Geçtiğimiz günlerde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve GKRY Başkanı Nikos Anastasiadis’e, 2008-2012 döneminde gerçekleştirilen Kıbrıs müzakerelerinde varılan görüş birlikleri ve görüş ayrılıklarının kaydedildiği ve Kıbrıs sorununda bundan sonraki görüşmelere zemin teşkil edeceği öne sürülen 77 sayfalık bir belge sunması GKRY’de tepkiyle karşılandı.
Tepkilerin başlıca nedeni söz konusu belgenin 30 Nisan 2013 tarihini taşıyor olmasına karşın, Nikos Anastasiadis başkanlığında ilk kez geçtiğimiz günlerde düzenlenen Rum Ulusal Konseyi’ne bildirilmemesi olarak ifade ediliyor.
Bunu takiben, Nikos Anastasiadis, hükümetin bakış açısını değerlendiren yazılı bir açıklama yaparak, tarafların görüşlerindeki yakınlaşma ve farklılıkları içeren belgenin Aleksander Downer tarafından kendisine sunulmadığı için bu belgeyi şahsen BM’den talep ettiğini ifade etti. Söz konusu belgenin Kıbrıs müzakerelerinin koptuğu noktadan yeniden başlamasına bir zemin yaratmamasını istediğini ifade eden Anastasiadis’in, bu kapsamda BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a; Özel Temsilcisi Aleksander Downer’i ve taraflara verdiği 2008-2012 dönemi görüş birlikleri ve görüş ayrılıkları belgesini şikayet için bir mektup gönderdiği öğrenildi.
Anastasiadis, yaptığı yazılı açıklamada, müzakerelerin en kısa zamanda başlamasını arzulamasına rağmen, kendisinin ve hükümetin dikkatlerinin ekonomik krizden kaynaklanan sorunların çözümü üzerinde yoğunlaşması nedeniyle bu aşamada bunun mümkün olmayacağını dile getirerek, BM dahil ilgili tüm tarafların bunu kabul ettiklerinin altını çizdi. Anastasiadis yaptığı açıklamayla, Ekim ayında başlaması düşünülen Kıbrıs müzakerelerinin bırakıldığı noktadan başlamayacağına dikkat çekmiş oldu.
Nitekim Rum lider, 15 Haziran’da yapılması planlanan ve Rum siyasi parti liderlerinin yer aldığı Ulusal Konsey’de, çözüm önerilerinin hazırlanacağını; müzakereleri yürütecek özel temsilcilerin belirleneceğini; çalışma grupları ve uzmanların atanacağını; bütünsel öneri çerçevesinin hazırlanacağını ve yeni müzakere süreci konusunda bütünsel öneriler sunulacağını belirtti. Anastasiadis bu açıklamasıyla, müzakere yönteminin değiştirileceğinin ve GKRY tarafından yeni bir önerinin hazırlanacağının sinyalini verdi.
Öte yandan, Kıbrıs sorunu, geçtiğimiz hafta New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve İngiltere Başbakanı David Cameron arasında yapılan görüşmede ele alınan konuların arasında yer aldı. Cameron’un ülkesinin Kıbrıs sorununa ilgisini dile getirdiği görüşmede, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, önümüzdeki dönemin Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesi için fırsat olarak değerlendirilmesinin önemini vurguladı.
Bilindiği gibi BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Kıbrıs görüşmelerini değerlendiren son raporunda, iki liderin adada bir anlaşmanın gerçekten ulaşılabilir olduğunu gösterecek kararlı adımlar atmaları gerektiğini belirtmiş; liderlerin, özellikle yürütmenin seçimi konusunda yaşanan çıkmazı aşacak bir yol bulmalarının gerektiğini; mülkiyet ve vatandaşlık konularında ise daha kararlı şekilde ilerlemelerinin önemli olduğunu ifade etmişti.