YUNANİSTAN’DA PROTESTO VE GREVLER DURMUYOR
2009 yılından bu yana yoğun ekonomik sorunlar yaşayan Yunanistan’da Papandreu Hükümeti’nin kemer sıkma politikaları, 23 Şubat 2011 tarihinde ülke çapında 24 saatlik bir genel greve daha gidilmesine neden oldu. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu ve Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu’nun öncülük ettiği greve Atina’da yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı belirtilirken, çalışanlar, krize çözüm olması amacıyla yürürlüğe giren bütçe kesintilerini protesto ettiler.
Başta Atina merkez olmak üzere Yunanistan’ın birçok şehrinde protesto gösterileri gerçekleştirildi. Aylardır yaygın bir şekilde sürdürülen grev ve protestolar sebebiyle Yunanistan halkının günlük hayatı da olumsuz bir şekilde etkilenmeye devam ediyor. Greve bağlı olarak devlet daireleri, okullar hizmet vermezken esnaf kepenk indirerek eyleme destek verdi. Şehir içi ulaşım, sivil hava yolu taşımacılığı, medya, hastane, banka gibi birçok çalışma alanında işler durma noktasına gelirken, göstericiler ile polis arasında çatışma yaşandı.
Son 13 ay içerisinde Yunanistan halkı toplamda 10 kez geniş yankı uyandıran gösteriler düzenledi. Bu durumun arkasında yatan sebeplerin başında Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik kriz geliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), AB ve Avrupa Merkez Bankası’nın işbirliği ile oluşturulan Troyka, Yunanistan’ın ekonomi politikalarını takip ediyor. Troyka’nın programında Yunanistan’dan beklenen reform ajandası da yer alıyor. Troyka, yaptığı değerlendirmeler ve hazırlanan raporlar çerçevesinde, 100 Milyar Avro’luk bir kurtarma paketi kapsamında, ikinci borç diliminin Yunanistan’a verilip verilmeyeceğine Mart ayı başında karar verecek. Yunanistan beklediği 15 Milyar Avro’luk krediyi ancak Troyka’dan “evet” çıkması durumunda alabilecek. Geçtiğimiz yıl yüzde 4,2 oranında küçülme yaşayan Yunanistan ekonomisinin artı değerleri ancak 2012 senesi içinde görebileceği tahmin ediliyor.