8 Temmuz 2013 tarihinde toplanan Avro Alanı Maliye Bakanları (Avro Grubu) Yunanistan ekonomisine sağlanan mali desteğin sürdürülmesini kararlaştırdılar. Memur maaşlarının ve alacaklılara ilişkin ödemelerinin yapılabilmesi için ülkeye mali yardım verilmesine yeşil ışık yaktılar.
Yunanistan’a mali yardım karşılığında öngörülen reformların gerçekleştirilebilmesi için yardımın 2 dilim halinde verilmesi ve ilk diliminin 2,5 milyar avro olması, Ekim ayında 0,5 milyar avro tutarında ikinci diliminin verilmesi öngörüldü.
Söz konusu yardımların verilmesi Yunanistan ile varılan mutabakat zaptında belirlenmiş olan şartlara bağlı olacak ve Almanya’da Eylül ayında yapılacak genel seçimlerden sonra gerçekleşecek. Yunanistan’daki reformları değerlendiren Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den oluşan Troyka, ülkede uygulanan istikrar programının yolunda olmasına karşın görünümün belirsiz olduğunu belirtmişti. Avro Grubu da genel olarak programın yolunda olduğunu, öngörülen yapısal ve mali reformların gerçekleştirilmesinde ilerleme kaydedildiğini belirtirken, bu yıl ve önümüzdeki yıla ilişkin mali hedeflerin karşılanmasını istedi. Mali yardımın gelecek diliminin serbest bırakılabilmesi için gerekli eylemlerin gerçekleştirilebilmesi amacıyla daha fazla çaba sarfedilmesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle kamu yönetiminin verimliliğinin artırılmasına yönelik reformların gerçekleştirilmesi ve vergi gelirlerinin tahsilinin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.
9 Temmuz 2013 tarihinde toplanan AB Ekonomi Maliye Bakanları (ECOFIN) toplantısının ana gündeminde ise Avrupa Sömestri kapsamında üye ülke ekonomi ve istihdam politikalarına ilişkin tavsiyeler, Letonya’nın Avro Alanı’na katılmasının kabulü ve Azerbaycan’a mali yardım sağlanması yer aldı.
ECOFIN Konseyi Avrupa Komisyonu’nun 23 üye ülkenin ekonomi ve istihdam politikalarına ilişkin tavsiyelerini onayladı. Avrupa Sömestrinin 2013 yılına ilişkin izleme faaliyeti de böylece sona ermiş oluyor. GKRY, İrlanda, Yunanistan, Hırvatistan ve Portekiz’de makroekonomik düzenleme programları uygulanması nedeniyle, söz konusu ülkeler üye ülkelere özgü tavsiyeler kapsamında yer almıyorlar. Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn, üye ülkelerin kendilerine yöneltilen tavsiyeleri uygulamaya dönüştürmeleri gerektiğine dikkat çekti ve sürdürülebilir büyüme ve istihdam yaratılmasına yönelik temel reformların uygulanmasını yakından takip edeceklerini açıkladı.
ECOFIN Konseyi, ekonomik yönetişim düzenlemelerinden İkili Paket’in uygulanmasıyla ilgili olarak iki metni onayladı. Söz konusu metinler, Avro Alanı üye ülkelerinin bütçe planlarının izlenmesine ilişkin yönlendirici ilkeler, diğeri ise üye ülkelerin taslak bütçe planlarına ilişkin uyumlaştırılmış çerçeveye ilişkin tebliğden oluşuyor.
ECOFIN Konseyi Letonya’nın 1 Ocak 2014 itibariyle Avro’yu resmi para birimi olarak kabul etmesine ilişkin kararı kabul etti. Bu kararla birlikte, Avro Alanı üye ülke sayısı bu tarihten itibaren 18 ülkeye çıkacak. Letonya’nın, ulusal para biriminin dönüşümü için yaklaşık 6 aylık bir zamanı bulunuyor. Konsey aynı zamanda, Letonya para biriminin Avro’ya dönüştürülmesi için sabit bir dönüşüm oranı belirleyen tüzükleri kabul etti.
ECOFIN Konseyi 2013 bütçesine vadesi gelmemiş ödemeler için 7,3 milyar avro ilave yapılmasını da kararlaştırdı. Söz konusu ilave tutarın ekonomik büyümenin desteklenmesi, istihdam yaratılması ve başta genç nüfus işsizliği olmak üzere işsizlikle mücadele alanlarında kullanılması öngörülüyor.
Konsey’de karara bağlanan konulardan biri de Gürcistan’a, IMF tarafından ülkede uygulanan ekonomik istikrar programının desteklenmesi ve ödemeler dengesi gereksinimlerinin karşılanması amacıyla maksimum 46 milyon avro tutarında makro finansal destek sağlanması oldu.