İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

TÜRKİYE-YUNANİSTAN SINIRINA DUVAR ÖRÜLMESİ PLANLANIYOR

1 Ocak 2011 tarihinde, Yunan basınına yansıyan haberler uyarınca, düzensiz göçle daha etkili mücadele edebilmek için Türkiye-Yunanistan sınırına tel çit çekileceği gündeme geldi. Bu çerçevede, Yunanistan’ın Kamu Düzeninden Sorumlu Devlet Bakanı Christos Papoutsis, Türkiye ile Yunanistan kara sınırının 12,5 kilometrelik bölümüne tel çit çekileceğini açıkladı.
TÜRKİYE-YUNANİSTAN SINIRINA DUVAR ÖRÜLMESİ PLANLANIYOR

1 Ocak 2011 tarihinde, Yunan basınına yansıyan haberler uyarınca, düzensiz göçle daha etkili mücadele edebilmek için Türkiye-Yunanistan sınırına tel çit çekileceği gündeme geldi. Bu çerçevede, Yunanistan’ın Kamu Düzeninden Sorumlu Devlet Bakanı Christos Papoutsis, Türkiye ile Yunanistan kara sınırının 12,5 kilometrelik bölümüne tel çit çekileceğini açıkladı. Bu kapsamda, söz konusu tel çit girişiminin Pazarkule Gümrük Kapısı’nın bulunduğu Kastanes’ten başlayarak Oristiada ile Dimetoka bölgesine kadar devam edeceği belirtildi. Başta Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği olmak üzere, farklı kesimlerden büyük tepki toplayan tel örgüden duvar inşa etme girişimi, Amerika-Meksika sınırında yer alan 1.050 km’lik metal duvarı akıllara getirdi. 

Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström'ün sözcüsü Michele Cercone tarafından yapılan ilk açıklamada, duvar veya tel örgülerin, yasadışı göçle mücadelede bir çözüm olmadığının geçmişte de deneyimlendiği belirtildi. Cercone, ayrıca, sınır güvenliğinin üye ülkelerin sorumluluğunda olduğunu belirterek, Yunanistan'ın sınırlarını daha iyi koruması ve sağlam bir göçmen politikası oluşturması için uzun vadeli yapısal reformlara ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra Cercone, Yunanistan'dan Türkiye sınırına inşa etmeyi planladığı duvarla ilgili resmi ya da gayri resmi herhangi bir bilgi almadıklarını kaydetti. Sınır ve göçmen akınlarının yönetiminin ancak kaynak ve transit ülkelerle siyasi diyalog sağlanması ile başarıya ulaşacağını vurgulayan Cercone, bu kapsamda Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile sürdürdüğü geri kabul anlaşması müzakerelerine dikkat çekti.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından yapılan açıklamada ise, Türkiye sınırına çekilecek çitin Yunanistan ile Türkiye arasında bir sorun olarak algılanmaması gerektiği, Türkiye’nin sınır güvenliği konusunda üzerine düşen görevleri yerine getirmeye çalıştığı belirtildi. Bu kapsamda, entegre sınır yönetimi alanında AB’ye uyum açısından önem taşıyan yeni bir kolluk sistemi üzerinde çalışmaların neredeyse tamamlanmak üzere olduğunu vurguladı.

Diğer taraftan, geçtiğimiz haftalarda, Avrupa Dış Sınırlar Ajansı Frontex Direktörü Ilkka Laitinen tarafından yapılan açıklamada, Ekim ayından itibaren Yunanistan-Türkiye sınırında gerçekleşen yasadışı girişlerde yüzde 44’lük bir azalma olduğu vurgulanırken, görülen lüzum üzerine, RABIT 2010 operasyonunun 3 Mart 2011 tarihine kadar uzatıldığı belirtilmişti.

Hatırlanacağı gibi, 24 Ekim 2010 tarihinde, Yunanistan’ın talebi üzerine harekete geçen Varşova merkezli Frontex, Türkiye ile Yunanistan arasındaki kara sınırının 12,5 kilometrelik bölümünün “yasadışı” göç baskısı karşısında kontrolünü sağlamak üzere, 175 uzmandan oluşan hızlı sınır müdahale ekiplerini (RABITs) 2 Kasım 2010 tarihi itibariyle konuşlandırma kararı almıştı. 2007 yılında oluşturulan RABIT’lerin ilk saha deneyimini oluşturan ve RABIT 2010 olarak adlandırılan operasyonun yaklaşık iki ay sürmesi öngörülmekteydi. 

Diğer Yazılar