AB GÜNDEMİ: Dijital Avrupa’da Siber Güvenlik Arayışı: AP ve AB Konseyi, Siber Dayanışma Yasası Üzerinde Anlaşmaya Vardı
Dijital Avrupa’da Siber Güvenlik Arayışı: AP ve AB Konseyi, Siber Dayanışma Yasası Üzerinde Anlaşmaya Vardı
Siber Dayanışma Yasası kapsamında, yapay zekâ ve veri analitiği gibi teknolojilerle desteklenen bir Siber Güvenlik Uyarı Sistemi kurulacak; üye devletler arasındaki iş birliğini ve desteği arttıracak bir Siber Güvenlik Acil Durum Mekanizması oluşturulacak ve siber olayların incelenmesi ve değerlendirilmesi için Avrupa Siber Güvenlik Olay İnceleme Mekanizması hayata geçirilecek.
Teknolojinin artık hayatımızın her yerinde olması beraberinde tehditleri de getiriyor. Bu tehditlerin farkında olan AB, önemli adımlar atmaya devam ediyor. Nisan 2023’te Komisyon tarafından teklif edilen Siber Dayanışma Yasası, bu adımların yapı taşlarından biri olarak karşımıza çıkıyor ve siber güvenlik tehditlerini önceden tespit etmek, bunlara hazırlanmak ve müdahale etmek için AB'deki dayanışmayı ve kapasiteyi güçlendirmeye yönelik tedbirleri içeriyor. AP ve AB Konseyi, 6 Mart 2024 tarihinde, ilgili düzenleme üzerinde anlaşmaya vardı.
Siber Dayanışma Yasası, Üye Devletlerin AB'nin siber dayanıklılığını güçlendirme çağrılarına yanıt vermekte ve 2022 Ortak Siber Savunma Bildiriminde ifade edilen AB Siber Dayanışma Girişimi hazırlama taahhüdünü yerine getirmekte. Siber Dayanışma Yasası'nın yanı sıra Komisyon, yönetilen güvenlik hizmetleri için Avrupa siber güvenlik sertifikasyon planlarının benimsenmesine izin vermek üzere Yasa'da hedeflenen bir değişiklik için bir teklif yayınladı.
Komisyon ayrıca 2023 Avrupa Beceriler Yılı kapsamında siber güvenlik yetenek açığını kapatmak üzere Siber Güvenlik Becerileri Akademisine ilişkin Tebliği de açıkladı. Bu akademinin hedefi, siber güvenlik becerilerini teşvik etmeyi amaçlayan çeşitli mevcut girişimleri bir araya getirmek ve bunları çevrimiçi bir platformda kullanıma sunmak, böylece AB'deki yetenekli siber güvenlik uzmanlarının sayısını arttırmak.
Siber Dayanışma Yasası Neleri İçeriyor?
6 Mart’ta AP ve AB Konseyinin anlaşmaya vardığı Siber Dayanışma Yasası üç ana eylem içermekte. Bunlar;
Sonuç ve Değerlendirme
Siber Dayanışma Yasası’nın, AP ve AB Konseyi tarafından resmen onaylanıp, Resmî Gazete'de yayımlandıktan sonra, ilgili yayın tarihinden itibaren 20 gün sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu kapsamlı yasal düzenleme, Avrupa'nın siber güvenlik alanındaki taahhütlerini güçlendirmek ve dijital varlıklarını daha güvenli bir geleceğe hazırlamak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda, yasanın 2025-2027 dönemi için Dijital Avrupa Programı kapsamında siber güvenlik eylemlerine yönelik finansmanı arttıracağı düşünülüyor.
Siber Dayanışma Yasası’nın özellikle yapay zekâ gibi yeni teknolojilerle de kullanılacak olması, güvenlik alanında önemli bir koruma sağlayacak. Özellikle pandemi sonrası hızlı bir şekilde artan teknoloji kullanımı artışına bağlı siber saldırıların önüne geçecek olan bu yasa, doğru uygulandığı takdirde dijital vize ve dijital para gibi yeni kullanım alanlarında kişisel verilerin çalınması gibi tehditleri de engellemede büyük bir rol oynayacak.
Bared Çil, İKV Uzman Yardımcısı