecek 5 yıl boyunca borçlanmasının pek mümkün görünmediğini belirtti. Bazı uzmanlar ise ülkenin piyasalardan dışlanmasının 10 yılı aşkın süre devam edeceğini ifade ediyorlar. Standart and Poor’s (S&P) Yunanistan’ın kredi notunu iki basamak indirirken, Moody’s ve Fitch ise Yunanistan’ın kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldıklarını duyurdular.

Yunanistan’a ilave yardım konusunu konuşmak için Yunanistan Maliye Bakanı ile bir araya gelen AB üyesi ülkelerin Maliye Bakanları, Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı, ülkenin borçlarını ödeyemeyerek temerrüde düşmesi ya da Avro Alanı’ndan çıkarılması ihtimalleri üzerinde durmadılar.

Eurogroup’a başkanlık yapan Jean Claude Juncker toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Yunanistan’ın Avro Alanı’ndan çıkmayacağını ancak siyasetçilerin ülkenin ek bir yapısal düzenlemeye ihtiyacı olduğunu düşündüklerini ve bu sorunun Avro Alanı Maliye Bakanlarının Portekiz’e yardım karşılığında uygulanacak tasarruf programını onaylayacakları 16 Mayıs’taki Eurogroup toplantısında görüşüleceğini belirtti.

Yunanistan’da yapılan kamuoyu araştırmalarında ise halkın AB ve IMF ile anlaşmadan yana olduğu görülüyor. Araştırmalarda halkın yaklaşık yüzde 86’sı kişisel ekonomik durumlarının kötüleştiğini ifade ediyor.

Bunun yanı sıra, Yunanistan’ın Türkiye’ye de borcu olduğu ortaya çıktı. Türkiye, Azerbaycan’dan aldığı doğalgazın bir kısmını Yunanistan’a ihraç ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye ile Azerbaycan arasında geriye dönük fiyat revizyonuna gidildi ve 120 Dolar olan gazın fiyatı 250 Dolar’a çıktı. Türkiye bu nedenden dolayı Yunanistan’a 264 Milyon Avro’luk ek ücretlendirme yaptı ve Yunanistan bunu kabul etti. Ancak, aradan geçen dokuz ayda Yunanistan’ın bu miktarı ödeyemediği açıklandı. BOTAŞ Genel Müdürlüğü, bu alacak nedeniyle tahkim mahkemesine gitmeye hazırlanıyor.