İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

``TÜRKİYE`NİN AB KATILIM SÜRECİ İÇİN SİVİL TOPLUM PLATFORMU” TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve Türkiye Avrupa Vakfı (TAV) öncülüğünde 22 Nisan 2011 tarihinde İstanbul’da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcileri, ``Türkiye`nin AB Katılım Süreci İçin Sivil Toplum Platformu``nu oluşturdu. İstanbul’da Ritz Carlton Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıda sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve basından gelen 61 katılımcı yer aldı.
``TÜRKİYE`NİN AB KATILIM SÜRECİ İÇİN SİVİL TOPLUM PLATFORMU” TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve Türkiye Avrupa Vakfı (TAV) öncülüğünde 22 Nisan 2011 tarihinde İstanbul’da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcileri, ''Türkiye'nin AB Katılım Süreci İçin Sivil Toplum Platformu''nu oluşturdu. İstanbul’da Ritz Carlton Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıda sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve basından gelen 61 katılımcı yer aldı. 

Katılımcıların oluşturduğu AB için sivil toplum platformu, basına kapalı olarak yapılan toplantının ardından, ortak bir açıklama yaptı.

İKV ve Türkiye Avrupa Vakfı (TAV) işbirliğinde düzenlenen toplantıda Türkiye’nin önde gelen sivil toplum örgütlerinin temsilcileri hazır bulundu. Katılımcılar arasında TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı ve Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Eşbaşkanı Mustafa Kumlu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Hak-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ümit Özüren, Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Karacan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fikret Tanrıverdi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. V. Ahsen Coşar, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Genel Sekreteri Zafer Ali Yavan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Mermer, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Nazan Moroğlu, Türkiye Kalite Derneği (Kal-Der) Başkanı A. Hamdi Doğan gibi sivil toplumun farklı kesimlerinden üst düzey temsilciler yer aldı.

Toplantının amacı Türkiye’de sivil toplumun halen Türkiye’nin AB üyeliği hedefine bağlı olduğu mesajını vererek gerek Türkiye’de, gerekse AB’de karar alıcı konumdaki yetkililere bir çağrıda bulunmaktı. Bu çağrı, sürecin tıkanma noktasına geldiği ve ancak iki tarafta da güçlü bir iradenin ortaya koyulması sonucunda sürecin canlandırılabileceği idi. Karar alıcılara üzerlerine düşen tarihi sorumluluk hatırlatıldı ve daha fazla zaman kaybetmeden müzakere sürecini en kısa sürede üyelik hedefine yönelik olarak hızlandıracak şekilde harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.

Toplantının açış konuşmalarını İKV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu ve Türkiye-Avrupa Vakfı Başkanı Maliye eski bakanlarından Ziya Müezzinoğlu yaptı. İki Başkan Türkiye’nin AB üyelik sürecinde gelmiş oldukları kritik noktaya vurgu yaparak toplantının amacını açıkladılar. Daha sonra söz alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu iş dünyasının duyduğu endişeleri dile getirdi ve Türk iş dünyasının çatı kuruluşu olan TOBB’un sivil toplum girişimine verdiği desteği ortaya koydu. Bu konuşmayı takiben İKV Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu oturum başkanı olarak toplantıyı yönetti. Toplantıda özel davetli olarak yer alan İrlanda Uluslararası ve Avrupa İlişkileri Enstitüsü Genel Direktörü, İrlanda’nın eski Londra Büyükelçisi Daithi O’Ceallaigh kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında, AB üyeliğinin İrlanda’ya sağladığı kazanımlardan söz eden O’Ceallaigh ekonomik krizin İrlanda’yı olumsuz olarak etkilemesine rağmen, ülkenin güçlü bir ekonomik altyapıya sahip olduğunu ve krizin etkilerinden kurtulacağını belirtti ve AB üyesi olmasa İrlanda’nın bugünkünden daha geri bir ülke olacağını hatırlattı. Son olarak, O’Ceallaigh Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini belirtti ve Türkiye’nin AB üyesi olacağına inandığını ifade etti.

Toplantının devamında sivil toplum temsilcileri söz alarak, kendi pozisyonlarını ortaya koydular. Başta Türk-İş ve Hak-İş başkanları Mustafa Kumlu ve Mahmut Arslan, çalışanların konuya yaklaşımını dile getirdi. İşveren örgütlerinin temsilcisi olarak TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, müzakere sürecinin tarihsel bir fırsat olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin AB üyeliği hedefine yönelik desteğini ortaya koydu.

Türkiye'nin AB katılım sürecine ilişkin oluşturulan sivil toplum platformunun ortak açıklamasını TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin bir tıkanma noktasına geldiğine dikkat çekilerek, hükümet ve tüm siyasi partiler daha fazla gayret göstermeye; AB ülkelerinin liderleri ile kurumları da, Türkiye'nin üyeliğine yönelik tutum ve söylemlerini ahde vefa ilkesini de dikkate alarak gözden geçirmeye davet edildi. 

Diğer Yazılar