İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Bu hafta ve geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye ilişkilerinde en önemli gündem maddelerinden biri, 26 Haziran 2013 tarihinde “Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” başlıklı faslın (22’nci fasıl) Avrupa Parlamentosu Genel İşler Konseyi’nde prensipte açılması kararı oldu. Öte yandan 27-28 Haziran 2013 tarihli Brüksel’de düzenlenen AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nun (KPK) 72’inci toplantısı diğer bir önemli gündem maddesini
İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Bu hafta ve geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye ilişkilerinde en önemli gündem maddelerinden biri, 26 Haziran 2013 tarihinde “Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” başlıklı faslın (22’nci fasıl) Avrupa Parlamentosu Genel İşler Konseyi’nde prensipte açılması kararı oldu. Öte yandan 27-28 Haziran 2013 tarihli Brüksel’de düzenlenen AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nun (KPK) 72’inci toplantısı diğer bir önemli gündem maddesini oluşturdu.

Gezi Parkı ve sonrasında gelişen olaylar nedeniyle ertelenmesi gündeme gelen “Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” Faslı’nın açılması kararı Haziran 2010’dan bu yana ilerlemeyen müzakere süreci açısından önemliydi. Başlığın resmen açılması için bir kez daha AB bakanlarının tümünün onayının alınması gerekiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış faslın açılmasının olağanüstü değil, olağan bir süreç olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve bundan sonra Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherina Ashton ve Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Štefan Füle’nin de vurguladığı gibi, 23’üncü ve 24’üncü fasılların açılmasının da önemli olduğunu belirtti. Türkiye’nin AB üyelik hedefinin stratejik ve partiler üstü bir hedef olduğunu kaydetti.

27-28 Haziran 2013 tarihleri arasında Brüksel’de yapılan ve Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Štefan Füle ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katılmadığı 72’nci KPK Toplantısı’nın ilk günü Türkiye-AB müzakereci süreci ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin sert demeçlerle dolu geçti. Avrupalı Parlamenterlerin mesajları genel olarak Gezi Parkı eylemlerine ilişkin AB tarafından alınan karar metnine tepki olarak Türkiyeli yetkililerin yanıtlarının kabul edilemez olduğu yönündeydi.

AB gündemi çeşitli Konsey toplantıları ve maliye ve bütçe konularından alınan önemli kararlarla geçti. 27 Haziran 2013 tarihinde, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve İrlanda Başbakanı Enda Kenny’nin AB’nin 2014-2020 yılları arasındaki bütçesi üzerinde siyasi anlaşmaya varıldıklarını açıklaması AB vatandaşlarının ve ekonomisinin geleceği için önemli bir adım olarak değerlendirildi. Yine 21 Haziran 2013 tarihindeki AB Ekonomi ve Maliye Bakanları (ECOFIN) Konseyi toplantısında Avrupa Sömestri kapsamında üye ülkelerin ekonomik ve mali politikalarına ilişkin tavsiyeler de onayladı.

24 Haziran 2013 tarihli AB Dışişleri Konseyi’nin gündem maddeleri arasında Suriye krizi ve Orta Doğu Barış Süreci yer aldı. AB’nin Suriye’ye sağladığı yardımın 1,25 milyar avroya ulaştığı kaydedilirken, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Suriye’deki krizin çözümünü siyasi bir süreçle mümkün olabileceğini açıkladı. Toplantıda Orta Doğu Barış Süreci’ne ilişkin kapsamlı görüş alışverişinde bulunuldu. Kabul edilen karar metninde ayrıca AB’nin Afganistan’a yönelik uzun vadeli kalkınma hedefleri vurgulandı. Beyaz Rusya Dışişleri Bakanı Vladimir Makey’in AB sınırları içerisinde seyahat yasağının askıya alınması da alınan kararlar arasında yer aldı.

27 ve 28 Haziran tarihlerinde yapılan AB Konseyi Zirvesi’nin sonuçlarına ve 1 Temmuz 2013 itibariyle AB’nin 28’inci üyesi olacak olan Hırvatistan ile ilgili haberimize gelecek haftaki bültenimizde yer vereceğiz.

 

Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.

 

 

Diğer Yazılar