FİNLANDİYA SEÇİM SONUÇLARI AB’NİN EKONOMİK KURTARMA PLANLARINI ETKİLEYEBİLİR
17 Nisan 2011 tarihinde yapılan Finlandiya seçimlerinde Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı görüşleriyle öne çıkan Gerçek Finliler Partisi’nin oyların yüzde 19’unu alarak üçüncü parti konumuna yükselmesi, AB’nin Portekiz için devreye sokmaya çalıştığı ekonomik kurtarma planını zora soktu. Seçimlerde aldığı yüzde 20,4’lük oy ile birinci parti olan Milli Koalisyon Partisi ve yüzde 19,1lik oy ile ikinci parti Sosyal Demokrat Parti’nin ardından üçüncü parti olan Gerçek Finliler Partisi 200 sandalyeli Finlandiya Meclisi’nde 39 sandalye kazanmış oldu.
Geçtiğimiz hafta hem global gündeme hem de Türkiye’nin gündemine birçok önemli konu damgasını vurdu. Suriye’de Esad Liderliğindeki Baas Rejimi baskısını sürdürerek Dera kentine bir askeri operasyon düzenledi. Operasyonda onlarca rejim karşıtı hayatını kaybetti. Suriye’ye yönelik BM ve AB’den tepkiler gecikmedi. BM İnsan Hakları Konseyi Suriye’yi kınarken AB, daha sert bir tutumla Suriye’ye ekonomik yaptırımlar uygulamayı masaya yatırdı. Suriye’deki kanlı ve baskıcı gelişmeler nedeniyle uluslararası kamuoyunda Ortadoğu’da geçtiğimiz aylarda başlayan “demokrasi baharı”nın son bulduğu tartışılmaya başlandı. Geçtiğimiz haftanın önemli olaylarından biri de detaylarını bültenimizde bulabileceğiniz, Sırbistan’ın Karadordevo şehrinde bu yıl 2’incisi düzenlenen Sırbistan, Bosna-Hersek ve Türkiye arasındaki “Üçlü Balkan Zirvesi” oldu. Zirvede Türkiye adına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bulundu.
ÜÇLÜ BALKAN ZİRVESİ’NİN İKİNCİ TOPLANTISI SIRBİSTAN’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye, Sırbistan ve Bosna-Hersek arasında geçtiğimiz sene başlatılan Üçlü Balkan Zirvesi Toplantısı’nın ikincisi Belgrad yakınlarındaki Karadordevo’da gerçekleştirildi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Tadiç’in evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Radmanoviç’in yanısıra Konsey’in Hırvat Üyesi Komsiç ve Boşnak Üyesi İzetbegoviç de katıldılar.
SURİYE DEVLET BAŞKANI ESAD’IN OLAYLAR KARŞISINDAKİ TUTUMU TEPKİ TOPLUYOR
Suriye’de yaklaşık bir aydan beri devam eden gösteriler ve ayaklanmalarda, 22 Nisan Cuma günü gerçekleşen ölümler sonrasında 25 Nisan’da ordu güçleri gösterilerin başlamasından bu yana ilk kez devreye girdi. 29 Nisan Cuma günü yine ülkede kaygı verici olaylar yaşandı. Birtakım tutuklama operasyonlarının da gerçekleştirildiği bu günlerde uluslararası toplumun ülkedeki Esad rejimine karşı söylemi de sertleşti.
8 ÜYE DEVLET VATANDAŞLARI İÇİN AB İŞGÜCÜ PİYASASI AÇILDI
1 Mayıs 2011 tarihi itibariyle AB-27 İşgücü Piyasası, 2004 yılında AB üyesi olan 8 ülkenin vatandaşlarının (Çek Cumhuriyeti, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Polonya, Slovenya, Slovakya) katılımına açıldı. 2007 yılında AB üyesi olan Romanya ve Bulgaristan vatandaşları ise bu haktan en erken 31 Aralık 2013 tarihinden itibaren yararlanmaya başlayacak.
ROMA’DA YAPILAN FRANSA-İTALYA ZİRVESİNDEN ORTAK MEKTUP ÇIKTI
26 Nisan 2011 tarihinde Fransa ve İtalya’nın katılımıyla Roma’da gerçekleştirilen ikili zirvenin gündeminde, İtalya tarafından 20 binin üzerinde Tunuslu göçmene sağlanan oturum izni ile başta Fransa olmak üzere göçmenlere Schengen Alanı’nda serbest dolaşımın önünü açan ve iki komşu ülke arasındaki ilişkileri gerginleştiren girişim vardı.
AB’DE KAMU AÇIĞI AZALIRKEN KAMU BORCU ARTIYOR
Avrupa Birliği’nde kamu açıklarının azaltılması çabaları sonuç vermeye başladı. 2010’da kamu borçlarının artmasına karşın kamu açıkları azalmaya başladı. Ancak uluslararası yardım isteyen üç ülkede (Yunanistan, İrlanda, Portekiz) kamu maliyesine ilişkin sorunların bulunduğu belirtiliyor.
YUNANİSTAN’IN BÜTÇE AÇIĞI AZALMIYOR, MALİ KRİZİN ETKİLERİ SÜRÜYOR
Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz hafta açıkladığı rakamlara göre Yunanistan’ın kemer sıkma politikalarına rağmen bütçe açığı devam ediyor. Yunan Hükümeti, her en kadar Uluslararası Para Fonu IMF ve AB’nin talep ettiği bir dizi düzenleme ve mali reformu uygulamaya sokmuş olsa da Yunanistan’ın bütçe açığı hala devam ediyor. Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat, geçtiğimiz hafta Yunanistan’ın bütçe açığının halen gayrisafi milli hasılasının yüzde 10’unun üzerinde olduğunu açıkladı.
FRANSA TASLAK AB 2012 BÜTÇESİNİ REDDEDİYOR
Fransa’nın AB’den sorumlu Bakanı Laurent Wauquiez, Fransa ve Lüksemburg arasında geliştirilmesi planlanan on kadar projenin görüşüldüğü bir toplantıda yaptığı açıklamada “Avrupa Komisyonu’nun 2012 yılı AB bütçesinde yüzde 5 artış talebini, AB’nin kemer sıkma döneminde olması nedeniyle aşırı bulduklarını ve kabul edilemez olduğunu” belirtti. Wauquiez, “bütün AB ülkelerinin daha önce talep edilmediği biçimde bütçelerini kontrol etme çabası içinde oldukları bir dönemde Avrupa Komisyonu’nun buna karşı hareket etmesini anlayamadıklarını” söyledi.
AB 2020 ÇEVRE HEDEFLERİ AVRUPA İŞ DÜNYASINDAN TEPKİ ALIYOR
Avrupa Birliği, “2020 Çevre Hedefleri” çerçevesinde karbondiyoksit (CO2) emisyonlarının yüzde 20 oranında azaltılmasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji içindeki kullanım oranının yüzde 20 artırılmasını öngördüğünü açıklamıştı.
ÇERNOBİL NÜKLEER FACİASI 25’İNCİ YILINDA ANILDI
26 Nisan 1986’da gerçekleşen ve tarihin en kötü nükleer kazası olarak nitelendirilen Çernobil’in 25’inci yıldönümü Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen törenlerle anıldı. Çernobil faciasının üzerinden geçen 25 yıla rağmen santralin etrafındaki 30 kilometrelik bölgeye girmek halen yasakken, törenlerde tehlikenin varlığının sürdüğü özellikle dile getirildi.
AB VE TÜRKİYE KIZAMIK VAKALARINA İLİŞKİN ÖNLEM ALIYOR
Avrupa çapındaki kızamık vakalarında görülen artış neticesinde bir rapor hazırlayan dünya Sağlık Örgütü, raporda AB Üye Ülkelerindeki kızamık vakalarının en çok Fransa’da, daha sonra da İspanya’da görüldüğünü açıkladı. Bunun yanında, Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’de de vakalarda artış gözlemlendiği belirtildi.
AB “GENÇLİK EYLEM” PROGRAMI YARI DÖNEM DEĞERLENDİRME RAPORU YAYIMLANDI
Avrupa Komisyonu, 25 Nisan 2011 tarihinde, “Gençlik Eylem” (“Youth in Action”) Programı’na ilişkin yarı dönem değerlendirme raporunu ve programa dâhil olan üye ülkelere ait ulusal raporları yayımladı. Bağımsız uzmanlar tarafından hazırlanan raporda, “Gençlik Eylem” Programı’nın, etkinlik, uygunluk, değer katma ve katılımcı memnuniyeti alanlarında başarılı sonuçlar elde ettiği vurgulanıyor. Yarı dönem değerlendirme raporu ile birlikte yayımlanan ulusal raporlarda da, söz konusu programın Üye Devletler için olumlu sonuçlar doğurduğunun altı çiziliyor.