Geçtiğimiz hafta Türkiye-Avrupa Birliği (AB) gündeminde; 32’ncisi gerçekleştirilen Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Temas Toplantısı yer alırken, AB gündeminde ise AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın Mısır ziyareti, AB Konseyi’nin 2014 yılı bütçe taslağı üzerinde anlaşmaya varması ve AB ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı görüşmelerinin ilk müzakere turunun tamamlanması öne çıktı.
TÜRKIYE-AB KARMA İSTİŞARE KOMİTESİ TEMAS GRUBU TOPLANTISI BRÜKSEL’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye - AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Temas Grubu Toplantısı 15 Temmuz 2013 tarihinde Brüksel’deki Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi binasında gerçekleştirildi. Komite`nin Türk ve AB kanadının yeni göreve gelen eş başkanları Bendevi Palandöken ve Sloven Cveto Stantic yönetiminde yapılan toplantıda Türkiye ve AB`de yaşanan son gelişmeler ela alındı ve 7-8 Kasım 2013`de yapılacak 32’inci KİK Toplantısı’nın gündemi belirlendi.
AB DIŞİŞLERİ VE GÜVENLİK POLİTİKASI YÜKSEK TEMSİLCİSİ ASHTON MISIR’I ZİYARET ETTİ
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, 17 Temmuz 2013 tarihinde Mısır’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Yüksek Temsilci Ashton, ziyareti kapsamında geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, geçici Başbakan Hazım el-Beblavi, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı General Abdulfettah el-Sisi ve geçici hükümetin diğer mensupları ile görüştü. Ashton, ayrıca Mursi’nin devrilmesine giden süreçte eylemler düzenleyen Temerrüd hareketi mensubu gençler ve Mursi’nin mensubu olduğu Müslüman Kardeşler hareketinin siyasi kolu Özgürlük ve Adalet Partisi temsilcileri ile de bir araya geldi.
AB KONSEYİ 2014 YILI AB BÜTÇESİ ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARDI
15 Temmuz’da Litvanya dönem başkanlığında bir araya gelen AB uzmanları, 2014 yılı Avrupa Birliği bütçe taslağı üzerinde teknik düzeyde anlaşma sağladı. Henüz üzerinde nihai uzlaşının sağlanamadığı gelecek yılın AB bütçesi, 18 Temmuz’da Daimi Temsilciler Komitesi ve Eylül ayında Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi’nde görüşülmesinin ardından Avrupa Parlamentosu’nda oylanarak resmiyet kazanacak.
AB’DE BANKALARIN SERMAYE GEREKSİNİMLERİNE İLİŞKİN KURALLAR YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
AB’de bankaların sermaye gereksinimlerine ilişkin kuralları içeren “CRD IV-CRR” reform paketi 17 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. Bir tüzük ve bir yönergeden oluşan söz konusu mevzuat paketi 1 Ocak 2014’ten itibaren uygulanacak. Söz konusu paketle, uluslararası Basel III kurallarının AB mevzuatına aktarılması öngörülüyor.
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ, AB’NİN TİCARET POLİTİKASINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMESİNİ AÇIKLADI
Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) Avrupa Birliği’nin ticaret politikasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Avrupa Birliği’nin, mali kriz ile mücadele etmesine rağmen, açık ve şeffaf bir ticaret politikası yürütmeye devam ettiği belirtildi. Gelişen ülkelerin hızlı büyümeleri sonucunda AB’nin dünya ticaretindeki payı azalmış olsa da, 2011–2012 döneminde AB’nin ihracatı ve ithalatında önemli artışlar olduğu kaydedildi.
AB’DE YENİLİKÇİLİĞİ TEŞVİK ETMEK İÇİN 22,5 MİLYAR AVROLUK YATIRIM YAPILIYOR
Avrupa Komisyonu, Ufuk 2020 (Horizon 2020) Programı kapsamında kilit sektörlerde yenilikçiliği teşvik etmek amacıyla 8 milyar avroluk bir bütçe ayırdı. Söz konusu sektörler, yeni nesil ilaçlar, havacılık endüstrisi, biyo-temelli endüstri, yakıt hücreleri, hidrojen ve elektronik sektörlerinden oluşuyor. Bu yeni yatırım paketine göre, önümüzdeki yedi yıl içerisinde, Avrupa Komisyonu’nun yanı sıra üye devletler ve Avrupa şirketlerinin katkılarıyla söz konusu sektörlerde yaklaşık 22,5 milyar avro değerinde yatırım sağlanması öngörülüyor.
GÜNDEMDEN KISA KISA...