Geçtiğimiz hafta dünyanın ve Türkiye’nin gündemine damgasını vuran başlıca haber Japonya’da yaşanan 8,9 büyüklüğündeki deprem ve yol açtığı tsunaminin etkisi oldu. Yaşanan deprem ve tsunami felaketi, büyüklüğü, yol açtığı hasar ve can kaybı nedeniyle yüzyılın en büyük fekaletleri arasında yer alıyor. Deprem ayrıca, Japonya’nın Fukuşima Nükleer Santrali’nde 6 derecesinde nükleer sızıntıya yol açtı ve bu neredeyse Çernobil Felaketi düzeyinde bir tehlike arz ediyor.
AVRUPA PARLAMENTOSU TÜRKİYE RAPORU’NU ONAYLADI
8 Mart 2011 günü müzakere edilen Türkiye Raporu, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda ertesi gün onaylandı. Raporda, Türkiye’deki basın özgürlüğü, adil yargılama süreci, tutukluluk süresi ve Kıbrıs sorunu konularında oldukça sert eleştiriler yer alıyor.
AVRO ALANI DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANLARI ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Avro Alanı Devlet ve Hükümet başkanları gayriresmî toplantısı 11 Mart 2011 tarihinde yapıldı. Toplantıda Almanya ve Fransa’nın öncülüğünde şekillendirilmeye çalışılan ve 4 Şubat’ta gerçekleştirilen Konsey toplantısında ortaya atılan ekonomi politikalarının koordinasyonu ve Avro Alanı’nın rekabet gücünün artırılması amacıyla oluşturulması öngörülen “Avro Paktı” için getirilen öneriler tartışıldı.
25’İNCİ ASYA PASİFİK TİCARET VE SANAYİ ODALARI KONFEDEREASYONU KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
25’inci Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) Konferansı TOBB ev sahipliğinde ve CACCI işbirliğinde, 6-8 Mart 2011 tarihleri arasına İstanbul’da gerçekleşti. Konferans için bir araya gelen CACCI üyeleri, Asya Pasifik ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin nasıl daha fazla geliştirilebileceği konusunu ele aldılar. Bu kapsamda ayrıca, “Asya İş Dünyası: Dünyanın Ekonomik Dengesi Kayarken Önceliklerin Yeniden Belirlenmesi” başlıklı bir konferans düzenlendi.
GAYRİRESMÎ AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI –GYMNICH- TOPLANTISI MACARİSTAN’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Gayriresmî AB Dışişleri Bakanları –Gymnich- Toplantısı 11–12 Mart 2011 tarihlerinde AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nı yürüten Macaristan’ın Gödöllo kasabasında gerçekleştirildi.
FRANSA VE İNGİLTERE’NİN LİBYA’YA ASKERİ MÜDAHALE ÖNERİSİ AB27’DEN DESTEK GÖRMEDİ
AB’ye Üye Devletlerin Devlet ve Hükümet Başkanları 11 Mart tarihinde Brüksel’de gerçekleştirilen özel zirvede Libya’daki krizi ve Akdeniz havzasındaki son durumu değerlendirdiler. Liderler, Arap Ligi ve Afrika Birliği temsilcilerinin de katılacağı üçlü bir zirve gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldılar.
İKV`NİN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NE İLİŞKİN MESAJI
İKV tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkim yayımlanan mesaj şu şekildedir;
AVRUPA KONSEYİ`NDEN KADIN VE AİLE İÇİ ŞİDDETLE İLGİLİ ULUSLARARASI SÖZLEŞMESİ
Avrupa Konseyi, kadınları her türlü fiziki, manevi, psikolojik ve ekonomik şiddete ve ayrımcılığa karşı korumayı hedefleyen, kadına karşı ve aile içi şiddetle ilgili yaptırım gücü olan sözleşme taslağı ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU`NUN YUNANİSTAN ZİYARETİ
8–10 Mart 2011 tarihleri arasında resmi bir çalışma ziyareti kapsamında Yunanistan’a giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ziyaretinin ilk gününde Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve Dışişleri Bakanı Dimitris Druças ile başkent Atina’da bir araya geldi.
YUNANİSTAN’DAKİ GÖZALTI MERKEZLERİ KONULU AVRUPA TEMEL HAKLAR AJANSI RAPORU
8 Mart 2011 tarihinde Avrupa Temel Haklar Ajansı tarafından yayımlanan raporda, Türkiye’den Yunanistan’a giriş yapan düzensiz göçmenlerin bulundurulduğu gözaltı merkezlerindeki koşullar “insanlık dışı” olarak nitelendiriliyor.
BULGARİSTAN`IN SINIR GÜVENLİĞİ HAZIRLIKLARI TAMAM
8 Mart 2011 tarihinde Bulgaristan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Schengen Alanı’na katılımda teknik kriterlerden birini oluşturan sınır güvenliği konusunda eksiklerin tamamlandığı belirtildi.
AVRUPA KOMİSYONU`NUN SCHENGEN SINIR KODU DEĞİŞİKLİĞİ
10 Mart 2011 tarihinde, Avrupa Komisyonu, sınır geçişlerinde daha etkili kuralların benimsenmesi, AB iç ve dış sınırlarında kişilerin serbest dolaşımının kontrollü bir şekilde hızlandırılması yönünde bir dizi değişiklik önerdi.
PARLAMENTO`NUN MACARİSTAN`DAN MEDYA YASASINDA DEĞİŞİKLİK TALEBİ
Avrupa Parlamentosu (AP) 10 Mart’ta Macaristan’daki Medya Yasası’na ilişkin bir oylama gerçekleştirerek konuya ilişkin kararını yayımladı.
AVRUPA KOMİSYONU`NUN TİCARET VE YATIRIMLARINA İLİŞKİN RAPORU
Avrupa Komisyonu, 20 Mart 2011 tarihinde, AB’nin en önemli stratejik ve ekonomik ortaklarından olan Çin, Hindistan, ABD, Rusya, Japonya ve Arjantin ile Brezilya’nın pazarlarında, ticaret ve yatırımların önündeki engelleri ele alan bir rapor yayımladı. 2009 yılında, AB’nin mal ve hizmet ticaretinin yüzde 45’i ve doğrudan yabancı yatırımının yüzde 41’i bu ülkelerle geçekleşti.
AVRUPA KOMİSYONU’NUN TARIM ÜRÜNLERİ TİCARETİ RAPORUNA ONAY
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Tarım ve Kırsal Kalkınma Komitesi’nde 8 Mart tarihinde kabul edilen “AB Tarımı ve Uluslararası Ticaret” başlıklı rapor, Komisyon’un uluslararası ticaret anlaşmaları müzakerelerinde AB tarımına zarar verecek tavizlerde bulunmaması gerektiğini belirtti.
AVRUPA OMBUDSMANI DİAMANDOUROS TÜRKİYE’YE GELDİ
2010 yılında üçüncü kez Avrupa Ombudsmanı seçilen Yunanlı Nikiforos Diamandouros Türkiye’de de bir ombudsmanlık kurumunun kurulması konusunda yetkililerle görüşmek için 10 Mart 2011 tarihinde Türkiye’ye geldi. Diamandouros, 11 Aralık Cuma günü de ziyareti kapsamında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Demokrasi, Hukuk Devleti ve Ombudsmanlık” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.