İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
29 HAZİRAN-5 TEMMUZ 2013

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Avrupa Birliği (AB) gündeminde Temmuz ayının ilk haftası önemli gelişmelerle geçti. Hırvatistan, 1 Temmuz 2013 tarihinde AB’nin 28’inci Üye Devleti oldu. AB Konseyi Dönem Başkanlığı aynı tarihte İrlanda’dan Litvanya’ya geçti. AB üyelik sürecinde Litvanya ilk kez dönem başkanlığını üstlenecek. Öte yandan AB Liderler Zirvesi’nde de önemli kararlar alındı.

Türkiye ile aynı tarihte, 3 Ekim 2005 tarihinde, AB ile katılım müzakerelerine başlayan Hırvatistan AB’nin resmen 28’inci Üye Devleti olarak, Slovenya’dan sonra Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ülkelerden AB üyesi olan ikinci ülke de oldu. Zagreb’de gerçekleşen törendeki konuşmasında AB üyeliğinin yalnızca kurallara uymak ve kuralları şekillendirmek kadar, ortak hedefler doğrultusunda sorumluluğu paylaşmak anlamına da geldiğini ifade eden AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Hırvat halkını çabalarından dolayı kutlarken, 27 AB üyesi ülkenin liderleri adına Hırvatistan halkına “AB’ye hoş geldiniz” dedi. Hırvatistan ile AB’nin resmi dili 24’e; nüfusu 4,4 milyon artarak 508 milyona ulaşmış oldu. Hırvatistan, AB üyesi olmayı bekleyen diğer Batı Balkan ülkelerine örnek gösteriliyor.

Hırvatistan’ın AB’ye katılması dolayısıyla düzenlenen Zagreb’teki kutlamalara Türkiye’yi temsilen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da katıldı. Bakan Bağış, ülkenin AB’ye katılmasıyla birlikte, Türkiye’nin AB müzakere sürecinde önemli bir müttefik kazandığını belirtti.

Litvanya’nın altı aylık dönemdeki performansı gerek AB’nin içinde bulunduğu gündem maddelerinin ve gerekse Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin seyrine ilişkin önemli bir döneme işaret ediyor. Litvanya Dönem Başkanlığı’nın öncelikleri “daha büyüyen, daha güvenilir ve daha açık” bir AB yaratmak olarak açıklandı. Enerji güvenliği ülkenin dönem başkanlığının önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor. AB enerji politikalarının dış boyutunun koordine edilmesi ve AB’de enerji pazarının tamamlanması da öncelikler arasında. Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakan ülke konumunda olan Litvanya’nın yeni dönem başkanlığında Türkiye müzakerelerine olumlu katkı sağlaması bekleniyor. Özellikle Ekim 2013 sonrasında 22’nci faslın Litvanya Dönem Başkanlığı sırasında açılması konusundaki istekler, her iki taraftan gelen mesajlarda gündemdeki yerini koruyor.

AB’nin bu haftaki diğer gündem konusu olan AB Liderler Zirvesi’nde ise, sosyal ve finansal konular yanında, AB’de bir süredir tartışılan genç işsizlik sorununa çözüm arayışları ön plana alındı. AB ülkelerinde 26 milyon kişinin işsizlik parası aldığı belirtildi.  AB İstatistik Kurumu’nun raporuna göre, Nisan ayında AB’de 15-24 yaş grubundaki 7 milyon 500 bin kişinin işsiz kaldığı veya öğrenim göremediği açıklandı. Zirve’de bu sorunla ilgili öneriler sunuldu. Diğer taraftan Bankacılık birliği kurulması konusunda, Zirve’ye katılan 27 lider, bankalara yardımın, vergi mükellefleri tarafından karşılanmamasını talep etti. Ancak başta Almanya ve Fransa olmak üzere diğer AB ülkeleri arasında da büyük fikir ayrılıkları bulunuyor.

Öte yandan, AB liderleri Balkan ülkeleriyle ilgili olarak, 1 Temmuz tarihinde AB’nin 28’inci ülkesi olan Hırvatistan’ın üyeliği yanında, Sırbistan’la da en geç Ocak 2014 tarihinde üyelik müzakerelerine başlanmasına karar verdiler. Zirve’de Türkiye konusu yer almadı.

Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.