Bu hafta da Ortadoğu halkları, tüm bölgenin kaderini değiştirecek eylemleriyle dünya kamuoyunun dikkatini üzerine çekmeye devam ediyor. Bu süreçte Tunus ile başlayan halk ayaklanmaları dizisi, Mısır, Yemen, Bahreyn ve Libya gibi birçok bölge ülkesini de etkisi altına aldı.
AB-TÜRKİYE GERİ KABUL ANLAŞMASI ADALET VE İÇİŞLERİ KONSEYİ’NDE ONAYLANDI
24-25 Şubat 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Adalet ve İçişleri Konseyi’nde AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması metni onaylandı. Kasım 2002’de AB Konseyi tarafından Birlik adına geri kabul müzakerelerini yürütmek üzere yetkilendirilen Avrupa Komisyonu tarafından sunulan anlaşma metnine AB İçişleri Bakanları yeşil ışık yaktı.
TÜRKİYE-AB KARMA PARLAMENTO KOMİSYONU`NUN 66. TOPLANTISI HATAY`DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu`nun (KPK) 66. Toplantısı, 21-22 Şubat 2011 tarihlerinde Hatay`da gerçekleştirildi. Türkiye-AB KPK Eş Başkanları Hélène Flautre ve Lütfi Elvan ile komisyon üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile AB üyesi ülkelerin büyükelçileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve bürokratlar katıldı.
ULUSLARARASI KAMUOYU LİBYA’DA YAŞANAN OLAYLARDAN ENDİŞE DUYUYOR
Tunus ile başlayan halk ayaklanmaları dizisi, Mısır, Yemen, Bahreyn ve Libya gibi birçok bölge ülkesini de etkisi altına aldı. Mısır ve Tunus’un ardından olaylar son olarak Libya’ya sıçradı. Libya’da Muammer Kaddafi rejimine karşı başlatılan halk ayaklanmaları, Kaddafi’nin göstericilere karşı uyguladığı orantısız güç nedeniyle neredeyse iç savaşa dönüştü
YUNANİSTAN’DA PROTESTO VE GREVLER DURMUYOR
2009 yılından bu yana yoğun ekonomik sorunlar yaşayan Yunanistan’da Papandreu Hükümeti’nin kemer sıkma politikaları, 23 Şubat 2011 tarihinde ülke çapında 24 saatlik bir genel greve daha gidilmesine neden oldu.
RUSYA BAŞBAKANI PUTİN ÜÇÜNCÜ ENERJİ PAKETİ’Nİ ELEŞTİRDİ
José Manuel Barroso başkanlığındaki Avrupa Komisyonu üyeleri 23 Şubat 2011 tarihinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin liderliğindeki 13 Rus bakanla bir araya gelerek, Avrupa Birliği ile Rusya arasında sektörel işbirliği mekanizmalarını artırmanın yollarını görüştüler
AB GENEL İŞLER KONSEYİ’NDE UYUM POLİTİKASI TARTIŞILDI
Birliğin uyum politikasını görüşmek üzere üye ülkelerin Dışişleri Bakanları 21 Şubat 2011 tarihinde Brüksel’de bir araya geldiler. Üye Devletler arasındaki uyum sürecinin, AB 2020 stratejisine paralel bir gelişme göstermesini hedef alan bu görüşmede, daha etkin bir politika izlenmesi ve gelecek dönemlerde de bu konunun gündeme getirilmesi gerekliliği vurgulandı
KOBİ’LERİN CANLANDIRILMASI İÇİN KÜÇÜK İŞLETMELER YASASI REVİZE EDİLİYOR
Avrupa Komisyonu, uzun zamandır görüşülen Avrupa Küçük İşletmeler Yasası’nın Revizyonuna İlişkin Tebliği 23 Şubat 2011 tarihinde yayımladı. Avrupa Komisyonu’nun İşletme ve Sanayi’den Sorumlu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani tarafından yapılan açıklamada KOBİ’lerin istihdam sağlamadaki önemli katkılarının yanı sıra bu işletmelerin Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da demokrasinin tesisinde de rol oynayabilecekleri belirtildi.
AVRUPA KOMİSYONU, E-DEVLET HİZMETLERİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORUNU YAYIMLADI
21 Şubat 2011 tarihinde Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı “9’uncu e-Devlet Kıyaslama Çalışma Raporu”, Üye Devletlerin kamu kurumları tarafından internet üzerinden sunulan hizmetlerin kapsamı ve niteliği hakkında elde edilen sonuçları değerlendiriyor.
“AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON” KONULU BİR TOPLANTI DÜZENLENDİ
TÜSİAD ve Brüksel merkezli bir araştırma merkezi olan Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi (CEPS – The Centre for European Policy Studies) işbirliğinde 23 Şubat 2011 tarihinde Ankara’da “Avrupa Birliği Üyelik Sürecinde Sağlıkta İnovasyon” konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıda CEPS’te araştırmacı olarak görev yapan Z. Güldem Ökem tarafından gerçekleştirilen "sağlıkta inovasyon" temalı araştırmanın raporu da tanıtıldı.
ALMANYA’DAKİ DİOKSİN KRİZİ SONA ERDİ
Avrupa Birliği (AB) Gıda Zinciri ve Hayvan Sağlığı Daimi Komitesi tarafından 23 Şubat 2011 tarihinde yapılan toplantının ardından yayımlanan raporda, 2010 yılı sonu ve 2011 yılı başında Avrupa genelinde büyük infiale yol açan, başta Almanya olmak üzere birçok AB ülkesinde üretilen yumurtalarda yüksek oranda dioksin bulunmasına ilişkin krizin sona erdiği belirtildi. Raporda krizin insan sağlığına zararından çok, kamuoyu içinde büyük korkular yarattığına yer veriliyor.