Bu haftanın gündeminde İKV’nin de içinde yer aldığı 9 Mayıs Avrupa Günü etkinlikleri vardı.
İKV 9 MAYIS AVRUPA GÜNÜ ETKİNLİKLERİ ÇERÇEVESİNDE İKİ PANEL DÜZENLEDİ
İktisadi Kalkınma Vakfı, İstanbul Valiliği Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Merkezi tarafından 9-10 Mayıs 2011 tarihlerinde Feshane Uluslararası Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikler kapsamında iki panel gerçekleştirdi.
4’ÜNCÜ EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER KONFERANSI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
4’üncü Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Konferansı, 9-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon konferansın açılış konuşmasını yaparken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Konferans Başkanlığına seçildi.
“AVRUPA KONSEYİ KADINA KARŞI VE EV İÇİ ŞİDDETLE MÜCADELE VE BUNUN ÖNLENMESİ SÖZLEŞMESİ” İMZALANDI
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 121. toplantısı çerçevesinde, "Avrupa Konseyi Kadına Karşı ve Ev İçi Şiddetle Mücadele ve Bunun Önlenmesi Sözleşmesi" 13 ülke tarafından imzalandı.
AKİL ADAMLAR “BİRLİKTE YAŞAMA” KONULU RAPORUNU SUNDU
11 Mayıs 2011 tarihinde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin İstanbul’da düzenlenen toplantısında Akil Adamlar Grubu adına Javier Solana “Birlikte Yaşama: 21. Yüzyıl Avrupası’nda Çeşitlilik ve Özgürlüğü Birleştirmek” başlıklı raporu sundu.
DANİMARKA’NIN SINIR KONTROLLERİ UYGULAYACAĞINA İLİŞKİN AÇIKLAMASI ŞAŞKINLIK YARATTI
12 Mayıs 2011 tarihinde Schengen kurallarını görüşmek üzere bir araya gelen AB adalet ve içişleri bakanlarının gündemine, Danimarka’nın İsveç ve Almanya sınırında denetimi sıkılaştırmaya yönelik sürekli kontroller uygulanmasına ilişkin girişimi damgasını vurdu.
YUNANİSTAN’DA KRİZ DERİNLEŞİYOR: YUNANİSTAN 2012 YILINDAN İTİBAREN TAHVİL SATAMAYACAK
AB ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) aldığı 110 Milyar Avro’luk kredi dilimlerini zamanında ödeyemeyeceği anlaşılan ve 2012 yılından itibaren tahvil satmaya başlaması mümkün görünmeyen Yunanistan’ın uluslararası piyasalardan 10 yıl süre ile dışlanacağı belirtildi.
PORTEKİZ’E SAĞLANACAK ULUSLARARASI YARDIMIN FAİZ ORANI YÜZDE 5,5 İLE 6 ARASINDA OLACAK
10 Mayıs 2011 tarihinde Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn, Portekiz Hükümeti’nin geçen hafta açıkladığı 3 yıllık ekonomik istikrar programını Komisyonun desteklediğini belirtti.
İNGİLTERE AVRUPA YOLCU ADI KAYDI SİSTEMİNE KATILACAĞINI AÇIKLADI
İngiltere, Avrupa Yolcu Adı Kaydı Sisteminin (EU Passenger Name Record System) kurulmasını öngören yönergeye katılma kararı aldı.
Avrupa Komisyonu, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) düzenine ilişkin değişiklik tasarısı önerisini 10 Mayıs 2011 tarihinde sundu.
Avrupa Komisyonu 9 Mayıs 2011 tarihinde, Danimarka’dan başvuruda bulunan iki şirkete Avrupa Küreselleşme Fonu çerçevesinde 20 Milyon Avro yardımda bulunulmasına karar verdiğini açıkladı.
AVRUPA PARLAMENTOSU VE AB KONSEYİ, 2012 AVRUPA YILI’NIN RESMİ İSMİ VE KESİNLEŞMİŞ BÜTÇESİNİ ONAYLADI
Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, 10 Mayıs 2011 tarihinde 2012 yılının AB çapında “Aktif Yaşlanma ve Kuşaklararası Dayanışma” yılı ilan edilmesini kararlaştırdı. İki kurum temsilcileri ayrıca 2012 yılı boyunca yapılacak çalışmalar için AB bütçesinden 5 Milyon Avro ayrılmasını öngördü.
AB E-SAĞLIK GÖREV GÜCÜ, İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
AB eSağlık Görev Gücü ilk toplantısını 10 Mayıs 2011 tarihinde AB Dönem Başkanı Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirdi. Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Avrupa Komisyonu’nun Dijital Gündemden Sorumlu Üyesi Neelie Kroes, Avrupa Komisyonu’nun Sağlık ve Tüketici Politikasından Sorumlu Üyesi John Dalli ve Üye Devletlerden konu ile ilgili üst düzey yetkililerin bir araya geldiği toplantı kapsamında, eSağlık sisteminin AB çapında yaygınlaştırılması konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.