İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AB TÜRKİYE İLE 22’NCİ FASLIN AÇILMASINDA PRENSİPTE ANLAŞTI

Fransa’nın geçtiğimiz aylarda vetosunu kaldırmasının ardından, 3 yıl aradan sonra, 26 Haziran 2013 tarihinde “Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” başlıklı faslın (22’nci fasıl) açılması bekleniyordu. Ancak Gezi Parkı olaylarının başlaması ve olaylara müdahalelere yönelik Almanya başta olmak üzere bazı AB ülkelerinin itirazı nedeniyle faslın açılması tehlikeye girmişti. Bunun üzerine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da devreye girmesiyle yoğun müzakerelerin ardından faslın açılabilmesi için “ortak bir yol” bir bulunarak konu çözüme kavuşturuldu.
AB TÜRKİYE İLE 22’NCİ FASLIN AÇILMASINDA PRENSİPTE ANLAŞTI

Fransa’nın geçtiğimiz aylarda vetosunu kaldırmasının ardından, 3 yıl aradan sonra, 26 Haziran 2013 tarihinde “Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” başlıklı faslın (22’nci fasıl) açılması bekleniyordu. Ancak Gezi Parkı olaylarının başlaması ve olaylara müdahalelere yönelik Almanya başta olmak üzere bazı AB ülkelerinin itirazı nedeniyle faslın açılması tehlikeye girmişti. Bunun üzerine, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da devreye girmesiyle yoğun müzakerelerin ardından faslın açılabilmesi için “ortak bir yol” bir bulunarak konu çözüme kavuşturuldu.

Nitekim, AB Genel İşler Konseyi’nin 25 Haziran 2013 tarihli kararında, AB’nin 22’nci faslı açmayı prensipte kabul ettiği; daha önceden 26 Haziran 2013 tarihinde gerçekleşmesi planlanan Hükümetlerarası Konferans’ın (HAK)  ise Avrupa Komisyonu’nun Ekim ayında yayınlanması beklenen 2013 Türkiye İlerleme Raporu’nun ardından toplanacağı belirtildi.

Karar metninde ayrıca AB’nin, 22’nci faslın açılışını kabul ettiği ifade edilirken, HAK için dışişleri bakanlarının ortak tavır belirlemek için konuyu tartışacakları ve ardından HAK için tarih belirleyecekleri bilgisine yer veriliyor. İlerleme raporunda Türkiye’nin tavrına ilişkin tespitlere göre yeni bir değerlendirme yapılacağı da ifade ediliyor.

Bilindiği üzere Almanya’da genel seçimler Eylül ayında yapılacak. Bu sebeple, faslın müzakereye ileri bir tarihte açılmasına ilişkin alınan karar Almanya Başbakanı Angela Merkel’i de memnun edecek nitelikte olduğu yorumları gündeme getirilmekte.

Öte yandan, AB Dönem Başkanı İrlanda 22’nci fasla ilişkin Genel İşler Konseyi kararının ardından Ankara’ya bir mektup göndererek, hem faslın açılışının hem de fasılla ilgili AB’nin ortak tutumunun “prensipte” kabul edildiğini belirtti. İlerleme raporunun ardından bu ortak tutumun “teyit edileceği ve HAK tarihinin açıklanacağı” konusunda teminat verdi. Başlığın resmen açılması için bir kez daha AB bakanlarının tümünün onayının alınması gerekiyor.

Konsey’in 22’nci faslın açılması kararına ilişkin olarak AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaptığı değerlendirmede “Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu çözüm süreci kapsamında son derece anlamlı olacağına inandığım 22’nci faslın açılması hayırlı olsun. Faslın açılmasıyla ilgili süreç olağanüstü değil, olağan, olması gereken bir süreçti. Ama bundan sonra da bu süreçte yaşanan hassasiyetler çerçevesinde Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherina Ashton ve Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Štefan Füle’nin de vurguladığı gibi siyasi fasılların, 23’üncü ve 24’üncü fasılların açılması da önemlidir. Türkiye’nin AB hedefi stratejik ve partiler üstü bir hedeftir” dedi.

Bugüne kadar 35 fasıldan 13’ü müzakereye açıldı ve bunlardan sadece biri, “Bilim ve Araştırma” faslı geçici olarak kapatılabildi.

Diğer Yazılar