Geçtiğimiz haftalarda Tunus’taki Bin Ali rejiminin çözülmesi ile başlayan Yasemin Devrimi’nin ardından Mısır’a Mübarek rejimine sıçrayan olaylar dünya gündemini meşgul ederken, domino etkisi nedeniyle ‘sırada hangi ülke var?’ sorusunu da gündeme taşıdı
İKV “EKONOMİK VE PARASAL BİRLİK, KRİZ VE AB’NİN GELECEĞİ” KONULU SEMİNER DÜZENLEDİ
İKV tarafından 25 Ocak 2011 tarihinde düzenlenen, açış konuşmasını İKV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu’nun yaptığı seminerde, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi Üye Devletlerde yaşanan borç krizi, bu durumun Ekonomik ve Parasal Birlik (EPB) üzerindeki etkileri, çözüm arayışları ve AB’nin geleceği konuları ele alındı.
DAVOS 2011 “YENİ GERÇEKLER İÇİN ORTAK NORMLAR” TEMASIYLA GERÇEKLEŞTİ
İsviçre’nin Davos kasabasında her yıl toplanan Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum - WEF) 41’incisi, bu yıl 26 – 30 Ocak 2011 tarihlerinde gerçekleşti. 2009 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Şimon Perez’le yaşadığı tartışma sonrası Davos toplantılarına katılmama kararı alan hükümet, bu yıl iki bakanla Davos’ta hazır bulundu.
AB-TÜRKİYE GERİ KABUL ANLAŞMASI MÜZAKERELERİ TAMAMLANDI
27 Ocak 2011 tarihinde, Avrupa Komisyonu’nun Adalet ve İçişleri’nden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström tarafından yapılan açıklamada, 14 Ocak’ta Ankara’da yapılan toplantının ardından, taslak geri kabul anlaşması metni üzerinde yapılacak değişiklikler hakkında fikir birliği sağlandığı belirtilerek, müzakerelerin sonuçlandırılmasından duyulan memnuniyet ifade edildi.
HANNOVER SULH MAHKEMESİ VİZE KARARINI AÇIKLADI
Hannover Sulh Mahkemesi`nde görülen bir davada, Şubat 2009 tarihli Soysal kararına atıfla, Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkeye 3 aya kadar vizesiz girebileceği teyit edildi ve söz konusu davada sanık olan Türk vatandaşının Almanya`ya vizesiz girmesinin suç teşkil etmediğine hükmedildi.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MOON KIBRISLI LİDERLERLE CENEVRE’DE GÖRÜŞTÜ
26 Ocak 2011 tarihinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Cenevre’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Dimitris Hristofyas ile bir görüşme gerçekleştirdi.
MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTER MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA YENİDEN SEÇİLDİ
Adalet ve Kalkınma Partisi Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, 2011 Kış Dönemi Genel Kurulu’nun birinci gününde, konuşmaların ardından yapılan başkanlık seçimi sonucunda, oybirliğiyle, bir yıllığına tekrar Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) başkanlığına seçildi.
AVRUPA PARLAMENTOSU HIRVATİSTAN RAPORUNU ONAYLADI
26 Ocak 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde (AFET) Hırvatistan Raporu onaylandı.
AB-GÜNEY KORE SERBEST TİCARET ANLAŞMASINA İLİŞKİN ONAY SÜRECİ DEVAM EDİYOR
AB-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması, bu hafta Avrupa Parlamentosu’nda (AP) tartışıldı. Hatırlanacağı gibi, iki yıldan fazla süren müzakere sürecinin ardından, 6 Ekim 2010 tarihinde Avrupa Birliği ile Güney Kore arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmıştı. Ancak, Lizbon Antlaşması uyarınca, ortak karar alma usulünce, ticaret anlaşmalarının yürürlüğe girebilmeleri için, Avrupa Parlamentosu’nun onayının alınması gerekiyor. Bu sebeple, AP Uluslararası Ticaret Komitesi üyeleri, 26 Ocak 2011 tarihinde bir araya gelerek, Güney Kore ve AB arasında uygulanacak koruma önlemlerine ilişkin bir anlaşmaya vardılar.
AP MERCOSUR İLE TİCARET MÜZAKERELERİNİN ASKIYA ALINMASINI İSTEDİ
26 Ocak 2011 tarihinde, AP Tarım Komitesi, AB ve MERCOSUR (Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay ülkelerini kapsayan Orta ve Güney Amerika Ortak Pazarı) arasında yürütülen ticaret müzakereleri konusunda Avrupa Komisyonu’nun yaklaşımını eleştirdi ve ortaklık anlaşması müzakerelerinin askıya alınması yönünde çağrıda bulundu.
LİTVANYA GAZPROM HAKKINDA AVRUPA KOMİSYONU’NA ŞİKÂYETTE BULUNDU
Litvanya, 25 Ocak 2011 tarihinde, doğalgazın fiyatlandırılmasında hâkim durumun kötüye kullanılmasından dolayı Gazprom şirketi hakkında Avrupa Komisyonu’na şikâyette bulunduğunu açıkladı. Litvanya, Avrupa Komisyonu’nun Gazprom şirketinden doğalgazın şeffaf, makul ve ayrımcılık gözetmeyen kurallar uyarınca arzını talep etmesini istiyor.
AVRUPA KOMİSYONU KAMU ALIMLARINA İLİŞKİN “YEŞİL KİTAP” YAYIMLADI
27 Ocak 2011 tarihinde Avrupa Komisyonu, AB’de kamu alımlarının genel çerçevesini çizen ve kamu alımları alanında paydaşların görüşüne başvuran “Yeşil Kitap”ı yayımladı. Paydaşlara, görüşlerini 18 Nisan 2011 tarihine kadar internet üzerinden sunma imkânı veriliyor.
AVRUPA KOMİSYONU OLYMPIC AIR VE AEGEAN AIRLINES BİRLEŞMESİNE İZİN VERMEDİ
Avrupa Komisyonu Yunan Olympic Air ile Aegean Airlines havayolu şirketlerinin birleşmesi teklifine, Yunanistan’da havayolu taşımacılığında tekel benzeri bir durum yaratacağı gerekçesiyle onay vermedi.
AVRUPA KOMİSYONU DEVLET YARDIMLARINA İLİŞKİN BAZI KARARLAR ALDI
Komisyon, Fransa’nın sigorta şirketlerinin bazı ek sağlık sigortalarını uygulayabilmeleri için yapmayı planladığı vergi indirimi yardımına, bundan doğrudan faydalanacakların nihai tüketiciler değil, sigorta şirketleri olacağı ve dolayısıyla AB rekabet kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle izin vermedi.
VATANDAŞLARIN AGORASI’NIN ÜÇÜNCÜ TOPLANTISI’NDA KRİZ VE YOKSULLUK TARTIŞILDI
Ekonomik kriz ve yoksulluk konularının ele alındığı Vatandaşların Agorası’nın (Citizens’ Agora) üçüncü toplantısı, 27 Ocak 2011 tarihinde Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirildi.
AVRUPA, KÜRESELLEŞME FONU’NUN GELECEĞİNİ TARTIŞIYOR
25-26 Ocak 2011 tarihlerinde düzenlenen ve AB Küreselleşme Fonu’nun (European Globalization Fund) geleceğinin tartışıldığı toplantıda, küresel mali krizden çıkış döneminde söz konusu fonun öneminin arttığına dikkat çekildi.