28’İNCİ REFORM İZLEME GRUBU TOPLANTISI YAPILDI
Reform İzleme Grubu’nun (RİG) 28’inci Toplantısı, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın ev sahipliğinde, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye-AB KPK Eş Başkanı Afif Demirkıran ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın katılımlarıyla AB Bakanlığında gerçekleştirildi.
Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında RİG adına ortak açıklama yapan Bakan Bağış, Türkiye’nin, bölgenin ve AB’nin içinden geçmekte olduğu kritik süreçte, RİG toplantısını gerçekleştirmiş olmanın önemini vurguladı. Son günlerde Türkiye’nin ana gündem maddesini oluşturan olaylar ve bu olayların yansımaları birlikte ele alındığında hükümetin demokrasi ve özgürlükler noktasındaki samimiyeti ve kararlılığının bir kez daha görüldüğünü belirten Bağış, bundan önceki 27’nci RİG toplantısında olduğu gibi bu toplantının da ana gündem maddesini AB uyum sürecindeki reformların oluşturduğunu ifade etti.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, yapılan reformların Türkiye’de demokrasinin güçlenmesine ve hiçbir ayrımcılığa maruz kalmaksızın vatandaşların hak ve özgürlüklerinin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik olduğunun görüleceğini belirtti.
Reform kararlılığını vurgulayan Bağış, Taksim Gezi Parkı olaylarına da değindi. AB üye ülkeleri ve AB yetkilileri tarafından süreci istismar eden çevrelere cesaret veren açıklamaların yapılmasının anlaşılabilir olmadığının altını çizen Bağış, AB üyesi bazı ülkelerdeki ifade, basın ve toplanma özgürlüğü konusundaki kötü uygulamaların hala hafızalarda olduğunu ve bunlara karşı tepki göstermeyen AB’nin Türkiye’deki daha düşük ölçekli gösterilere haddinden fazla hassasiyet göstermesini manidar bulduğunu belirtti.
Türkiye’nin Kopenhag Siyasi Kriterlerini karşıladığı AB tarafından da teyit edilmesi ile Türkiye-AB katılım müzakerelerinin teknik bir süreç haline geldiğini, buna rağmen Türkiye söz konusu olduğunda teknik süreç yerine sürekli siyasi meselelerin konuşuluyor olmasının da AB tarafından üzerinde düşünülmesi gereken bir durum olduğunu belirten Bakan Bağış, Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu ve kendi iç meselelerini nasıl çözeceğine karar vermeye muktedir olduğunu vurguladı. Bağış ayrıca, Türkiye’nin çeşitli bahanelerle oyalanacak, daha fazla kapıda bekletilebilecek ve kendisine yapılan tehditlere boyun eğecek bir ülke olmadığını ifade etti.
Bağış, Türkiye’nin kendi stratejik tercihleri gereği her zaman değerlendirme yapacağını kaydederek, AB’den beklentinin bu sürecin hak ettiği zeminde ilerlemesi olduğunu ve Türkiye’nin reformlar konusunda gösterdiği samimiyet ve kararlılığa AB tarafından da sahip çıkılarak bu kararlılığa karşılık verilmesi gerektiğini vurguladı. 28’inci RİG Toplantısı’nın basın bildirisine http://www.abgs.gov.tr/files/sib/28-RigToplantisiBasinBildirisiHihai.doc adresinden ulaşılabilir.