Bu haftanın gündeminde, İKV ve Türkiye-Avrupa Vakfı (TAV) girişimiyle 22 Nisan tarihinde İstanbul’da toplanan “Türkiye’nin AB Katılım Süreci İçin Sivil Toplum Platformu” toplantısı yer alıyor. Türkiye’de tüm ilgi ve dikkat 12 Haziran’da yapılacak genel seçimlere yoğunlaşmışken, söz konusu toplantı, yoğun gündem maddeleri arasında iyice kaybolan Türkiye’nin AB üyelik süreci için önemli bir hatırlatma ve uyarı niteliği taşıyor.
``TÜRKİYE`NİN AB KATILIM SÜRECİ İÇİN SİVİL TOPLUM PLATFORMU” TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve Türkiye Avrupa Vakfı (TAV) öncülüğünde 22 Nisan 2011 tarihinde İstanbul’da bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve üniversite temsilcileri, ``Türkiye`nin AB Katılım Süreci İçin Sivil Toplum Platformu``nu oluşturdu. İstanbul’da Ritz Carlton Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıda sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve basından gelen 61 katılımcı yer aldı.
TÜRKİYE AVRUPA BİRLİĞİ KATILIM SÜRECİ İÇİN SİVİL TOPLUM GİRİŞİMİ: ORTAK AÇIKLAMA
Bizler; Türkiye’de sivil toplumun farklı kesimlerinin, iş dünyasının, emeğin, küçük işletmelerin, zanaatkârın, esnafın, çitçinin ve bilim çevrelerinin temsilcileri olarak, Türkiye’nin Avrupa Birliği katılım sürecine ilişkin geniş bir mutabakatı temsil ediyoruz. Türkiye’nin AB’ye katılım süreci bir tıkanma noktasına gelmiştir. Bu gidişatın önüne geçilememesinin yaratacağı sonuçlardan endişe duymaktayız. Bu endişemizi Hükümetimiz, siyasi partilerimiz, kamuoyumuz ve Avrupa Birliği kurumları, üye ülke Hükümetleri ve AB kamuoyu ile paylaşmak üzere bir araya geldik.
İRLANDA ESKİ LONDRA BÜYÜKELÇİSİ O’CEALLAIGH “AB İÇİN SİVİL TOPLUM GİRİŞİMİ” TOPLANTISINDA KONUŞTU
İrlanda’nın eski Londra Büyükelçisi, Uluslararası ve Avrupa İlişkileri Enstitüsü Genel Direktörü Daithi O’Ceallaigh, 22 Nisan 2011 tarihinde İKV ve Türkiye Avrupa Vakfı öncülüğünde düzenlenen AB için Sivil Toplum Girişimi toplantısına katılarak, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine hitaben bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında O’Ceallaigh, AB’de yaşanan mevcut sorunlar, İrlanda’nın AB üyeliği ve Türkiye’nin AB üyeliği konularına değindi.
İKV, YEDİTEPE VE ALMAN WÜRZBURG ÜNİVERSİTESİ 5’İNCİ İNTERNET CEZA HUKUKU SEMPOZYUMU DÜZENLEDİ
20-21 Nisan 2011 tarihlerinde İKV, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Würzburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğinde 5’inci İnternet Ceza Hukuku Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Almanya’dan, Würzburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eric Hilgedorf ‘un yanı sıra konuyla ilgili birçok Türk ve Alman ceza hukukçusu konuşmacı olarak katıldı.
49. TÜRKİYE-AB ORTAKLIK KONSEYİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
49. Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısı 19 Nisan 2011 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirildi. Toplantıya, Türkiye`yi temsilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış; Avrupa Birliği Konseyi`ni temsilen AB Dönem Başkanı Macaristan Dışişleri Bakanı János Martonyi ile Avrupa Komisyonu`nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle katıldı.
NÜKLEER ENERJİNİN GÜVENLİ VE YENİLİKÇİ KULLANIMI ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çernobil Felaketinin 25. yılında Ukrayna, Nükleer Enerjinin Güvenli ve Yenilikçi Kullanımı Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. 19-20 Nisan 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen ve küresel işbirliğini geliştirerek nükleer kazaların önüne geçilmesini amaçlayan Zirve toplantısının açılışı Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso tarafından gerçekleştirildi.
AVRUPA KOMİSYONU 2012 YILI AB BÜTÇESİNDE 6 MİLYAR AVRO ARTIŞ TALEBİNDE BULUNUYOR
Avrupa Komisyonu, 20 Nisan 2011 tarihinde 2012 AB bütçe taslağını kabul etti. Komisyon’un 2012 bütçesinde taahhütlere ilişkin ödeneklerde yüzde 3,7, harcamalara ilişkin ödeneklerde yüzde 4,9 (2011 bütçesinden 6,2 Milyar Avro daha fazla) olmak üzere önemli oranda artış öngörülüyor.
İSTANBUL VALİLİĞİ AB UYUM DAYANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 5’İNCİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
21 Nisan 2011 tarihinde, İçişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Dairesi Başkanlığı`nın 26.01.2010 tarih ve 2010/6 sayılı Genelgesi gereğince İstanbul’da oluşturulan Avrupa Birliği`ne Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu (AB UDYK) 5’inci toplantısı Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da katıldı.
EUROPOL, “AB’DE TERÖRİZM DURUMU VE EĞİLİMLERİ 2011” BAŞLIKLI BİR RAPOR YAYIMLADI
AB üye ülkelerinde yetkili birimler arasındaki işbirliğini daha etkili bir hale getirerek, terörizm, uyuşturucu ticareti ve diğer organize suçlarla mücadele görevi bulunan Avrupa Polis Ofisi (Europol), “AB’de Terörizm Durumu ve Eğilimleri 2011” başlıklı bir rapor yayımladı.
AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİNDE DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ ANAYASAL İŞLER KOMİTESİ’NDE ONAYLANDI
Avrupa Parlamentosu (AP) seçim sistemiyle ilgili değişiklikler getiren taslak, AP Anayasal İşler Komitesi’nde (European Parliament’s Committee on Constitutional Affairs (AFCO)) 19 Nisan 2011 tarihinde gerçekleştirilen oylamada onaylandı. Değişiklik paketinin Mayıs ayında oylanması bekleniyor; fakat teklifin tartışılması gerektiği göz önünde bulundurulduğunda ve Paskalya tatili ile Yeşil Hafta’dan (Green Week) kaynaklanacak olası gecikmeler hesaba katıldığında bu oylamanın Haziran 2011’de gerçekleştirilecek Genel Kurul’a ertelenmesi olasılığı yüksek.
AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA ‘TÜRKİYE’DEKİ KADINLAR İÇİN 2020 PERSPEKTİFİ’ OTURUMU DÜZENLENDİ
Avrupa Parlamentosu (AP) Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komitesi tarafından düzenlenen ‘Türkiye’deki Kadınlar için 2020 Perspektifi’ başlıklı oturumda, Türkiye’de kadının konumu ve mevcut zorlukların aşılması yönünde gelecek dönem atılması gereken adımlar tartışıldı. Komite Başkanı AP üyesi Eva-Britt Svensson’ın başkanlık yaptığı oturumun ilk bölümünde, raportör AP üyesi Emine Bozkurt ve Türkiye Kadının Statüsü Genel Müdürü Leyla Coşkun ile Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdür Yardımcısı Stefano Sannino konuşma yaptılar.
AB, EĞİTİM ALANINDA 2010 YILI HEDEFLERİNİ KARŞILAYAMADI
Avrupa Komisyonu, 19 Nisan 2011 tarihinde eğitime ilişkin yeni bir rapor yayımladı. Bilindiği üzere, Üye Ülkeler eğitim alanında birincil sorumluluk taşıyor. Bu nedenle, Avrupa Birliği’nin bu alandaki yetkisi sadece belirlenen hedeflere ulaşmak için Üye Devletler arasındaki işbirliğini artırmayı teşvik etmekle sınırlı kalıyor. Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı son raporda, Üye Devletlerin eğitim sistemlerini geliştirmek amacıyla 2010 yılı için ulaşılması beklenen hedefler arasında sadece beşte birini gerçekleştirebildiğini gösteriyor.