![]() |
![]() |
ROMA’DA YAPILAN FRANSA-İTALYA ZİRVESİNDEN ORTAK MEKTUP ÇIKTI
26 Nisan 2011 tarihinde Fransa ve İtalya’nın katılımıyla Roma’da gerçekleştirilen ikili zirvenin gündeminde, İtalya tarafından 20 binin üzerinde Tunuslu göçmene sağlanan oturum izni ile başta Fransa olmak üzere göçmenlere Schengen Alanı’nda serbest dolaşımın önünü açan ve iki komşu ülke arasındaki ilişkileri gerginleştiren girişim vardı.
Zirvenin sonunda, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin imzalarıyla Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ile AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’a iletilen ortak mektupta, önemli mesajlar yer aldı. Söz konusu mektupta Berlusconi, “Avrupa ülkeleri arasında daha fazla dayanışma sergilenmesi ihtiyacına” vurgu yaparken, Güney Avrupa ülkelerinin göçmen akını karşısında yalnız bırakılmamaları gerektiğinin altını çizdi. Nicolas Sarkozy ise “her Fransa vatandaşının kendisini İtalya’ya yakın hissettiğini” belirtmesinin ardından, “Avrupa Dış Sınırlar Ajansı Frontex’in güçlendirilmesi ve bir üye ülkenin diğerlerine karşı yükümlülüklerini yerine getirmediği zaman uygulanması gereken Schengen kurallarındaki ‘koruma hükümleri’nin gözden geçirilmesi” çağrısında bulundu. Sarkozy, yılda 52 bin mülteci ile Fransa’nın Avrupa’da en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülke olduğunu hatırlattı ve “Schengen’in yaşamasını istiyoruz ve bunun için reform lazım” dedi.
Diğer taraftan Avrupa Komisyonu, 4 Mayıs 2011 tarihinde göç hakkında bir genelge yayımlayacak ve bu genelge, 12 Mayıs tarihinde Brüksel’de düzenlenecek Adalet ve İçişleri Bakanları toplantısında ele alınacak. Bu kapsamda, Frontex’in öz kaynaklarına sahip olması yoluyla güçlendirilmesi ve Tunus başta olmak üzere üçüncü ülkelerle yasadışı göçmenlerin gönderilmesine yönelik geri kabul anlaşmalarının imzalanması öngörülüyor. Bunun yanı sıra, Avrupa Komisyonu, Schengen’de reform yapılmasının değil, Schengen Sınırlar Kodu’ndaki 23’üncü Madde’nin netleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Söz konusu madde, kamu düzeni ya da iç güvenliğe yönelik ciddi bir tehdit durumunda ve iki Schengen ülkesi arasında geçici olarak sınır kontrollerinin uygulamaya koyulabileceğini belirtiyor. Hatırlanacağı gibi, İtalya’nın Tunuslu göçmenlere oturum izni vermesinin ardından, Fransa, bu durumun kamu düzeni ve güvenliğine tehdit oluşturduğunu öne sürerek, 17 Nisan’da Ventimiglia (İtalya) ile Menton (Fransa) arasındaki tren seferlerini bir süreliğine durdurmuştu. Avrupa Komisyonu, bunun Schengen kurallarının ihlali anlamına gelmediğini, kontrollerin sürekli hale gelmesi halinde ihlal oluşturacağını açıklamıştı.
28 Nisan 2011 tarihinde, AB üye ülkelerinin çoğunluğu Fransa ve İtalya tarafından hazırlanan ortak mektuba destek verdiklerini açıkladı. Sadece İspanya, Schengen kurallarının tadil edilmesi konusunda çekimser kaldıklarını belirtirken; Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Romanya ve Bulgaristan’ın bu sene Schengen Alanı’na katılabileceğini, ancak bu katılımdan sonra Schengen kurallarının yeniden müzakere edilmesi gerektiğini ifade etti.