İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
7-16 ARALIK 2013

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta AB ve Türkiye’nin gündeminde yer alan en önemli gelişme hiç şüphesiz, 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye ile AB arasında “Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni” ve “Geri Kabul Anlaşması” imzalanmasıydı. Ankara’da gerçekleştirilen imza töreninde, Geri Kabul Anlaşması’nı İçişleri Bakanı Muammer Güler; vize muafiyetine ilişkin protokolü ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu imzaladı. AB adına her iki anlaşmayı da,  Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström imzaladı. Törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-AB ilişkileri sürecine yönelik önemli açıklamalarda bulunurken, 2014 yılının Türkiye-AB ilişkileri açısından farklı bir yıl olacağını vurguladı.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Dış Ekonomik İlişkileri Kurulu ve The Pacific Alliance işbirliği ile 16 Aralık 2013 tarihinde “Pasifik İttifakı - Ekonomik ve Ticari Entegrasyon ve Küresel Erişim Platformu: Türkiye için Fırsatlar” başlıklı bir toplantı düzenledi. Henüz 2 yıllık yeni bir oluşum olan Pasifik İttifakı’nın tanıtıldığı toplantıda, İttifak’ın gözlemci üye statüsünde olan Türkiye açısından yarattığı ekonomik ve ticari olanaklar ve işbirliği potansiyeli ele alındı. Açış konuşmasını İKV Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu’nun yaptığı toplantıda Kolombiya’nın Dünya Ticaret Örgütü nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Gabriel Duque Mindelberg de konuyla ilgili özel bir sunum gerçekleştirdi.

10 Aralık 2013 tarihinde AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüşmesinde, Hisarcıklıoğlu’nun Türkiye’nin henüz AB üyesi olmamasına karşın, Eurochambres’ın Başkanvekilliği’ne yükselmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İkili ayrıca vize konusunda yaşanan son gelişmeleri değerlendirerek, 16 Aralık 2013 tarihinde yeni bir sürecin başlayacağına dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta AB ve Türkiye’nin gündeminde yer alan önemli gelişmelerden bir diğeri ise Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu’na ilişkin ilke karar taslağıydı. 9 Aralık 2013 tarihinde, AP Dış İlişkiler Komitesi’nin (AFET) Strazburg’daki oturumunda ele alınan ilke karar taslağına ilişkin değişiklik önergelerinin, 27 Ocak 2014 tarihinde görüşülmesi ve bunu takiben taslağın Şubat ayının ikinci yarısında gerçekleşecek AP Genel Kurulu’nda kabul edilmesi öngörülüyor.

Öte yandan, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Paris'te yapılan oturumunda kabul edilmesinden bu yana, “Dünya İnsan Hakları Günü” olarak kutlanan 10 Aralık tarihinde, bu yıl AB ve Türkiye’de insan haklarının önemine dair önemli mesajlar verildi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, AB’nin dünyanın dört bir yanındaki tüm insanların insan haklarının tümüne saygı duyulması ve bu hakların korunması konusundaki kararlı desteğini sürdürdüğüne dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yayımladığı mesajda, tüm insanların eşit haklara sahip olmasının, bir yandan bireysel özgürlük, refah ve gelişmenin, diğer yandan küresel barış ve adaletin de güvencesi olduğunu kaydederken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise yabancı düşmanlığının, din ve inanç temelli ayrımcılığın tüm toplumları endişelendiren bir tehdit haline geldiğini, dünyada en temel insan haklarından biri olan yaşam hakkına dahi saygı duyulmayan ve insanların zulüm gördüğü yerlerin bulunmasının kaygı verici olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz haftanın Türkiye açısından uluslararası arenadaki önemli bir gelişmesi de, Büyükelçi Ahmet Üzümcü’nün Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü direktörü olarak Nobel Barış Ödülü’nü alması oldu. Bir önceki hafta Bayburt’ta Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından kurulan Baksı Müzesi Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Bilim, Kültür ve Eğitim Komitesi’nin, 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne layık görülmüştü.

Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.