Avrupa’nın önde gelen kentlerini temsil eden Avrupa Şehirler Birliği (Eurocities) heyeti, 28 Ağustos 2025 tarihinde İstanbul'a geldi. Avrupa’da 200’den fazla büyük şehri bir araya getiren ve kentler arası iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan Eurocities heyetinde, aşağıdaki isimler yer aldı:
Eurocities tarafından halen tutuklu bulunan İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Eski Başkanı Ekrem İmamoğlu’na 'Özel Demokrasi Ödülü' verildi. Saraçhane'de takdim edilen ödülü, eşi Dilek İmamoğlu teslim aldı. İBB Başkanvekili Nuri Aslan'ın ağırladığı heyet temsilcileri, Saraçhane’deki başkanlık binasında basın açıklaması yaptı. Eurocities Başkan Yardımcısı ve Barselona Belediye Başkanı Collboni “Şehirler, gerçek demokrasinin somut olduğu yerlerdir. İnsanların onuru, eşitliği ve kamu hizmetlerini, yaşadığı ve günlük ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerdir. Bu nedenle biz Avrupa belediye başkanları olarak; özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için bir aradayız,” ifadelerini kullandı. Heyetin Cezaevinde İmamoğlu ile görüşme talebi ise Adalet Bakanlığı tarafından reddedildi.
Avrupa şehirleri arasında kurulan en büyük ağ olan Eurocities bünyesinde 38 ülkeden 150 milyondan fazla insanı temsil eden 200’ün üzerinde büyük şehir bulunuyor.
Doç.Dr. Çiğdem Nas, İKV Genel Sekreteri