AB’ye üyelik sürecinde Kıbrıs sorunu ile birlikte Türkiye’nin başını en fazla ağrıtan konulardan biri kuşkusuz Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin üyeliğe karşı oluşu ve Fransa’nın müzakerelerde toplam beş başlığın açılmasını engellemesi. Ancak bu durum 2012 yılındaki seçimlerin ardından değişebilir, zira Fransa’da Sarkozy’e olan destek hızla azalıyor.
İRAN’IN NÜKLEER PROGRAMI İLE İLGİLİ MÜZAKERELER İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin), Almanya ve İran arasında İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakereler 21–22 Ocak 2011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. 5 + 1 olarak da bilinen, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine ve Almanya’nın temsilcilerinden oluşan heyete başkanlık yapan AB Dış İşleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton görüşmeler sonrasında gerçekleştirilen basın toplantısında müzakerelerden olumlu bir sonuç alamadıklarını belirtti.
BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN “AVRUPA’NIN SAĞLIKLI ADAMI” BAŞLIKLI YAZISI NEWSWEEK DERGİSİ’NDE YAYIMLANDI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 17 Ocak 2011 tarihli Amerikan haftalık Newsweek Dergisi’ndeki “Avrupa’nın Sağlıklı Adamı” (The Robust Man of Europe) başlıklı yazısında Avrupa’nın şu anda fena halde ihtiyacı olan canlılığa Türkiye’nin sahip olduğunu ve Avrupalı dostların bunu fark ettiğinde çok geç kalınmış olunmamasını umut ettiğini belirtti.
ERMENİSTAN CUMHURBAŞKANI SERJ SARKİSYAN YUNANİSTAN’A RESMİ BİR ZİYARETTE BULUNDU
19 Ocak 2011 tarihinde Yunanistan’ın başkenti Atina’ya resmi bir ziyarette bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Yunananistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile bir araya geldi.
AB, BİN ALİ VE ÇEVRESİNİN AVRUPA’DAKİ HESAPLARINI DONDURMAYA HAZIRLANIYOR
Geçtiğimiz hafta bütün dünya Tunus’taki gelişmeleri dikkatle izledi. Tunus’ta vuku bulan olaylar sadece bu ülkeyi değil, hem içinde bulunduğu Kuzey Afrika’yı hem de geniş tanımıyla Ortadoğu coğrafyasını yakından ilgilendiriyor. Geçtiğimiz haftaki bültenimizde de belirttiğimiz gibi Tunus’taki halk hareketinin kaosa değil demokratik bir dönüşüme yol açması tüm bölge ve Avrupa için büyük önem taşıyor.
MACARİSTAN’IN YENİ MEDYA YASASI AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA TARTIŞILDI
1 Ocak 2011 tarihinden itibaren Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı görevini Macaristan yürütmeye başladı. Ancak Macaristan, dönem başkanlığıyla aynı gün yürürlüğe giren medya yasası nedeniyle daha fazla gündemde bulunuyor. Nitekim 19 Ocak 2011 tarihindeki Avrupa Parlamentosu oturumunda dönem başkanlığının önceliklerini konuşmaya hazırlanan Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, ülkesindeki yeni medya yasası yüzünden yoğun eleştirilere maruz kaldı.
ALMANYA, BULGARİSTAN VE ROMANYA’NIN SCHENGEN’E KATILIMINA KARŞI ÇIKIYOR
20 Ocak 2011 tarihinde, AB Dönem Başkanı Macaristan’da gerçekleştirilen Adalet ve İçişleri Bakanları gayri resmi toplantısında, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen Alanı’na katılımı tartışıldı. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, konuşmasında, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e katılım yönünde “belirgin” ilerleme kaydettiğini, ancak her iki ülkenin de Mart 2011’den önce Schengen Alanı’na katılmalarının mümkün olamayacağını belirtti.
YUNANİSTAN, DÜZENSİZ GÖÇÜN YÖNETİMİ KONUSUNDA SERT ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDI
20 Ocak 2011 tarihinde, Macaristan’da gerçekleştirilen Adalet ve İçişleri Bakanları gayri resmi toplantısında tartışılan bir diğer konu ise Yunanistan ve düzensiz göç oldu.
GÜRCİSTAN İLE VİZE KOLAYLIĞI VE GERİ KABUL ANLAŞMALARI ONAYLANDI
18 Ocak 2011 tarihinde AB Ekonomi ve Maliye Bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen AB Konseyi (Ecofin) toplantısında, Birlik, Gürcistan ile imzalanan Vize Kolaylığı ve Geri Kabul Anlaşmalarını onayladı.
YEDİNCİ ÇERÇEVE PROGRAMI KAPSAMINDA, GENÇ ARAŞTIRMACILARA KARİYER GELİŞTİRME BURSLARI VERİLİYOR
Avrupa Komisyonu, 2011 yılı için, genç araştırmacıların kariyerlerini geliştirmelerini desteklemek amacıyla yaklaşık 40 milyon Avro değerinde 400’e yakın burs imkânı sağlanılacağını açıkladı. Söz konusu kariyer geliştirme bursları (“career integration” grants) Yedinci Çerçeve Programı’nın Marie Curie Burs ve Destek Programları kapsamında sunuluyor.
UMEM BECERİ`10 PROJESİ FAALİYETE GEÇTİ
Artan işsizlik oranlarına karşı 2009’un ikinci yarısında İŞKUR’un mesleki eğitim faaliyetlerinin yaygınlaştırılmasını ve 200,000 işsize düzenlenecek beceri geliştirme kursları vasıtasıyla mesleki eğitim verilmesini hedefleyen UMEM Beceri`10 (Beceri Kazandırma ve İş Edindirme Seferberliği; diğer adıyla UMEM-Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri) Projesi Ocak 2011 itibariyle yürürlüğe girdi.
AB’DE YILLIK ENFLASYON ORANI YÜZDE 2,6’YA YÜKSELDİ
Avrupa Birliği resmi istatistik kurumu Eurostat’ın 14 Ocak 2011 tarihinde açıkladığı enflasyon verilerine göre, Aralık 2010’da enflasyon, Avro Alanı’nda hız kazanarak yüzde 2,2’ye ulaştı. Böylece, Kasım 2008’den beri enflasyon oranı ilk kez, Avrupa Merkez Bankası’nın önerdiği yüzde 2 seviyesini aşmış oldu.
AB Üye Devletlerinin Sosyal İşler ve İstihdam Bakanlarını bir araya getiren gayri resmi AB Bakanlar Konseyi toplantısı 17-18 Ocak 2011 tarihlerinde, Macaristan`ın Gödöllö kentinde yapıldı. Üye Devletlerin konu ile ilgili bakanlarının yanı sıra, istihdam konusunda AB çağında çalışmalarda bulunana sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, taraflar önümüzdeki dönemde sosyal politikanın geliştirilmesi için daha fazla istihdamın yaratılması ile ekonomik politikalar ve istihdam politikaları arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi yönünde karar aldı.
MACARİSTAN DÖNEM BAŞKANLIĞI’NIN VERGİLENDİRMEYE İLİŞKİN PROGRAMI GÖRÜŞÜLDÜ
18 Ocak’ta toplanan AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi’nde Macaristan Dönem Başkanlığı’nın önümüzdeki altı ay için vergilendirme alanındaki programı ortaya koyuldu. Programın önceliklerinin başında mali sektörün vergilendirilmesi yer alıyor.
Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Jelko Kacin`in Sırbistan ile AB arasında imzalanan İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasına ilişkin hazırladığı rapor, 19 Ocak 2011 tarihinde AP Genel Kurulu`nda kabul edildi. Söz konusu raporda, Sırbistan ile AB arasında imzalanan İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasının hali hazırda 11 Üye Devlet tarafından onaylandığı hatırlatılırken, anlaşmayı onaylamayan üye ülkelerin bu konuda gerekli siyasi iradeyi göstermeleri talep ediliyor.
AB’DE TEHLİKELİ MADDEYE SAHİP İNŞAAT YAPI MALZEMELERİNE UYARI ETİKETLERİ GELİYOR
AB’de inşaat işçilerinin ve yapı malzemeleri kullanıcılarının güvenliğini sağlamak ve sağlığını korumak amacıyla tehlikeli madde içeren inşaat yapı malzemelerinin uyarı etiketi taşıması zorunluluğu getiriliyor. Düzenleme, Avrupa Parlamentosu’nda ikinci kez ele alınarak, 18 Ocak Salı günü onaylandı.