Komisyonun İklim, Net Sıfır ve Temiz Büyümeden Sorumlu Üyesi Wopke Hoekstra, Komisyon tarafından yapılan analizlere dayanarak, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında bulunan şirketlerin yalnızca %20'sinin toplam emisyonların %97'sinden sorumlu olduğunu belirtti. Bu bulgular ışığında, emisyonlara düşük katkı sağlayan %80'lik dilimdeki şirketlerin SKDM kapsamı dışında bırakılarak karbon ücretleri gibi yasal yükümlülüklerden muaf tutulabileceğinin değerlendirildiğini ifade eden Hoekstra, bu adımın bürokrasiyi azaltma ve üretkenliği artırma çabalarının bir parçası olduğunu vurguladı.
Planlanan söz konusu değişikliğin gerçekleştirilmesi halinde, AB üyesi 27 ülkede faal olan yüz binlerce şirketin SKDM’nin gerektirdiği bürokrasi ve karbon ücretlerinden hariç tutulabileceği bir senaryonun ortaya çıkması bekleniyor. Ayrıca, üçüncü ülkelerdeki ihracatçılara da birtakım sorumluluklar yükleyen düzenlemede ilgili değişikliğin gerçekleşmesi ihtimali, AB’nin önemli bir ticaret ortağı olan Türkiye’deki ihracatçı şirketleri de yakından ilgilendiriyor.
Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ise çevre politikalarında basitleşmeye gidilmesinin, AB iklim taahhütlerinde bir gevşeme gerçekleştiği şeklinde yorumlanmaması gerektiğini belirtti. Komisyon, daha önce tartışmalı Ormansızlaşmanın Önlenmesi Tüzüğü’nün uygulanmasını “toplumda kutuplaşmaya neden olduğu” gerekçesiyle bir yıl erteleyerek büyük şirketler için yeni uygulama başlangıç tarihini 30 Aralık 2025, küçük ve orta ölçekli işletmeler için ise 30 Haziran 2026 olarak belirlemişti.
Melike Sönmez, İKV Uzman Yardımcısı