İNGİLTERE AVRUPA YOLCU ADI KAYDI SİSTEMİNE KATILACAĞINI AÇIKLADI
İngiltere, Avrupa Yolcu Adı Kaydı Sisteminin (EU Passenger Name Record System) kurulmasını öngören yönergeye katılma kararı aldı. 10 Mayıs 2011 tarihinde İngiltere Hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, İngiltere’nin önce katılmayacağını açıkladığı sisteme, güvenlik şemsiyesinin genişletilmesine katkıda bulunmak amacıyla gireceği ifade edildi. Hatırlanacağı üzere, Avrupa Komisyonu 2 Şubat 2011 tarihinde açıkladığı Avrupa Yolcu Adı Kaydı Sistemi yönergesiyle, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı gibi ciddi suçların yanı sıra terörle mücadele ile tüm üye ülkelerde yolcuların mahremiyetine saygı duyulması ve haklarının tam olarak korunmasını sağlama yönünde ortak kurallar geliştirmişti. Söz konusu yönetmelik uyarınca Birlik içerisinde ya da Birlik dışına uçan havayolu şirketleri, yolcu bilgilerini istendiği takdirde kalkış veya varış ülkesinin polisine vermekle yükümlüler.
rtekiz1 ? ei? ?_9n ekonomik durgunluk ve düşük büyüme olduğunu ancak Hükümetin üç yıllık programın bitiminden önce borçlarını piyasalardan karşılayarak çevirebileceğini ifade etti.
Finlandiya ve diğer ülkelerin Portekiz’in ekonomi kurtarma paketini kabul etmemesi ihtimali üzerine değerlendirmede bulunan Rehn, paketin uygulanması için Eurogroup üyelerinin oybirliği ile karar alması gerektiğini söyledi. Olli Rehn, Portekiz’in ekonomik paketini destekleyip desteklememe konusunda karar aşamasında olan Finlandiya’nın ise Avro Alanı’nın mali istikrarı yönünde karar vereceğinden emin olduğunu belirtti.
ma o?C?k? ?_9nistan’ın gelecek 5 yıl boyunca borçlanmasının pek mümkün görünmediğini belirtti. Bazı uzmanlar ise ülkenin piyasalardan dışlanmasının 10 yılı aşkın süre devam edeceğini ifade ediyorlar. Standart and Poor’s (S&P) Yunanistan’ın kredi notunu iki basamak indirirken, Moody’s ve Fitch ise Yunanistan’ın kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldıklarını duyurdular.
Yunanistan’a ilave yardım konusunu konuşmak için Yunanistan Maliye Bakanı ile bir araya gelen AB üyesi ülkelerin Maliye Bakanları, Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı, ülkenin borçlarını ödeyemeyerek temerrüde düşmesi ya da Avro Alanı’ndan çıkarılması ihtimalleri üzerinde durmadılar.
Eurogroup’a başkanlık yapan Jean Claude Juncker toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Yunanistan’ın Avro Alanı’ndan çıkmayacağını ancak siyasetçilerin ülkenin ek bir yapısal düzenlemeye ihtiyacı olduğunu düşündüklerini ve bu sorunun Avro Alanı Maliye Bakanlarının Portekiz’e yardım karşılığında uygulanacak tasarruf programını onaylayacakları 16 Mayıs’taki Eurogroup toplantısında görüşüleceğini belirtti.
Yunanistan’da yapılan kamuoyu araştırmalarında ise halkın AB ve IMF ile anlaşmadan yana olduğu görülüyor. Araştırmalarda halkın yaklaşık yüzde 86’sı kişisel ekonomik durumlarının kötüleştiğini ifade ediyor.
Bunun yanı sıra, Yunanistan’ın Türkiye’ye de borcu olduğu ortaya çıktı. Türkiye, Azerbaycan’dan aldığı doğalgazın bir kısmını Yunanistan’a ihraç ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye ile Azerbaycan arasında geriye dönük fiyat revizyonuna gidildi ve 120 Dolar olan gazın fiyatı 250 Dolar’a çıktı. Türkiye bu nedenden dolayı Yunanistan’a 264 Milyon Avro’luk ek ücretlendirme yaptı ve Yunanistan bunu kabul etti. Ancak, aradan geçen dokuz ayda Yunanistan’ın bu miktarı ödeyemediği açıklandı. BOTAŞ Genel Müdürlüğü, bu alacak nedeniyle tahkim mahkemesine gitmeye hazırlanıyor.