İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

YUNANİSTAN, DÜZENSİZ GÖÇÜN YÖNETİMİ KONUSUNDA SERT ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDI

20 Ocak 2011 tarihinde, Macaristan’da gerçekleştirilen Adalet ve İçişleri Bakanları gayri resmi toplantısında tartışılan bir diğer konu ise Yunanistan ve düzensiz göç oldu.
YUNANİSTAN, DÜZENSİZ GÖÇÜN YÖNETİMİ KONUSUNDA SERT ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDI

20 Ocak 2011 tarihinde, Macaristan’da gerçekleştirilen Adalet ve İçişleri Bakanları gayri resmi toplantısında tartışılan bir diğer konu ise Yunanistan ve düzensiz göç oldu. Düzensiz göçün yönetimi konusunda başta Almanya olmak üzere Üye Devletlerin eleştirilerine maruz kalan Yunanistan’ın Vatandaşı Koruma Bakanı Christos Papoutsis, “yasadışı” göçü önlemek adına, Türkiye sınırına duvar örme yönündeki kararlılığını dile getirdi ve bu soruna bir “Avrupa” çözümü bulunması gerektiğini belirtti. Papoutsis, 2 Kasım 2010 tarihinden itibaren Türkiye-Yunanistan sınırında konuşlandırılan, Avrupa Sınır Koruma Ajansı’na (Frontex) bağlı görev yapan Hızlı Sınır Müdahale Timleri’nin (RABIT) etkili ancak yetersiz olduğunu öne sürdü.

Son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında bazı Alman milletvekilleri, Yunanistan’a sınırlarını koruyamadığı gerekçesiyle Schengen Alanı’ndan çıkması çağrısında bulunurken, eş zamanlı olarak Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Yunanistan’ın içinde bulunduğu zor ve endişe verici koşullar nedeniyle, 1 yıl boyunca sığınmacıların Yunanistan’a gönderilmeyeceğini  belirtti. Ayrıca, Yunanistan’ın Schengen Alanı’ndan çıkarılamayacağını, bunun için herhangi bir yasal zemin bulunmadığını vurguladı.

Almanya tarafından dile getirilen sert eleştirileri gidermek üzere Yunanistan Bakanı Christos Papoutsis, sığınma usulleri hakkında yürütülen reform çalışmaları hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı.  Daha sonra, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bir araya gelerek, duvar inşasına ve genel olarak sınır yönetimi hakkında görüş alışverişinde bulundular. İkili görüşmenin ardından, Türkiye ve Yunanistan’ın her konuda anlaşma ve uzlaşma içerisinde bulunduğu mesajı verildi. 

Başta Belçika olmak üzere bazı Üye Devletler, yasadışı göçle mücadelede duvarın bir çözüm olmayacağını savundu ve RABIT operasyonunun 1 Mart 2011 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak, uzatılması gerektiğini vurguladı. RABIT 2010 operasyonu için ayrılan paranın, duvar yapımına harcanacak olma ihtimali hakkında çekincelerini dile getirdiler.  

Diğer Yazılar